Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava rozdělila peníze mezi sociální služby. Letos to je asi 130 milionů korun

Ostrava-město |

Ostrava dlouhodobě podporuje široké spektrum sociálních služeb pro občany v tíživých životních situacích. Přispívá ale také na programy sociální péče a prevenci. Letos bude rozděleno téměř 130 milionů korun.

Na sociální služby město přisívá už řadu let a i letos finančně pokryje velkou nabídku, kterou v Ostravě nejrůznější organizace pro občany připravují. Mezi poskytovatele rozdělí více než 129 miliónů korun. Uspokojeno bude celkově 174 pečlivě vybraných projektů. 

Zbyněk Pražák, náměstek primátora Ostravy: „S pomocí dotačních programů jsou pokrývány finanční potřeby pro zajištění fungování širokého spektra poskytovaných sociálních služeb, jejichž prostřednictvím je v Ostravě kvalitně zabezpečena péče a pomoc potřebným. Od těch pobytových, kterými jsou domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, azylové domy a chráněné bydlení, přes služby ambulantní – odborné sociální poradenství, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, sociální rehabilitace, až po služby terénní poskytované v přirozeném prostředí – terénní programy, osobní asistence, pečovatelská služba, odlehčovací služba a další."

Situaci v Ostravě i výhled na následující období ukazuje již 6. Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit na období let 2023–2026, který vznikl společnou prací města, poskytovatelů a klientů služeb.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora Ostravy: "Město prostřednictvím dotačních programů pomáhá širokému spektru potřebných sociálních služeb pro seniory, rodiny s dětmi, obyvatele s různými zdravotními handicapy a duševními onemocněními, občany v bytové nouzi a rodiče s dětmi žijící v nepodnětném nebo nejistém prostředí, v nejrůznějších tíživých životních a sociálních situacích, jako je ohrožení dluhovou pastí, závislostmi, ztrátou zaměstnání a hmotnou nouzí."

Podpořeno bylo i rozšíření nabídky sociálních služeb – například domovy pro seniory Charity Ostrava a Na Výminku nebo pomoc Krizového centra. Aktuální informace o sociálních službách podpořených z rozpočtu města jsou na webu socialnisluzby.ostrava.cz.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava připravila 120 milionů korun pro potřebné. Příjem žádostí začíná 23. října

29. září 2023 12:49 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravský magistrát se mnoha způsoby snaží pomáhat lidem, kteří to potřebují. Jedním ze způsobů je i dotační program, do kterého poputuje přes 120 milionů korun a je určen na podporu široké škály aktivit od sociální péče až například po prevenci kriminality či volnočasové aktivity.

Ostrava rozdělila miliony z loterií na sociální služby. Podpořeno bude 29 projektů

4. července 2023 9:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Část peněz z provozu výherních automatů rozdělí Ostrava mezi sociální služby ve městě. Zastupitelé schválili celkem 29 projektů, které si dohromady rozdělí přes 5 milionů korun.

Ostrava letos rozdělí na sociální služby 100 milionů kč. Jde o 5 dotačních oblastí

5. února 2024 12:56 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava letos rozdělí na sociální služby 100 milionů kč. Dotační programy se týkají pěti dotačních oblastí a to sociální péče, protidrogové prevence, podpory osob s handicapem, prevence kriminality a také zdravotnictví.


Hasiči s cisternou a žebříkem projížděli úzké ulice, špatně parkující auta dostala za stěrač lístek

Hasiči s velkou technikou projížděli Novým Jičínem a testovali průjezdnost problémových ulic. Doprovázela je i hlídka městské policie a společně upozorňovali na špatně zaparkovaná vozidla.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

Dnes 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

O Senior taxi je v Karviné čím dál větší zájem

Senioři, kteří v Karviné využívají službu Senior taxi, nebudou muset vyřizovat na úřadě průkazky každý rok. Odbor sociální jejich platnost nově prodlužuje na tři roky.

Vrtulník zachraňoval zraněného muže u Rešovských vodopádů

Včera 20:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Náročnou záchranu sedmatřicetiletého může mají za sebou ostravští letečtí záchranáři. Muž se zranil v těžce přístupném terénu u Rešovských vodopádů na Bruntálsku. Lékaře k němu musel vrtulník vysadit na palubním jeřábu.

Polární záře opět přináší nádhernou podívanou i u nás

10. května 2024 22:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V pátek večer se nad naším územím opět objevila nádherná polární záře. Úchvatnou podívanou hlásili lidé napříč celým Moravskoslezským krajem, ale také na různých místech celého Česka. Podle meteorologů je vidět velmi silně, ale její intenzita se může měnit. Důležitý je čistý výhled nad severní obzor. Polární záře má být navíc nejsilnější od roku 2003.

Ostrava má kvalitní a propracovaný systém dopravní výuky dětí

Včera 19:59 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Mezi časté úrazy dětí patří často ty, které se stanou při různých nehodách v silničním provozu. Ostrava se proto snaží věnovat velkou pozornost výuce začínajících cyklistů na dopravních hřištích. Žáci základních škol mají dopravní výuku, ale se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se seznamují už i děti v mateřských školkách.

Startují stavební akce, začala oprava domu na Hřbitovní a chodníku v Bludovicích

10. května 2024 12:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Začíná stavební sezona, město v dubnu zahájilo několik investičních akcí. Mezi nimi je například revitalizace bytového domu nebo oprava poslední části chodníku v Bludovicích.

Sběrné dvory v Opavě jsou v neustálé permanenci. Nový, moderní sběrný dvůr se staví v Kylešovicích

10. května 2024 12:10 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě provázejí komplikace, v ulici současně probíhá oprava domů

10. května 2024 11:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Výstavbu cyklostezky na Národní třídě v Havířově musí Technické služby dělat na etapy, jelikož podél chodníku probíhá revitalizace domů soukromého vlastníka.

Sdílko Poruba už klepe na dveře. Probíhat bude od 14. května v prostoru u Floridy

9. května 2024 23:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba bude po dvouleté pauze opět patřit oblíbenému Sdílku. Probíhat bude od 14. května tentokrát na Hlavní třídě v prostoru u Floridy, který čeká celková revitalizace.

Benefiční koncert v ostravské katedrále podpoří stavbu Centra pro rodinu a sociální péči

Centrum pro rodinu a sociální péči bude mít příští rok nové prostory. Přestěhuje se do budovy bývalé ubytovny sester v areálu Městské nemocnice Ostrava. Aktuálně probíhá rekonstrukce objektu a na podporu se chystá 15. května také benefiční koncert v katedrále Božského Spasitele.

Atletika Poruba oslavila 50 let Jarním mítinkem. Šlo o první závody na novém stadionu v areálu SAP Poruba

9. května 2024 21:51 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Atletika Poruba má jedny z nejlepších podmínek pro atlety v Česku. Ty se výrazně zlepšily díky novému atletickému stadionu ve Sportovním areálu Poruba, kde uspořádala vůbec první velké závody.

Slezská Ostrava zve na blížící se akce, čeká ji Majáles, Den Slezské i Rozmarné slavnosti

9. května 2024 21:45 | Ostrava-město | Michal Slonina | Slezskoostravský expres

Taky do Slezské Ostravy dorazil máj, a tak ani tady nebude chybět už tradiční studentský majáles. Ten ale není jedinou akcí, která se bude v blížících se jarních a letních měsících konat. Nabízíme vám proto krátký přehled těch, které byste ve Slezské neměli minout.

Ve Slezské Ostravě stavěli májky hasiči i fotbalisté, ukrást si je v noci nenechali

Stejně jako na mnoha jiných místech Česka se i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu stavěly májky. Tradiční symbol jara ozdobil v předvečer prvního máje k radosti dětí i dospělých heřmanické fotbalové hřiště i hasičskou zbrojnici v Muglinově.

Stovky vozidel a tisíce návštěvníků zahájily pod Slezskoostravským hradem veteránskou sezónu

Téměř čtyři stovky historických vozidel mohli návštěvníci vidět na prvního máje před slezskoostravským hradem. Už po desáté tu byla zahájena veteránská sezóna a do Slezské Ostravy se tak sjeli majitelé veteránů ze širokého okolí.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej numer 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy a další zajímavé aktivity.

Ostrava rozdělila peníze mezi sociální služby. Letos to je asi 130 milionů korun
Vydáno 1. března 2023 10:10, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Ostrava dlouhodobě podporuje široké spektrum sociálních služeb pro občany v tíživých životních situacích. Přispívá ale také na programy sociální péče a prevenci. Letos bude rozděleno téměř 130 milionů korun.

Na sociální služby město přisívá už řadu let a i letos finančně pokryje velkou nabídku, kterou v Ostravě nejrůznější organizace pro občany připravují. Mezi poskytovatele rozdělí více než 129 miliónů korun. Uspokojeno bude celkově 174 pečlivě vybraných projektů. 

Zbyněk Pražák, náměstek primátora Ostravy: „S pomocí dotačních programů jsou pokrývány finanční potřeby pro zajištění fungování širokého spektra poskytovaných sociálních služeb, jejichž prostřednictvím je v Ostravě kvalitně zabezpečena péče a pomoc potřebným. Od těch pobytových, kterými jsou domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, azylové domy a chráněné bydlení, přes služby ambulantní – odborné sociální poradenství, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, sociální rehabilitace, až po služby terénní poskytované v přirozeném prostředí – terénní programy, osobní asistence, pečovatelská služba, odlehčovací služba a další."

Situaci v Ostravě i výhled na následující období ukazuje již 6. Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit na období let 2023–2026, který vznikl společnou prací města, poskytovatelů a klientů služeb.

Zbyněk Pražák, náměstek primátora Ostravy: "Město prostřednictvím dotačních programů pomáhá širokému spektru potřebných sociálních služeb pro seniory, rodiny s dětmi, obyvatele s různými zdravotními handicapy a duševními onemocněními, občany v bytové nouzi a rodiče s dětmi žijící v nepodnětném nebo nejistém prostředí, v nejrůznějších tíživých životních a sociálních situacích, jako je ohrožení dluhovou pastí, závislostmi, ztrátou zaměstnání a hmotnou nouzí."

Podpořeno bylo i rozšíření nabídky sociálních služeb – například domovy pro seniory Charity Ostrava a Na Výminku nebo pomoc Krizového centra. Aktuální informace o sociálních službách podpořených z rozpočtu města jsou na webu socialnisluzby.ostrava.cz.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000035977/ostrava-rozdelila-penize-mezi-socialni-sluzby-letos-to-je-asi-130-milionu-korun