Policie odložila případ úniku informací ze spisu o Vrběticích na Hradě. Neměla dostatek podkladů

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v listopadu odložila vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v prezidentské kanceláři. Případ se zabývá skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, na což před časem upozornil Radiožurnál. NCOZ nyní připravuje oznámení příslušnému úřadu ohledně spáchání možného přestupku, řekl na středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru šéf NCOZ Jiří Mazánek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Prašného mostu

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v listopadu odložili vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Média loni v létě uvedla, že policisté z NCOZ nezjistili informace, které by únik informací v Kanceláři prezidenta republiky potvrzovaly. Ředitel NCOZ Jiří Mazánek ve středu poslancům řekl, že byl případ v listopadu odložen. Novinářům vysvětlil, že případ byl odložen podle paragrafu příslušného zákona, který říká, že není dostatek podkladů k tomu, aby bylo zahájeno trestní stíhání.

Předčasně skartovali utajované zprávy i rozhodnutí o státních vyznamenáních, píše o Hradu Národní archiv

Číst článek

„To se obvykle vykládá tak, že skutek se mohl stát, ale my nejsme schopni určit konkrétního pachatele,“ řekl. Bez bližších podrobností poznamenal, že na základě zjištěných skutečností v této věci NCOZ chystá oznámení příslušnému správnímu úřadu, protože mohl být spáchán přestupek.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář koncem předloňského listopadu podle informací Radiožurnálu nařídil skartaci tajných dokumentů. Mezi písemnostmi, které byly zničeny podle předpisů, se ocitly i dvě novější zprávy. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem.

To, že byl tajný dokument skartován, zjistila NCOZ. Její detektivové přišli na Pražský hrad zkontrolovat, zda někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku, ze kterého české tajné služby podezřívají příslušníky ruské tajné služby GRU.

V souvislosti s případem Národní archiv zkontroloval v Kanceláři prezidenta republiky vedení spisové služby, úřadu udělil za některá pochybení pokutu ve výši 90 000 korun. Hrad se odvolal k ministerstvu vnitra, které udělení pokuty potvrdilo, o 30 000 korun ji ale snížilo.

Běžné pochybení

Petr Vokáč, vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy ministerstva vnitra, ve středu označil pochybení Kanceláře prezidenta republiky ohledně vedení spisové služby za celkem běžná i u dalších institucí.

Případ skartace na Hradě: neobvyklá rychlost, zničení tajného dokumentu o GRU a pokuta 60 tisíc

Číst článek

Pochybení kontroloři nalezli i u skartování dokumentů. Nelze podle něj skartovat písemnost ve stejném roce, kdy vznikla. Vokáč dodal, že Hradu byla nabídnuta metodická pomoc, oslovil v této záležitosti i budoucí kancléřku Janu Vohralíkovou.

Záležitostí se ve středu opětovně zabýval bezpečnostní výbor Sněmovny. Část jednání byla uzavřená, poslance na něm zástupci NCOZ nebo Národního bezpečnostního úřadu informovali o podrobnostech případu. Předseda výboru Pavel Žáček (ODS) řekl, že poslanci byli v utajovaném režimu seznámeni s informacemi o nakládání s utajovanými informacemi v Kanceláři prezidenta republiky a s postupem státních orgánů.

Členové výboru podpořili vznik novely zákona o archivnictví, která by zohlednila některá specifika týkající se Kanceláře prezidenta republiky. Místopředseda výboru Šimon Heller (KDU-ČSL) navrhoval zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala kauzami prezidentské kanceláře v letech 2013 až 2023. Návrhem by se výbor měl zabývat na dalším zasedání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme