Odškodné v nedohlednu. Viléma přišla při nehodě o nohu, pak si musela na dluh upravit dům

Případ Vilémy Novákové, která měla v roce 2019 vážnou nehodu, ze zpravodajství CNN Prima NEWS už znáte. Žena, jež přišla o nohu a je na vozíku, čeká na soudem přiznané sedmimilionové odškodné už rok a půl. Navíc si na bezbariérové bydlení půjčila peníze, které teď nemá z čeho vrátit. Bojí se proto, že skončí na ulici.

Na starý dům, který si chtěla bezbariérově upravit, dala veškeré úspory a čtyři miliony si půjčila od známého. „Do měsíce bych to měla splatit. Když bych přišla o barák, o všechno – já už to psychicky moc nedám, už je toho na mě strašně moc,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Viléma Nováková. „Pokud půjčku nevrátí, skončí pravděpodobně na ulici, anebo bude nucena jít do nějakého sociálního zařízení a žít z dávek,“ doplnila ji advokátka Lucie Neprašová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejhorší pohled byl na hračky. Rodinu ze Skalice, které shořel dům, teď zasáhla další rána

Ve 43letech se paní Vilémě změnil život – při nehodě, kterou zavinila jiná řidička. „Můžu vám říct, že z těch fotek jsem úplně brečela. Mám furt noční můry, že na mě padá sklo,“ popsala Viléma. Lékařům se podařilo zraněnou ženu zachránit, i když prognóza byla nejistá. „Přišla jsem o nohu, druhou jsem měla kompletně rozdrcenou, takže v ní mám železa. Mám na ní už 12 operací. Všechny kosti jsem měla vlastně rozdrcený,“ upřesnila.

Vilému čeká další operace

83letá řidička, která nehodu způsobila, ale svojí vinu odmítala. Od nehody dokonce odjela. „Okresní soud rozhodl o povinnosti pachatelky nahradit mojí klientce částku sedm milionů korun na nemajetkové újmě. Posléze jsme se obrátili na pojišťovnu a pojišťovna se necítí být tímto nárokem vázána,“ informovala advokátka Neprašová.

„Pojistitel není účastníkem tohoto řízení a nemůže toto řízení ovlivnit, zvlášť za situace, kdy o takovém řízení není včas a řádně informován,“ řekla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Podle pojišťovny je problém, že řidička, která nehodu zavinila, pojistnou událost nenahlásila. „Věřím, že k plnění nakonec i dojde. Jsem toho názoru, že jiný postoj by zpochybňoval smysl a podstatu institutu povinného ručení,“ doplnil advokát viníka nehody Zdeněk Turek.

Paní Vilému teď čeká další operace a nedovede si představit, že až se vrátí z nemocnice, nebude mít kde bydlet. „Už ani nemám, kam bych mohla jít, nemám prostředky, je to hrozný,“ uzavřela. Pojišťovna prý případ ještě prověří a nárokem odškodného se bude zabývat.

Tagy: