Češi a ryby, to nejde dohromady. Šéfkuchař popsal, jak hrozně je tu lidé připravují, doslova je zničí

Běžně v kuchyni válíte, ale při přípravě ryb se vám nedaří? Vaše kuchařské výtvory jsou vodnaté nebo naopak vysušené nebo bez chuti? Možná děláte některou z častých chyb, které se při domácí přípravě ryb objevují.

Kůží dolů a na rozpálenou pánev

Možná úplně nejzákladnější rada, jak péct rybu je také ta nejdůležitější. Vždy opravdu pečlivě rozpalte pánev, měla by sálat horkem. Poté na ni položte danou rybu. A pečete-li ji s kůží, tak nezapomeňte: vždy kůží dolů. Je to logické – když rybu propečete nejdříve ze strany s kůží, zpevní se, půjde lépe otočit a je menší pravděpodobnost, že se vám při otáčení nebo servírování rozpadne.

Zbavte rybu vody

Ryba má v sobě opravdu hodně vody. Když ji hodíte na pánev, vodu pustí a spíš než smažit, se začne dusit nebo dokonce vařit. Maso potom získá nepříjemnou blátivou konzistenci a přijde i o část chuti.

Proto se pokuste rybí maso co nejvíce vysušit. Jestli jste ho omývali nebo třeba nakládali do vody s citronem či do mléka, pečlivě ho vysušte papírovými ubrousky tak, abyste z něj co nejvíce tekutiny vysáli.

Foto: Shutterstock

Pozor na sůl

Rybí maso bez soli a koření není žádný zázrak, proto se dochucovat určitě nebojte. Je však lepší dát více koření a méně soli. Sůl nutí maso pustit vodu a opět dojde k tomu, že se bude maso na pánvi spíš dusit a navíc ho sůl na závěr zbytečně vysuší.

Pracujete s rybou, kterou jste ještě nepřipravovali?

Kapra nebo lososa u nás doma na různé způsoby připravuje kdekdo. Možná ale chcete vyzkoušet něco nového. V tom případě si ale dopředu zjistěte, jaká má daná ryba specifika a jak ji připravují skuteční šéfkuchaři. Každá ryba má totiž trochu jiné maso, vyžaduje jiné bylinky k dochucení a připravuje se různě dlouhou dobu. Pokud si nezjistíte, jak na nový druh, je dost pravděpodobné, že se vám první pokus nepovede.

Rybě stačí chvilka

Ryba má křehké a měkké maso, obzvlášť když pečete jen filety, stačí jí doslova pár minut. Vložte kousky na opravdu hodně rozpálenou pánev a smažte rybu 3 minuty z každé strany – během takové doby se běžná ryba stihne dobře propéct, osmahnout dozlatova a zároveň se nevysuší.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments