Ukrajinci odráží útoky v okolí Bachmutu, USA chystají další vojenskou pomoc

Ukrajinští obránci města Bachmut na východě Ukrajiny zaujali nové obranné pozice ve snaze odolat desítkám ruských útoků v oblasti, informuje dnes agentura Reuters. Web Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova napsal, že ruské ztráty v okolí Bachmutu jsou až sedmkrát vyšší než ukrajinské, informaci však nelze nezávisle ověřit.

Reuters s odvoláním na ukrajinské vojenské zdroje píše, že ruské jednotky za posledních 24 hodin provedly téměř dvě stovky útoků v pěti klíčových oblastech frontové linie u Bachmutu, o jehož dobytí usilují od začátku srpna. Útoky doprovází silná dělostřelecká palba, která za poslední den zasáhla i obec Časiv Jar západně od Bachmutu a několik dalších vesnic. Na jihu země v Chersonské a Záporožské oblasti ruská armáda ostřelovala kolem 40 obcí.

Nová ukrajinská obrana u Bachmutu podle Volodymyra Nazarenka, důstojníka ukrajinské národní gardy, sestává ze zákopů v okolních městech a vesnicích situovaných 20 až 40 metrů od sebe. "Potřebujeme co nejvíc munice. Na počtu nepřátelských vojáků nezáleží, záleží na technologiích," řekl Nazarenko.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné svodce situace na ukrajinském bojišti uvedl, že ruské síly nejspíše utlumily snahy o obklíčení Bachmutu a místo toho soustředí tlak na ukrajinské obránce, aby se z města stáhli sami. Hlavní směr útoků je nyní veden severozápadně od města, zřejmě s cílem donutit Ukrajince k ústupu po prakticky poslední volné přístupové silnici T0504 směrem na západ. Podobnou taktiku uplatnili Rusové také při loňském dobývání Severodoněcku a Lysyčansku, připomíná ISW.

Jevgenij Prigožin - šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která se podílí na dobývání Bachmutu - v dnešním videu zveřejněném na telegramu uvedl, že Bachmut je "prakticky obklíčen" a že ukrajinským obráncům zbývá pouze jedna úniková cesta. Vyzval také ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vojáky z Bachmutu stáhl. Snímek dále ukazuje tři údajné ukrajinské zajatce - staršího muže a dva mladíky, kteří žádají o propuštění domů.

Bachmut má spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam ve válce na Ukrajině. Konflikt, který trvá již déle než rok, bude dnes mimo jiné ústředním tématem návštěvy německého kancléře Olafa Scholze v Bílém domě. Spojené státy podle médií dnes oznámí další balík vojenské pomoci pro ukrajinskou armádu v hodnotě 400 milionů dolarů (asi 8,8 miliardy korun). Ten bude obsahovat především zvláštně upravenou munici GMLRS do raketových systémů HIMARS, munici pro bojová vozidla Bradley nebo pontonové mosty.

Související

Olaf Scholz, Mark Rutte a Emmanuel Macron

Spory v EU kvůli Ukrajině. Macron je pro, aby mohla ostřelovat ruské území, Scholz mu oponuje

Západní spojenci ze Severoatlantické aliance mají dlouhodobě problém s tím, aby ukrajinské armádě povolili používat zbraně poskytnuté v rámci pomoci proti cílům na území Ruské federace. Téma dominovalo úternímu zasedání evropských ministrů obrany v Bruselu. Zatímco se například Francouzi a Estonci snaží stát za tím, aby Ukrajina mohla pálit na ruské území, Němci mají velké problémy. 

Více souvisejících

válka na Ukrajině Bachmut USA (Spojené státy americké) Olaf Scholz HIMARS (raketový systém)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Do nominace na fotbalové Euro se dostali dva hříšníci z Belmonda, obránce Zima i nováček Červ

Zatímco pro hokejisty jejich svátek v podobě mistrovství světa v neděli již skončil, fotbalisté mají mistrovství Evropy v Německu teprve za dveřmi. Naplno vypukne 14. června, už nyní ale trenér české reprezentace Ivan Hašek přišel se seznamem 26 hráčů, kteří se budou moct probojovat do finální nominace na turnaj. Mezi hráči nalezneme třeba hned dva, kteří se nechvalně proslavili loni na podzim svou protáhnutou večerkou v olomouckém klubu Belmondo. Konkrétně se jedná o obránce Vladimíra Coufala a útočníka Jana Kuchtu. Asi nejpřekvapivějším jménem je pak nováček Lukáš Červ.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

před 5 hodinami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

Španělsko a Norsko oficiálně uznaly palestinský stát

Španělsko v úterý oficiálně uznalo palestinský stát. V platnost vstoupil i stejný krok Norska a v úterý by to mělo udělat i Irsko. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy