Wind River: Mrazivá atmosféra, silné emoce, luxusní přestřelka i výborné herecké výkony

Možná Taylora Sheridana neznáte jménem, ale pravděpodobně znáte jeho práci, především seriálový hit Yellowstone, na kterém se jako režisér a scénárista podílel. Sheridan je ale podepsán i pod několika dalšími vysoce hodnocenými filmy a seriály, jako je Sicario: Nájemný vrah nebo Starosta Kingstownu. V druhém jmenovaném hraje Jeremy Renner, který ztvárnil hlavní roli i v Sheridanově mysteriózním thrilleru Wind River z roku 2017.

Existuje skutečný Wind River?

Snímek sleduje vyšetřování tragického přepadení a vraždy, k nimž došlo ve vzdálené indiánské rezervaci. Nabízí působivé scenérie, děsivé sněhové bouře a působivé herecké výkony. Wind River se odehrává ve skutečné indiánské rezervaci na západě USA. Na oficiálních stránkách rezervace je uvedena jako sedmá největší rezervace ve Spojených státech. Nachází se v severozápadní části státu Wyoming. Většina filmu se ale natáčela v nedalekém Utahu.

Je film natočen podle skutečné události?

Technicky vzato ne. Děj filmu je zcela smyšlený. Byl však inspirován skutečnými obavami z pohřešovaných a zavražděných indiánských žen ve Spojených státech amerických. Příběh filmu není přímo spojen s žádným existujícím případem vraždy. Byl to spíše Sheridanův pokus vrhnout světlo na toto téma, které si zaslouží větší pozornost.

V závěru filmu se diváci dozvědí, že žádné statistiky pohřešovaných indiánských žen ve skutečnosti neexistují, že záznamy o pohřešovaných osobách jsou vedeny pro všechny demografické skupiny s výjimkou indiánských žen.

Taylor Sheridan si údajně najal dva výzkumníky, aby zjistili konkrétní čísla o pohřešovaných indiánských ženách. Pátrali po nich tři měsíce. Když se vrátili s tím, že nenašli jedinou statistiku, připojil režisér toto děsivé odhalení do filmu.

Kdo měl původně hrát charismatického stopaře Coryho Lamberta?

Wind River je považován za jeden z nejlepších filmů Jeremyho Rennera. Jeho výkon je tak silný, že je téměř nemožné představit si v roli Coryho Lamberta jiného herce. Pravdou ale je, že hlavní roli málem získala úplně jiná hvězda.

Po boku Elizabeth Olsenové se měl původně objevit Chris Pine, nakonec dal ale přednost snímku Wonder Woman, a hlavní roli tak získal Jeremy Renner.

K jakému zranění při natáčení došlo?

Jon Bernthal hraje Matta Rayburna, přítele Natalie, který se objeví ke konci filmu. Herce si pravděpodobně pamatujete jako jednu z nejsympatičtějších postav ve filmu Vlk z Wall Street.  Jedna z nejintenzivnějších částí snímku přichází ve chvíli, kdy je odhaleno tajemství Nataliina zmizení.

Než Natalie uteče, Matt se pohádá se svými spolupracovníky. Nejsilnější scéna filmu se nerodila snadno. Bernthal při natáčení bojové sekvence přišel o čtyři nehty na nohou.

Ve filmu Bernthal rovněž vede monolog, v němž chválí klidnou majestátnost kalifornského města Ojai. Herec má ve skutečnosti podobné názory jako jeho postava, protože sám se svou rodinou v Ojai žije.

Jak dlouho trvalo natáčení snímku?

Wind River sice nezlomil žádný filmový rekord, ale diváci i kritika se shodli, že je ukázkou působivé produkce a zajímavého příběhu, to vše v zasněženém prostředí odlehlé oblasti.

I přes náročnost natáčení byl snímek natočen poměrně rychle, natáčení začalo 12. března 2016 a skončilo 25. dubna téhož roku. Vše se tedy stihlo za pouhých čtyřicet pět dní.

Zdroj: imdb.com, thecinemaholic.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu