Brambory: rostlina, která změnila svět

Pixabay
Komerční článek
|
03. 03. 2023
|
Až do 16. století pro nás byly brambory neznámé. Přesto dnes patří mezi šest rostlin, které změnily svět – společnou příčku zaujímají například s čajovníkem, bavlníkem či cukrovou třtinou.

V Evropě se staly základní potravinou, důležitou zahradní plodinou i krmivem pro dobytek.
Brambory jsou z výživového hlediska pro lidské tělo důležité, protože obsahují základní živiny v podobě sacharidů, minerálních látek (zejména draslíku), vlákniny, vitamínů a enzymů.

Klasické konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z čehož tvoří škrob přibližně 16 %, bílkoviny 2 %, rozpustné cukry 0,5 % a tuk pouhých 0,1 %.
Kromě těchto látek najdeme v bramborách velké množství draslíku a poměrně velký obsah vitamínu C.
V lidovém léčitelství se pak brambor hojně využívalo při žaludečních potížích, kdy se pila čerstvá šťáva z brambor, inhalace horké páry při vaření páry pomáhala při nachlazení a koupel z nati ulevovala při revmatismu.

Rozvoj pěstování brambor díky K. H. Borovskému

Největší zásluhu na pěstování brambor u nás měl pravděpodobně Karel Havlíček Borovský – na jeho počest byl také v Havlíčkově Brodě založen Výzkumný ústav bramborářský.

I když ještě tenkrát nebyla dobře známa energetická hodnota brambor a obsah důležitých látek, již tehdy se vědělo, že jsou dobře stravitelné, což je velká výhoda i pro ty, kteří mají zažívací potíže či trpí nadýmáním.

Využití a skladování brambor

Dnes využíváme brambory nejen jako přílohu k jídlu či potravu pro zvířata, ale získává se z nich škrob, líh nebo slouží k výrobě nejrůznějších krmiv.
Aby si brambory zachovaly svou kvalitu, je třeba zvolit správné podmínky pro jejich uchovávání.

Skladování brambor má svá pravidla – nejlépe se jim daří ve tmě a v chladu při teplotě mezi 4–7 °C, sklep je tedy nejlepším řešením.
V malém množství je můžeme skladovat v lednici v boxu pro zeleninu, případně na balkoně, kde je však třeba ochránit je před mrazem – při poklesu teploty pod 3 °C hrozí riziko namrznutí a sládnutí, vysoké teploty při skladování brambor zase vedou k rychlé klíčivosti.

Jsou-li brambory skladovány na světle, začnou zelenat a tvoří se v nich solanin, který je jedovatý. Pamatujte také na to, že brambory se konzumují pouze tepelně upravené a kromě hlízy je zbylá rostlina jedovatá.

Další zajímavosti a tipy o skladování potravin, jejich výživových hodnotách nebo rady, kam třídit odpad potravinový odpad či prázdné obaly od potravin najdete v Encyklopedii potravin na webu Jakvkuchyni.cz!

Související články