Samantha Flom

3. 3. 2023

Obavy z možné politické podjatosti na ministerstvu spravedlnosti vyjádřili 1. března v Kapitolu zástupci obou politických spekter při příležitosti slyšení s ministrem Merrickem Garlandem na senátním justičním výboru.

„Merrick Garland je bohužel nejpolitičtějším ministrem spravedlnosti, jakého jsme kdy měli,“ řekl ještě před slyšením republikánský senátor Ted Cruz pro NTD News, sesterské médium The Epoch Times.

„Využil ministerstvo spravedlnosti a FBI jako zbraň k útokům na své politické nepřátele a myslím, že to hluboce škodí právnímu státu a spravedlnosti v Americe,“ komentoval dále Cruz.

K dalším zákonodárcům, kteří se k tomuto názoru připojili, patřili republikánští senátoři John Kennedy a Ralph Norman, kteří vypíchli, že důkazem, že ministerstvo spravedlnosti bylo použito jako zbraň proti těm, kteří se staví proti politickému programu administrativy, bylo zaměření se ministerstva na rodiče, kteří kritizují školské rady (pozn. překladatele – kvůli nesouhlasu rodičů s LGBT agendou a sexuální výukou v mladém věku).

„Podívejte se na jeho výsledky,“ řekl Norman. „Zneužil svou roli ministra. Šel po lidech, po kterých by jít neměl. … Ať už odejde kdykoliv, nemůže odejít dostatečně brzy.“

A i když demokratický senátor Jon Ossoff ministra přímo nekritizoval, řekl, že obavy jeho republikánských kolegů jsou oprávněné.

„Tato slyšení jsou často dosti vyhrocená a kolegové z obou politických táborů vznesli ohledně ministerstva znepokojivé otázky,“ poznamenal senátor. „A jistě je důležitým úkolem ministerstva zajistit, aby byl zákon prosazován nestranně a bez zaujatosti.“

Během slyšení Garland tvrdil, že pod jeho vedením se ministerstvo spravedlnosti „zpevnilo“ a „posílilo“ pravidla, která měla „chránit nezávislost ministerstva před stranickým vlivem“.

„Například jsme posílili naše pravidla upravující komunikaci mezi ministerstvem spravedlnosti a Bílým domem a Bílý dům učinil totéž,“ řekl Garland. „Tato pravidla mají chránit rozhodnutí ministerstva v trestních a občanskoprávních věcech a jeho právní úsudky před byť jen zdánlivými politickými nebo jinými nevhodnými vlivy.“

Vůči tvrzení ministra o neutralitě však republikáni ve výboru argumentovali.

„Politizace ministerstva je problém,“ tvrdil během své série otázek senátor Mike Lee a jako příklad uvedl nedávné zneužití zákona o kontrašpionáži (FISA) ze strany pracovníků ministerstva spravedlnosti.

Senátor Josh Hawley se Garlanda zeptal, zda má jeho ministerstvo problém s „protikatolickou zaujatostí“, a vyzpovídal ho ohledně rozhodnutí ministerstva provést v ranních hodinách razii v domě katolického pro-life aktivisty Marka Houcka kvůli incidentu, za který ho prokurátor filadelfského okrsku odmítl stíhat.

Hawley poznamenal, že během razie byla doma Houckova manželka a sedm dětí: „Paní Houcková opakovaně uvedla, že děti křičely – bály se o svůj život. … Nabídl se, že se sám přihlásí, a to je ten, koho terorizujete.“

Jako další důkaz protikatolických nálad na ministerstvu spravedlnosti Hawley poukázal na nedávno uniklou zprávu FBI, která tradiční katolíky charakterizovala jako „násilné extremisty“ a obhajovala jejich špehování ve svatostáncích.

Garland však zprávu odsoudil jako „otřesnou“: „FBI se nezaměřuje na katolíky. A jak jsem již řekl, tato zpráva je nevhodná a neodráží metody, které by FBI měla používat.“

Ve Sněmovně reprezentantů vedené republikány zahájil justiční výbor vyšetřování obvinění z politizace ministerstva spravedlnosti a FBI, přičemž rozhodující pravomoc prověřovat probíhající vyšetřování FBI mají členové nového Podvýboru politizace federální vlády.

První slyšení tohoto podvýboru se konalo 9. února.

Překlad původního článku americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."