Maďarskou prezidentku Novákovou přijal zvolený prezident Pavel

foto Maďarská prezidentka Katalin Nováková na návštěvě České republiky, 3. března 2023, Praha.Zvolený prezident Petr Pavel se loučí s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou po setkání v Hrzánském paláci v Praze.

Praha - Maďarskou prezidentku Katalin Novákovou dnes odpoledne v Hrzánském paláci přijal zvolený prezident Petr Pavel. Setkání trvalo asi půl hodiny. Pavel na twitteru ke schůzce uvedl, že je mezi spojenci důležité mluvit otevřeně a říkat si věci na rovinu, což si dnes s Novákovou potvrdil. V minulosti se Pavel vyjadřoval kriticky například k postoji Maďarska k Rusku a válce na Ukrajině.

Fotogalerie

"Zvláště mezi spojenci je důležité mluvit otevřeně a říkat si věci na rovinu, i když můžeme mít odlišné názory," uvedl Pavel. "To jsme si dnes potvrdili s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou při její zastávce během oficiální návštěvy ČR," doplnil. Vyjádření doplnil společnou fotografií, na které diskutují na terase Hrzánského paláce.

Nováková předtím po jednání s končícím prezidentem Milošem Zemanem uvedla, že se na setkání s jeho nástupcem těší. Po příjezdu před Hrzánský palác s novináři nehovořila, před budovou ji uvítal šéf Pavlova protokolu.

Avizovala, že jedním z námětů hovoru by mohla být spolupráce visegrádské čtyřky (V4), kam vedle České republiky a Maďarska patří Slovensko a Polsko. Maďarská prezidentka dopoledne na tiskové konferenci uvedla, že věří ve spolupráci v rámci V4 a považuje ji za vhodnou platformu i pro diskusi o tématech, na nichž mezi členskými státy nepanuje shoda.

"Věřím, že vazby, které nás pojí, jsou mnohem silnější než ty body, na kterých se v daném momentu neshodneme," uvedla ke spolupráci čtyřky Nováková a připomněla, že minulý týden se ve Varšavě setkala s polským prezidentem Andrzejem Dudou a jednala i se slovenskou prezidentskou Zuzanou Čaputovou.

Zeman k jejímu setkání s Pavlem uvedl, že doufá v to, že Nováková Pavla přesvědčí o přínosech spolupráce visegrádské čtyřky.

Pavel se k situaci v Maďarsku a ve V4 vyjadřuje kriticky. Například minulý týden v debatě Zastoupení Evropské komise v ČR řekl, že se Maďarsko už delší dobu snaží jít vlastní cestou. Země má podle něj i objektivní důvody k tomu, jak se chová vůči Rusku, protože má například rozestavěnou jadernou elektrárnu financovanou z velké části z ruských peněz a technologicky dodávanou Ruskem. "Na druhou stranu je zřejmé, že to je zásadní problém třeba pro V4. Pokud se nedokážeme shodnout na základních otázkách, a dnes vztah k Rusku a pomoci Ukrajině opravdu tvoří základ dalších věcí, tak je otázkou, jestli v takovém uskupení máme setrvávat, nebo jestli má vůbec nějakou naději na životaschopnou změnu," řekl. Bylo by podle něj předčasné visegrádskou čtyřku úplně zatracovat. "Ale bude namístě, abychom v nadcházejícím období, až budeme mít předsednictví (V4), tyto závažné otázky vznesli," doplnil.

Zeman dopoledne přijal Novákovou na Pražském hradě s vojenskými poctami. Při setkání a následném obědě hovořili o válce na Ukrajině, bilaterálních vztazích nebo budoucnosti regionálního partnerství. Zemanovi prezidentka předala nejvyšší maďarské vyznamenání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď