Hlavní obsah

Klimbání, kafe, nateklé oči. Čtyři dny schůzování se na poslancích podepsaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří usínají v lavicích v sále, jiní v kuloárech, noci tráví na karimatkách nebo rozkládacích křeslech a sprchují se v koupelnách poblíž svých kanceláří. Pijí nepřeberné množství kávy, energetické nápoje, nepravidelně jedí a nadýchat se čerstvého vzduchu chodí na balkon. Poslanci o omezení mimořádné červnové valorizace důchodů jednali čtyři dny, a je to na nich znát. V sobotu je navíc další den jednání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec Marek Benda (ODS) se dvěma spacáky a polštářem

Článek

„Jednání ve Sněmovně o valorizaci důchodů je úmorné,“ psal na Twitter během pátku poslanec a primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). „Začínám ztrácet pojem o čase,“ přiznával i šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný. „Lehká únava je, nebudu si hrát na machra,“ řekl Novinkám.

„Je to velmi psychicky i fyzicky náročné. Vzhledem ke spánkové deprivaci už tady všichni meleme z posledního, jsme unavení,“ přidala se také poslankyně STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

Na poslancích je po čtyřech dnech znát výrazná únava. Po chodbách chodí s nateklýma očima a často působí rezignovaně. Někteří pospávají v kancelářích, jiní v kuloárech na židlích, nebo dokonce i v lavicích v sále.

„Přiznám to, selhala jsem, nevydržela jsem a 3. noc spánkuprostých obstrukcí mě udolala (nejen mě). Hodila jsem čelíčko na lavici a ten obtisk hodinek tam mám už 2 hodiny,“ přidala na Twitter fotku poslankyně STAN Lucie Potůčková.

Při nekonečném jednání ve Sněmovně kolaboval poslanec ANO

Domácí

Potíže hybnosti a halucinace

Nedostatkem spánku trpí většina z nich. Během posledních tří nocí totiž naspali maximálně pár hodin. Někteří se zvládli otočit na poslaneckých bytech, jiní se natáhli na rozkládací křeslo nebo na karimatku ve svých kancelářích. „Spím na zemi, mám pod sebou deku a deku nad sebou. Ale my, kteří jsme byli na vojně, jsme na to zvyklí,“ popisoval redakci Výborný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček

„Spánku moc nebylo, takže jsem takový zmačkaný,“ přiznal i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Člověk je už unavený, ospalý, motá se hlava, protože málo spíme. Musíme být pořád ve střehu, kdyby opozice něco vymyslela a dala nějaký procedurální návrh,“ přidal se i poslanec Josef Flek (STAN).

Poslanec ANO Richard Brabec si v pátek na sociálních sítích postěžoval, že se u něj „začínají objevovat drobné potíže hybnosti a halucinace“. Zástupci ANO Milanu Wenzlovi se dokonce udělalo během vystoupení u řečnického pultu nevolno, a tak svou řeč ukončil předčasně. „U některých poslanců je vidět, že je to hodně zmáhá, zvlášť když mají nějaké zdravotní problémy,“ přiznal Bartošek.

Většina zákonodárců poslední dny v dolní komoře žije se vším všudy. Sprchují se v koupelnách poblíž kanceláří a ve výbavě mají nakoupené kartáčky na zuby, ručníky a další hygienické potřeby. Často mají své základny vybaveny i pantoflemi nebo náhradním oblečením.

Neposlouchají se a jsou podráždění

Roli po více než 80 hodinách od začátku mimořádné schůze ale hraje i psychika. Podle lidovce Jiřího Horáka jednání už nemá „valnou úroveň“. „Poslanci jsou hodně unavení, navzájem se moc neposlouchají a jsou podráždění,“ popisoval stav Sněmovny po čtyřech dnech.

To následně potvrdila i slova dalších zákonodárců. Jak je vidět na plénu, boj mezi sebou vedou především zástupce koalice a opozice. „Jsem velmi znechucen přístupem koaličních poslanců k opozici,“ zlobil se poslanec ANO Robert Králíček.

Další si uvědomují, že čas během obstrukcí ve Sněmovně by se dal využít i jinak. „Ubíjí mě neefektivita práce,“ postěžoval si i Pavel Klíma (TOP 09). „Myslím, že občané už se na to nemůžou dívat a ani se jim nedivím,“ přikyvoval i Horák.

Někteří přiznávají, že chvílemi mají během jednání ale i legraci. „Udržujeme se v dobré náladě navzájem, je to jako skautský tábor,“ popsal Klíma. Dobrá nálada prý panuje hlavně, když se sejdou na klubech. Na sítích se ale objevila i videa, jak si v sále hází míčkem. Také se prý učili žonglovat nebo si skládali stíhačky z papíru. Jiní si zase zkracují čas třeba tím, že čtou knihu.

Poslanci udělali kompromis a schůzi přerušili. Pokračovat budou v sobotu ráno

Domácí

Jídlo je to nejhorší

Kvůli dlouhému jednání se zákonodárci často dopují kávou, černým čajem, čokoládou nebo energetickými nápoji, aby neusnuli. „Energeťáky už jsem přestal pít, protože jsem měl pak pocit, že nemusím vůbec jíst. Takže jsem za předchozí dny měl třeba tři jídla,“ vyprávěl v pátek dopoledne Jiří Havránek (ODS). Energii se tak snaží získat z jídla. „Měl jsem konzervu masa a byl tam tuk, to mě nakoplo jak blázen,“ upozornil.

Shodují se ale, že to zrovna není ideální pro jejich životosprávu. „Jídlo je to nejhorší, protože máme rozhozený rytmus a jíme v hodinách, kdy bychom jíst vůbec neměli. A v době, kdy bychom měli jíst, tak nejíme,“ přiznal Novinkám Flek.

„Občas si dám kafe a bohužel pořád něco jím, abych měl energii. Snídám, obědvám i večeřím ve Sněmovně a mám pocit, že jsem za tu dobu přibral tak deset kilo,“ přidal se i Králíček.

Balkon, sprcha nebo meditace

Zákonodárci mají ale i další taktiku, jak si udržet pozornost. „Snažím se chodit, aby mě nepřemohla únava,“ uvedl Ivan Adamec (ODS). „Pomáhá mi, když měním teplotu. Takže se snažím chodit na balkon, abych trochu prochladl a probral se,“ řekl i Tom Philipp (KDU-ČSL).

Svou taktiku má i Karla Maříková (SPD). „Pomáhá mi si dát sprchu. Kdyby bylo nejhůř, dám si studenou,“ uvedla. Pivoňka Vaňková se snaží ve volnějších chvílích nabrat sílu meditací. „To mě vždycky uvolní, aniž by mě to uvedlo úplně do stavu spánku, protože člověk musí být pořád ve střehu. Pustím si meditační hudbu, ale zároveň jedním uchem musím poslouchat dění na sále, takže to není úplně meditace, ale aspoň něco,“ popsala Novinkám.

Jednací den ve Sněmovně stojí v průměru 3,9 milionu korun. Mnozí koaliční, ale i někteří opoziční poslanci se shodují, že je zbytečné mimořádnou schůzi natahovat na několik dnů.

Dohoda vlády s ANO, vztekal se Okamura nad schváleným návrhem Nachera. Sám ale hlasoval pro

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám