A. C. Doyle: Pes baskervillský. Martin Finger a Petr Lněnička v nejslavnějším případu Sherlocka Holmese

11. březen 2023

Na baskervillské panství se chystá poslední potomek rodu, sir Henry. Podaří se ho ochránit a odhalit příčiny tajemných událostí, které provázely smrt jeho strýce, zatímco blata obchází přízrak krvelačného psa? Případ záhadné vraždy otevírají Martin Finger jako Sherlock Holmes a Petr Lněnička coby doktor Watson. Pro dokonalý zážitek z poslechu inscenace doporučujeme použít sluchátka.

Dramatizace a režie: Petr Vodička
Účinkují: Petr Lněnička, Martin Finger, Jan Meduna, Jan Vondráček, Hynek Chmelař, Marek Němec, Jitka Smutná, Otmar Brancuzský, Zdeňka Sajfertová, Petr Vršek, Tereza Dočkalová, Zdeněk Velen a Catarina Aiolfi
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: František Gel
Zvukový mistr: Dominik Budil
Hudba: Ondřej Gášek
Natočeno: 2021

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

Nečekaná smrt sira Charlese, známého místního dobrodince, otřásla jinak klidným baskervillským panstvím o to více, že ji provázely zprávy o zjevení obrovského psa, krvelačné bestie, která prý pronásleduje rod Baskervillů již po mnoho generací. Jsou to jen povídačky, nebo ona hrůzostrašná historie může představovat skutečné nebezpečí, především pro posledního potomka slavného rodu sira Henryho, který se rozhodne usadit na zdejším zámku?

Doktor Mortimer, blízký rodinný přítel, nelení a do případu zapojí nejvěhlasnějšího z londýnských detektivů. A Sherlock Holmes záhy pochopí, že před sebou nemá žádnou banální kauzu, ale spletitý případ, plný tajemství a zločinných spádů, v němž je třeba našlapovat stejně obezřetně jako na vratkých kamenech uprostřed grimpenské bažiny...

Autorem dvoudílné dramatizace nejslavnějšího ze slavných Holmesových případů je Petr Vodička, který se zároveň ujal režie inscenace. Do hlavních rolí geniálního detektiva a jeho asistenta Watsona obsadil zkušené rozhlasové herce Martina Fingera a Petra Lněničku. Nebojácného dědice baskervillského panství Henryho si zahrál Jan Meduna a v dalších rolí se objeví Marek Němec, Jan Vondráček, Tereza Dočkalová nebo Helena Dvořáková.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související