Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Porubě ošetřují stromy napadené jmelím chemickými postřiky. Jsou šetrnější

Ostrava-Poruba |

Ostrava chce omezit nadměrné šíření jmelí bílého ve městě. Ve spolupráci a městskými obvody proto zmapovala a dendrologicky zhodnotila bezmála 2 a půl tisíce stromů napadených jmelím. Ty postupně procházejí ošetřením. Některé budou bohužel pokáceny.

V Ostravě-Porubě každým rokem ošetřují stromy napadené jmelím. Ani letos tomu nebude jinak. Jmelí v obvodu likvidují výhradně chemickými postřiky, které jsou šetrnější.

Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “U nejvíce zasažených stromů to jmelí, pokud bychom ho odstranili klasickým ořezem, tak by znamenalo, že bysme museli odstranit i polovinu koruny stromu, což by byl pro ten strom šok a mohl by klidně uschnout a proto to nechceme riskovat a provádíme postřik, který je ekologický, nejedná se o nějaký pesticid, on provede jen to, že samotné jmelí otevře póry a v tu chvíli si myslí, že už není období vegetačního klidu a samo odpadne a odumře."

Letos bude ošetřeno 55 vytipovaných stromů na 4. obvodě. Práce by měly začít v březnu.

Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Samozřejmě musí k tomu být ideální podmínky. Nesmí foukat vítr, nebo nesmí pršet. Jinak by to bylo zbytečné. My jsme s tímto postřikem začínali jako jedni z prvních v ČR. Už ho praktikujem 5. rokem, máme výborné zkušenosti. Skutečně ty stromy potom krásně ožijí, jsou krásně zelené, samá pozitiva.”

Další jmelím napadené stromy nechá ošetřit ostravský magistrát. Týká se to všech obvodů včetně Poruby. V tomto případě dochází jak na postřiky, tak i ořezy.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Práce se provádí dvěma způsoby, horolezecky nebo na plošině s tím, že ozdravení toho stromu nespočívá jenom v tom, že se ořeže jmelí, ale jsou tam i bezpečnostní řezy, zdravotní řezy, to znamená suché větve tak, aby to nepadalo na lidi a abysme tomu stromu nějakým způsobem pomohli. Dělají se vazby, když náhodou hrozí, že by se mohly odlomit větve od sebe a spadnout někde na cestu.”

Chemické postřiky se dělají v případě, že koruna stromu je jmelím obsypána z více než 40 procent. Tak masivní ořezy by totiž strom nepřežil.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Tam by při použití klasické metody ořezem hrozilo případně poškození stromu a to nechceme, protože děláme vše pro to, aby ty stromy tady zůstaly co nejdéle. Proto se používá ta chemie, která je ohleduplnější k tomu stromu. V rámci chemie je nejvhodnější období koncem února a března. Těsně před tím, než stromy začnou tahat mízu a jít znovu do olistění.”
Lukáš Křižánek, arborista: “Většinou se to zanedbalo a ty stromy došly do takového stavu jak vidíme tady. Už provádíme sesazovací řezy, Ten strom, prodloužíme mu, ale zničíme jakoby estetiku habitu z toho stromu a není to úplně dobré. Ale když nás zavolají v takovém případě jak je lípa za mnou, tak ten strom na to zareaguje velmi dobře, velmi rychle a prodloužíme mu v podstatě na jeho běžnou délku života. Ten strom to v podstatě ani nezaregistruje. Jak je to náročné? Fyzicky určitě, sem tam i psychicky, ale hlavně ta fyzická zdatnost je k tomu velmi důležitá . Sice ty moderní techniky lezení, jednolanovka, dvoulanovka nám hodně usnadňují, ale i tak člověk musí být fyzicky zdatný. Ale jsou i ženy, které to dělají.”

Nejčastěji jmelím napadené stromy jsou lípy a také topoly a javory Výjimkou ale nejsou ani ovocné stromy.

Ve většině případů jmelí roznášejí ptáci a neplatí, že se mu daří jen na letitých stromech.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Dokonce roste i na úplně nových výsadbách. V podstatě to ošetření se dělá hlavně z toho důvodu, aby se nezasáhly ty nové výsadby ve městě. Je lepší tomu předcházet, než potom řešit ty následky a to jmelí dohánět."

V Ostravě-Porubě je na 25 tisíc stromů, o které se starají jak technické služby, tak vysoutěžené firmy.

Nahlásit chybu


K tématu

V Karviné se pustili do boje se jmelím na stromech. Likvidovat ho budou do jara

30. října 2023 15:50 | Celý MS kraj | Monika Danková

V Karviné se pustili do boje se jmelím na stromech. Tento parazit napadá dřeviny po celém městě, nejvíce je rozšířen v parku Boženy Němcové, kde také první práce začaly.

Likvidace jmelí v Karviné pokračuje, havarijní stromy se musí pokácet

10. února 2024 11:08 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné pokračuje likvidace jmelí na stromech. Loni na podzim začaly práce arboristů v parku Boženy Němcové, kde byl tento parazit rozšířen nejvíce, postupně se ale jmelí likviduje i v jiných částech města.

V Karviné začali likvidovat jmelí. Se škůdcem budou arboristé bojovat do jara

31. října 2023 13:28 | Karviná | Monika Danková

V Karviné začala likvidace jmelí na stromech. Tento parazit napadá dřeviny po celém městě, nejvíce je rozšířen v parku Boženy Němcové, kde také první práce začaly.


Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Studenti a dobrovolníci zalesňují kalamitní svahy na Javorníku

Pod vrcholem Velkého Javorníku se už podruhé sešli studenti středních škol a také dobrovolníci, kteří tam lesákům pomohli se zalesňováním svahů postižených kalamitou. Lesy tam zdecimoval kůrovec a také houba václavka.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo v neděli dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

Žáci karvinských škol splnili zadání týkající se udržitelné architektury na výbornou

V Karviné se žáci základních a středních škol zapojili do evropského projektu se zaměřením na energetiku a udržitelnost. V březnu dostali zadání týkající se nového využití vyřazených krytů světel z budovy polikliniky. Ty nejlepší nápady zadavatelé projektu ocenili hodnotnými cenami.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

Včera 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení

26. dubna 2024 22:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupili žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Vedení porubské radnice už po 20. ocenilo výjimečné pedagogy mateřských a základních škol

26. dubna 2024 22:29 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě si váží práci učitelů a každý rok oceňují ty nejlepší. A to zejména za jejich kreativitu, tvůrčí a inovativní přístup a další mimořádné aktivity.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Kvalitnější přípravu na mistrovská utkání zajišťují fotbalovému klubu 1. FC Poruba nová trávníková hřiště

25. dubna 2024 22:52 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

1. FC Poruba má kvalitnější zázemí. Ve Sportovním areálu Poruba klubu zprovoznil další dvě trávníková hřiště, která jsou ideální pro starší kategorie. Dosud tady měli jen hřiště s umělou trávou.

Vedení obvodu Ostrava-Jih řeší nevyhovující stav bytových domů v Bělském Lese

Vedení obvodu řeší situaci se špatným technických stavem bytových domů v Bělském lese. Aby dotčeným nájemníkům přestavilo výsledky odborné studie stavu budovy a možnosti náhradního bydlení, setkalo se s nimi v K-triu.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

V Porubě ošetřují stromy napadené jmelím chemickými postřiky. Jsou šetrnější
Vydáno 4. března 2023 11:16, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Ostrava chce omezit nadměrné šíření jmelí bílého ve městě. Ve spolupráci a městskými obvody proto zmapovala a dendrologicky zhodnotila bezmála 2 a půl tisíce stromů napadených jmelím. Ty postupně procházejí ošetřením. Některé budou bohužel pokáceny.

V Ostravě-Porubě každým rokem ošetřují stromy napadené jmelím. Ani letos tomu nebude jinak. Jmelí v obvodu likvidují výhradně chemickými postřiky, které jsou šetrnější.

Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “U nejvíce zasažených stromů to jmelí, pokud bychom ho odstranili klasickým ořezem, tak by znamenalo, že bysme museli odstranit i polovinu koruny stromu, což by byl pro ten strom šok a mohl by klidně uschnout a proto to nechceme riskovat a provádíme postřik, který je ekologický, nejedná se o nějaký pesticid, on provede jen to, že samotné jmelí otevře póry a v tu chvíli si myslí, že už není období vegetačního klidu a samo odpadne a odumře."

Letos bude ošetřeno 55 vytipovaných stromů na 4. obvodě. Práce by měly začít v březnu.

Miroslav Otisk (ANO), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Samozřejmě musí k tomu být ideální podmínky. Nesmí foukat vítr, nebo nesmí pršet. Jinak by to bylo zbytečné. My jsme s tímto postřikem začínali jako jedni z prvních v ČR. Už ho praktikujem 5. rokem, máme výborné zkušenosti. Skutečně ty stromy potom krásně ožijí, jsou krásně zelené, samá pozitiva.”

Další jmelím napadené stromy nechá ošetřit ostravský magistrát. Týká se to všech obvodů včetně Poruby. V tomto případě dochází jak na postřiky, tak i ořezy.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Práce se provádí dvěma způsoby, horolezecky nebo na plošině s tím, že ozdravení toho stromu nespočívá jenom v tom, že se ořeže jmelí, ale jsou tam i bezpečnostní řezy, zdravotní řezy, to znamená suché větve tak, aby to nepadalo na lidi a abysme tomu stromu nějakým způsobem pomohli. Dělají se vazby, když náhodou hrozí, že by se mohly odlomit větve od sebe a spadnout někde na cestu.”

Chemické postřiky se dělají v případě, že koruna stromu je jmelím obsypána z více než 40 procent. Tak masivní ořezy by totiž strom nepřežil.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Tam by při použití klasické metody ořezem hrozilo případně poškození stromu a to nechceme, protože děláme vše pro to, aby ty stromy tady zůstaly co nejdéle. Proto se používá ta chemie, která je ohleduplnější k tomu stromu. V rámci chemie je nejvhodnější období koncem února a března. Těsně před tím, než stromy začnou tahat mízu a jít znovu do olistění.”
Lukáš Křižánek, arborista: “Většinou se to zanedbalo a ty stromy došly do takového stavu jak vidíme tady. Už provádíme sesazovací řezy, Ten strom, prodloužíme mu, ale zničíme jakoby estetiku habitu z toho stromu a není to úplně dobré. Ale když nás zavolají v takovém případě jak je lípa za mnou, tak ten strom na to zareaguje velmi dobře, velmi rychle a prodloužíme mu v podstatě na jeho běžnou délku života. Ten strom to v podstatě ani nezaregistruje. Jak je to náročné? Fyzicky určitě, sem tam i psychicky, ale hlavně ta fyzická zdatnost je k tomu velmi důležitá . Sice ty moderní techniky lezení, jednolanovka, dvoulanovka nám hodně usnadňují, ale i tak člověk musí být fyzicky zdatný. Ale jsou i ženy, které to dělají.”

Nejčastěji jmelím napadené stromy jsou lípy a také topoly a javory Výjimkou ale nejsou ani ovocné stromy.

Ve většině případů jmelí roznášejí ptáci a neplatí, že se mu daří jen na letitých stromech.

Marek Vašenda, vedoucí Střediska lesní výroby, Ostravské městské lesy a zeleň: “Dokonce roste i na úplně nových výsadbách. V podstatě to ošetření se dělá hlavně z toho důvodu, aby se nezasáhly ty nové výsadby ve městě. Je lepší tomu předcházet, než potom řešit ty následky a to jmelí dohánět."

V Ostravě-Porubě je na 25 tisíc stromů, o které se starají jak technické služby, tak vysoutěžené firmy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000036027/v-porube-osetruji-stromy-napadene-jmelim-chemickymi-postriky-jsou-setrnejsi