Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Marsell Bendig se raduje z ocenění Český lev za vynikající herecký výkon ve filmu Banger

04. března 2023
Čtení na 1 minutu
Marsella Bendiga doprovodila 4. 3. 2023 na slavnostní předávání Českého lva zpěvačka Lucie Bikárová (FOTO: Richard Samko)
Marsella Bendiga doprovodila 4. 3. 2023 na slavnostní předávání Českého lva zpěvačka Lucie Bikárová (FOTO: Richard Samko)
Cenu České filmové a televizní akademie Český lev v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli získal dnes večer Marsell Bendig za roli ve filmu režiséra Adama Sedláka Banger natočeném na iPhone. Banger byl uveden v červenci 2022 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a vypráví příběh mladého drogově závislého dealera Alexe, který touží změnit svůj život a proslavit se jako raper, v podání herce Adama Mišíka. Marcel Bendig ve snímku ztvárnil roli Alexova kamaráda Ládi.

“Byl jsem nervózní ale nedělal jsem si žádné naděje,” řekla Marsell Bendig pro ROMEA TV těsně po předávání ocenění. “Znamená to pro mě strašně moc, protože jsem si to přál od malička,” dodal Bendig. “Pokud si něco přejete, makejte na sobě, jděte za tím, sny se plní,” vzkázal pak mladým Romům v rozhovoru pro ROMEA TV Marsell Bendig.

Nejlepším celovečerním filmem roku 2022 ses stal snímek režiséra Petra Václava Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka. Cenu převzal producent Jan Macola. Postavu Myslivečka ztvárnil Vojtěch Dyk. Na dnešním předávání 30. ročníku Českých lvů v pražském Rudolfinu proměnil šest z 11 nominací. Uspěl také v kategoriích režie, masky, zvuk, kostýmy a scénografie.

VIDEO

Cenu Český lev za mimořádný přínos české kinematografii dnes obdržela filmová dramaturgyně Marcela Pittermannová. Stála u zrodu mnoha filmů a pohádek pro děti.

Dnešním večerem provázel režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. Křišťálové sošky předávají laureátům většinou moderátoři uplynulých ročníků Českých lvů. Letos jde o jubilejní třicátý ročník akce.

O nominacích ocenění Český lev hlasovalo 183 členů z celkového počtu 371 členů ČFTA. Vybírali z 47 hraných celovečerních filmů, 15 dokumentárních filmů, 16 televizních děl, devíti animovaných a deseti krátkých filmů. V závěrečném hlasování hodnotili akademici 32 titulů v 19 statutárních kategoriích.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon