do not follow here
Čína < LIVING fUTURE

Čína plánuje rozšíření orbitální stanice Tiangong

Výstava čínského Národního muzea ukazuje plánované rozšíření čínské vesmírné stanice Tiangong. Ta byla dokončena teprve loni a aktuálně hostí trojici astronautů. Tři stávající moduly doplní v první fázi další, multifunkční s celkem 6 porty. Ze stanice ve tvaru T tak vznikne struktura ve tvaru kříže.



Čína prohlásila stanici Tiangong za hotovou v říjnu 2022, kdy se k prvním dvěma modulům Tianhe a Wentian připojil třetí Mengtian. Dohady o jejím plánovaném stanice se objevily nedlouho poté. Spekulovalo se o zduplikování současné struktury tří modulů. 

Nový multifunkční modul má být vybavený hned 6 porty, což by umožnilo jednak připojení nových částí stanice, ale také kotvení většího množství lodí. Zatím však není zřejmé, co bude následovat v dalších fázích rozvoje stanice.

Čínská vesmírná agentura plánuje v příštích letech na stanici létat také s mezinárodními a komerčními posádkami. Zatím však žádné takové mise nebyly zveřejněny. 

S Čínou plánovala spolupracovat také Evropská vesmírná agentura, tato kooperace však byla pozastavena. Podle ředitele ESA na takovou spolupráci teď není rozpočet ani politická vůle.

 

Čínská vesmírná stanice

Výstavba čínské orbitální stanice začala v květnu 2021. Tvoří ji základní modul Tianhe a obytné moduly Wentian a Mengtian. Celkem má stanice asi šestinovou hmotnost oproti ISS.

Moduly čínské vesmírné stanice

  • Tianhe: základní modul stanice má na délku 16,6 m a v průměru 4,2 metry.
  • Dvojice obytných modulů (Wentian a Mengtian), oba mají 18 m na délku a 4,2 v průměru.

Zásobování

Zásobování čínské orbitální stanice probíhat prostřednictvím raket Long March 7 a automatických lodí Tianzhou.

Pilotované lety

Posádka na čínskou orbitální stanici létá na raketách Long March 2F a ve vesmírných lodích Shenzhou.
Více informací k tématu
Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu

Další zprávy z kategorie
Čína

tag icon
Další články z kategorie
Čína
Načítám stránku...
x zrušit