Češi dělají velkou chybu s houbičkou na nádobí. Kdo s ní neudělá jednu věc, může na to zle doplatit

Houbička na nádobí je něco, co najdeme snad v každé domácnosti. Bohužel se však často zapomíná na to, že se v ní mohou držet bakterie nebo plísně. Co dělat, aby houbička vydržela co nejdéle a aby nevznikaly potíže ohrožující zdraví?

Hnízdo bakterií

Houbička na nádobí je skvělá věc, která se hodí v kuchyni nebo v koupelně na ledasco. Bohužel má však i svoje nevýhody. Když s ní umýváte nádobí, zachycují se v ní zbytky jídla, tuku, ale třeba i nečistoty z rukou. Houbička navíc nasává vodu a v kuchyňském prostředí je docela teplo, takže se z ní stává skvělé místo pro rozvoj bakterií a plísní.

Proto je vhodné houbičku velmi často vyměňovat – jestli ale chcete trochu ušetřit a prodloužit její životnost, doporučujeme dodržovat některé zásady, případně vyzkoušet pravidelnou dezinfekci houbičky.

Houbičku vždy vysušte a nechávejte ji na suchém místě

Základním úkonem, který je vždy třeba provést, je po použití houbičku důkladně propláchnout horkou vodou, případně jarovým prostředkem a opravdu velmi pečlivě vyždímat, aby v ní zůstalo co nejméně vody. Poté ji uchovávejte na nějakém suchém místě. Často ji totiž hodíme zpátky do dřezu nebo položíme vedle kohoutku, kam na ni stříká voda – houbička se pak udržuje vlhká a v ní se daří všemožným mikrobům nebo plísním. Když ji budete dávat na suché místo, vydrží déle.

Foto: Shutterstock

Propláchnutí houbičky

Houbičku je vhodné po použití také vydezinfikovat. Lze to udělat velmi jednoduše: vložíte jí do misky, zasypete kuchyňskou solí a lžící octa a následně zalijete horkou vodou. Roztok necháte pár minut působit, poté houbičku properete pod tekoucí vodou a necháte vyschnout.

Další variantou je namočit houbičku přímo do octového roztoku. Pozor však na to, abyste ji poté důkladně vymyli – octový zápach by se totiž mohl v houbičce držet, případně poté přenést na nádobí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments