„Pane Okamuro, ne, ne, ne!“ Smršť šéfa SPD vůči Pekarové musela stopnout moderátorka. Silná slova

05.03.2023 14:22 | On-line

Hosty druhé hodiny Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli Alena Schillerová (ANO), Věra Kovářová (STAN), Tomáš Czernin (TOP 09) a Tomio Okamura (SPD). Pohádali se nad hodnocením deset let prezidentství Miloše Zemana. Kovářová pronesla slovo „polodiktátor“, a Schillerová málem nadskočila na židli. Ve studiu bylo dusno. Až v jednu chvíli začala moderátorka volat „Dost, prosím!“.

„Pane Okamuro, ne, ne, ne!“ Smršť šéfa SPD vůči Pekarové musela stopnout moderátorka. Silná slova
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura v pořadu Partie.

V úvodu pořadu hosté zhodnotili deset let prezidentování Miloše Zemana.

Slovo dostal senátor Tomáš Czernin z TOP 09: „Po tom, co nás celý svět obdivoval, kdy jsme měli prezidentem Václava Havla, tak jsme potom spadli o několik pater níž a po prezidentu Zemanovi zůstane kyselý pocit. On využil tu funkci k tomu, aby pomohl svým kamarádům a aby se mstil těm, kteří mu z jeho pohledu ublížili. On má velmi dobrou paměť a tak jim to všem spočítal,“ uvedl Czernin.

Kritikou nešetřil ani ohledně vztahů k Číně a k Rusku. Ekonomickou spolupráci s Čínou se podle senátora nepodařilo rozvinout. A pokud jde o odsouzení Ruska po vpádu na Ukrajinu, tak toto odsouzení jen těžko překryje ty předchozí roky, kdy prezident vystupoval tak, že se choval prorusky. Czernin o tom nepochybuje.

Schillerová byla k Zemanovi shovívavější. „On hledal a nastavil nějaké mantinely tomu prezidentovi volenému přímou volbou. Jeho prezidentství bylo civilní. Byl člověk s obrovským rozhledem a přesahem. Měl velký přehled, v každé debatě byl vždy velmi dobře připraven. Nemuseli jste s ním ve všem souhlasit, já jsem s ním často nesouhlasila, ale připraven byl,“ řekla Schillerová. Omlouvala Zemanovy neúspěchy ve vztahu k politice vůči Číně, o kterou se pokoušel. „Já si osobně myslím, že je to dáno tím, že jsme pro Čínu malý trh,“ podotkla.

Kovářová uvažovala, že když tak silný hráč, jakým Miloš Zeman bezesporu byl, má proti sobě slabého premiéra, jímž podle Kovářové byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš, tak se může také prezident stát až jakýmsi „polodiktátorem“, vyjevila Kovářová. Připomněla, že prezident Zeman nejmenoval Miroslavu Němcovou premiérkou. Zemana ocenila jako inteligentního a sečtělého muže, který v závěru svého období odsoudil ruský vpád na Ukrajinu a tím si zajistil to, že alespoň konec jeho prezidentství byl uzavřen důstojně.

„A ještě bych poprosila paní Schillerovou, aby, když mluvím, tak aby tady nebrblala,“ obrátila se ještě Kovářová na Schillerovou.

„Ale já musím, když tady říkáte takové věci,“ ozvala se hned Schillerová.

Moderátorka přestřelku obou dam utnula a dala slovo Okamurovi.

Ten podotkl, že v něčem s Milošem Zemanem souhlasil, v něčem ne. Souhlasili spolu v přímé volbě prezidenta, ale nesouhlasili spolu např. v posílání zbraní na Ukrajinu. Zeman je pro posílání zbraní na Ukrajinu, SPD je proti zasílání zbraní na Ukrajinu.

„My vystupujeme za mír. Já už jsem před rokem upozorňoval, že to bude opotřebovávací válka. Ale ukázalo se, že správný názor byl názor Viktora Orbána, který sice na Ukrajinu posílá humanitární pomoc, ale ne zbraně,“ upozornil Okamura. „Ukázalo se, že jsem i já měl pravdu v tom, že je to dlouhotrvající válka, kde ty hlavní škody jsou u obyvatel střední a východní Evropy. Řada lidí upadla do chudoby a teď ještě vláda obrala důchodce,“ soptil Okamura.

Poté dostala slovo Schillerová. „Já jsem tady brblala, protože vysoká ústavní činitelka řekla, že tady je ‚polodiktatura‘, ale my tady máme demokratický stát, tak to je jen ukázka toho, že se z politiky vytrácí ten věcný rozměr. A Miloš Zeman, ať mu tady můžeme vyčítat, co chceme, tak se snažil o věcnou debatu. Jenže pokud vy tady říkáte, že se pokoušel o ‚polodiktaturu‘, tak to jsou silná slova,“ vmetla Schillerová Kovářové.

„Jak jste brblala, tak jste možná špatně slyšela, co říkám. Já jsem říkala, že k tomu může dojít, když bude slabý premiér. Andrej Babiš Miloši Zemanovi neustále ustupoval a nechal si diktovat, kdo bude ministrem,“ připomínala Kovářová.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
„Ale já jsem byla členkou vlády Andreje Babiše a vím, jak to přesně bylo, a vy hodnotíte něco, u čeho jste nebyla,“ ohradila se Schillerová.

Senátor Czernin se vymezil vůči výrokům Tomia Okamury. „Rusko zkrátka položilo na stůl podmínky, které jsou neakceptovatelné. Takže tady se nemáme o čem bavit.“

Okamura pak zhodnotil vztah odcházejícího prezidenta republiky Miloše Zemana s vládou Petra Fialy (ODS).

„Já s vládou Petra Fialy nechci mít nic společného. My si myslíme, že je to škodlivá vláda a musí skončit, ale ten vztah byl pragmatický, protože se tady utvořila stoosmičková většina vládní koalice, nebo jak říkají občané, ‚pětislepenec‘. My jsme kandidovali sami, my jsme se nepotřebovali s nikým spojovat,“ řekl Okamura.


(Screen: CNN Prima News)

„Pekarová Adamová naprosto selhala!“ Šéfka Sněmovny to ve studiu schytala

Moderátorka pak nastolila téma zpomalení valorizace důchodů, které odhlasovala vládní většina.

,Vládě a koaličním poslancům jde o to, aby důchodový systém byl udržitelný. Když se podíváme zpátky, tak bylo chybou, že se zrušily rezervy na podporu důchodového systému, třeba tady za ministryně financí Schillerové. A pak jste ještě v době covidu zrušili superhrubou mzdu, což znamenalo stomiliardový rozpočtový výpadek. A já to takto říkám i ODS, protože my jsme tento návrh zákona nepodpořili,“ připomněla Kovářová, že superhrubou mzdu zrušili společnými hlasy poslanci ANO, ODS, SPD a komunistů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Opozice se tváří, jako kdybychom měli stále hodně peněz a nechtěli je důchodcům dát. To si vyprošuji, tak to není. Pokud ta valorizace projde – a doufejme, že projde – tak důchody budou valorizovány i tak, důchod bude přes 20 tisíc. Důchody jsou dnes na úrovni 50 % průměrné hrubé mzdy, za časů Andreje Babiše to bylo 39 %. A ještě si představte, že to při přepočtu bude méně než za Kalouska,“ podotkla Kovářová.

Schillerová pak spustila další slovní kanonádu. „Skončilo to proto, protože byla pošlapána práva opozice, její demokratická práva, a jednací řád Poslanecké sněmovny. Nám bylo odňato úplně všechno!“ rozčilovala se Schillerová.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Okamura doufá v pomoc zvoleného prezidenta Petra Pavla. „V případě, že prezident Petr Pavel tento zákon vetuje, tak zachrání ty takřka tři miliony důchodců. Petr Pavel lavíruje, protože byl podpořen představiteli této koalice, ale tady je potřeba zachovat tu valorizaci důchodů, protože tady je inflace asi 16,5 %, což je výrazně více než v jiných zemích EU. To je velké selhání Fialovy vlády,“ prohlásil Okamura. A volal, aby strany opozice – tedy ANO a SPD – aby společně podaly ústavní stížnost.

Ale u Schillerové narazil. „Hnutí ANO má 71 poslanců, my k tomu nepotřebujeme podporu žádné další strany, protože máme na to sílu sami,“ sdělila Schillerová Okamurovi, jenž seděl vedle ní.

Okamura konstatoval, že vláda opravdu obírá důchodce. „A já jsem se dozvěděl, že kdybych mluvil ještě čtyři minuty, tak by to bylo na zápis do Guinessovy knihy rekordů, takže já jsem pro tu obstrukci udělal maximum,“ pochválil sám sebe Okamura. A připomněl, že opozice chtěla přidávat peníze ještě nad rámec valorizace, ale koalice to „zamázla“.

Czernin a Kovářová upozorňovali, že důchodový systém je v Česku financován průběžně, chybí tu rezervy, a postupně se dostane do stále větších dluhů. Oba vypichovali, že vláda chce, aby se podařilo udržet české finance v přijatelné situaci. A že ti nejchudší důchodci od vlády mohou dostat další pomoc.

„Lidem, kteří mají důchod 8 tisíc, tak vy jim přidáte 36 korun!“ hřímali v tu chvíli svorně Okamura se Schillerovou.

„Pokud tu někdo takový je, tak může požádat o další pomoc státu,“ začala zvyšovat hlas Kovářová.

„Napětí ze Sněmovny se přesunulo i do studia. Dost, prosím!“ začala v tu chvíli volat Terezie Tománková.

Když dostala znovu slovo Kovářová, zdůraznila, že opozice má právo na obstrukce, ale stávající opozice obstruuje až příliš a nedovoluje vládě vládnout. „Víte, k čemu to povede? Že lidé nebudou důvěřovat parlamentu. Stojí vám to za to? My, když jsme byli v opozici, tak jsme vám vždy dali možnost prosazovat vaše zákony, s výjimkou EET,“ připomněla Kovářová.

Schillerová na dálku vynadala předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). „Tady absolutně selhala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ona je na odvolání, protože ona se nechová tak, jak říkala na začátku, že bude předsedkyní všech. Ona se chová ideologicky, arogantně. Já jsem jí říkala – svolejte okamžitě grémium. Ona ho nesvolala. Svolal ho premiér Fiala, který tam přišel a řekl, že ‚jestli chcete svolat grémium, tak já ho svolávám‘, a šli jsme jednat. Ona ho kdykoli mohla svolat, ale chovala se ideologicky a arogantně.“

Předseda SPD se přidal. „Ona (Pekarová Adamová) je opravdu neschopná a nekompetentní. Ona opravdu není schopná vést Sněmovnu. Tady je potřeba, aby v čele té Sněmovny byl politik, ale ona je aktivistkou. Já jsem na ni volal, aby svolala grémium, a ona jasně řekla, ne, nesvolám to. Když já jsem byl místopředsedou Sněmovny, tak tam byla dohoda, že v takové situaci se svolává grémium. Já to vím, já jsem byl ve vedení Sněmovny,“ zuřil Okamura.

„A ještě neříkejte, že nejsou peníze na důchody. Peníze jsou, ale vy jste si odhlasovali neomezený počet náměstků,“ přisadil si ještě. „A prosím vás, váš poslanec Dominik Feri, který byl obviněn ze tří znásilnění...“ rozjel se znovu Okamura.

Ale v tu chvíli ho Terezie Tománková utnula. „Pane Okamuro, ne, ne, ne!“ zvýšila hlas.

Kovářová s Czerninem se poté shodli, že Markéta Pekarová Adamová „jedná vždy důstojně“, ale když opozice dělá to, co dělá, je na to třeba reagovat.

A tím debata čtyř hostů skončila.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Anglosaská nenávist k Slovanům., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 05.03.2023 15:45:24
Začalo to výbuchem prázdného vykradeného skladu ve Vrběticích. Pak už to jelo. Shození pomníku generála Koněva, nový pomník zločincům Vlasovcům, ricin, přejmenování ulice u ruského velvyslanectví. vyhoštění diplomatů, zesměšňování Ruska kde to jen šlo. Vyzbrojování Ukrajiny už rok před invazí. Předem připravená nenávist anglosaskými zrůdami a našimi patolízaly. Však se vám to vrátí, o tom nepochybuji. Stejně pod vlivem Ruska skončíme, ať se to těm kolaborantům líbí nebo ne.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…