InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milevské muzeum zahajuje sezonu výstavou Fenomén Igráček

MILEVSKO – Nová sezona Milevského muzea byla dnes zahájena vernisáží výstavy s názvem Fenomén Igráček. Výstava mapuje historii i současnost populárních dětských figurek, které znázorňují různé profese a činnosti. K vidění v Milevsku jsou například postavičky záchranářů, popelářů, hasičů nebo třeba policistů. O vernisáž byl obrovský zájem.


Návštěvníky na letošní první výstavě Milevského muzea přivítal jeho ředitel Vladimír Šindelář. Výstava nabízí více jak 440 Igráčků. Ti jsou oblíbenou hračkou už po několik generací. Zejména u starších návštěvníků muzea vyvolávaly nostalgické vzpomínky na dětství. U dětí pak zase vzbuzovaly touhu jít si pohrát. Vladimír Šindelář upozornil i na figurku zedníka. Jednalo se o vůbec prvního Igráčka, který byl vyroben v roce 1976. „I můj syn si s Igráčky hrál. Měl je moc rád. Byli to jeho dobří kamarádi," zmínil Vladimír Šindelář.

Ředitel Milevského muzea posléze předal slovo Věře Stojarové, která do Milevska přijela ze Zlína, konkrétně ze spolku Inspirace, který se dlouhodobě věnuje právě Igráčkům. „Jak už bylo řečeno, historie Igráčka vznikla v roce 1976. Tehdy byla navržena první figurka Igráčka, konkrétně profese zedník. Jak to celé vzniklo? Mnozí z vás jistě znáte mnohem sofistikovanější figurku pod názvem Playmobil. Tato značka je německá a Igraček je český. Návrhář Hans Beck se znal s Jiřím Kalinou, který tehdy pracoval ve výrobním družstvu Igra. Potkali se v Japonsku na modelářské výstavě a Hans Beck tehdy Jiřímu Kalinovi říkal, že by chtěl navrhnout figurku panáčka, ale že mu to v Německu stále nechtějí zrealizovat. Jiří Kalina odpověděl, že když to nejde v Německu, tak to zkusí v Československu. Hans Beck dal hlavu s jeho českým kolegou dohromady a společně vymysleli, jak by takový panáček mohl vypadat. K Jiřímu Kalinovi se ještě přidala tehdejší designérka Marie Pavlíčková Krejchová a Igráček byl na světě. Samotný název byl podle výrobního družstva Igra," prozradila Věra Stojarová. Pak popsala i současnost Igráčků.

 

Speciálně pro milevskou výstavu vznikl Igráček - Bakus milevských maškar a také premonstrátský řeholník. Výstava Fenomén Igráček potrvá v Milevském muzeu až do 8. května. Přístupná bude denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, kromě pondělí. 

Vyrábí se ještě Igráček? To se dozvíte v Milevských novinách.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace