Honzovy mandlové buchty (V)

 

Klasika v novém kabátku, tak by se daly nazvat tyto honzovky. Měla jsem je v hlavě už pěkně dlouho, ale co si budeme... přece jen jde o trošku náročnější recept, než umíchat v jedné míse těsto na bábovku, chlebíček... Tím vás samozřejmě nechci odradit od přípravy, výsledek stojí za všechen ten čas. Věřím, že především milovníci ořechových koláčů, budou nadšení. 



Honzovy mandlové buchty (V)


(mně vyšlo 21 ks)


Kvásek

  • 12 g čerstvého droždí
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce vlažného mandlového či jiného rostlinného mléka


Těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 65 g řepkového oleje


Mandlová náplň

  • 200 g mletých mandlí
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného mléka
  • lžíce kvalitního rumu


Na potírání buchet

  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžíce řepkového/kokosového oleje
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička kvalitního rumu


Doporučuji připravit náplň dopředu, aby pěkně ztuhla a dobře se s ní pracovalo. 


V rendlíku svaříme mandle s cukrem, lékem a rumem. Poté necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme tuhnout do lednice. 



Na těsto  pomocí rukou rozdrobíme droždí do menší misky, zasypeme jej cukrem, moukou, zalijeme vlažným mlékem a opatrně promícháme. Necháme vzejít kvásek na teplém místě, mělo by to trvat cca 15 minut. 


Mezitím si do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli, vanilkového prášku, kůru z Bio citrónu. Vlijeme řepkový olej, vlažné mléko, kvásek a pomocí rukou/kuchyňského robota budeme zpracovávat alespoň 10 minut. Mísu přikryjeme potravinovou fólií či čistou utěrkou a dáme kynout přes noc do lednice či na teplé místo cca na 90 minut.


Následující ráno vytáhneme těsto z lednice, počkáme chvíli a rozválíme na pomoučeném vále plát. Nakrájíme jej na cca 5x5 cm čtverečky, poklademe zvolenou náplní a zabalíme. Klademe je v dostatečném rozestupu do vymazaného pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.


Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 30 minut. Upečené buchty potřeme směsí mléka, tuku, cukru a rumu. Na závěr můžeme pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)