Do divadla se vrací Teror

Na konci dubna loňského roku uvedlo Slovácké divadlo do života další výjimečný projekt. Inscenaci Teror, drama, které se odehrává v soudní síni. A nebylo by to Slovácké divadlo, kdyby nepřišlo sdalším originálním nápadem. Teror začalo pro diváky hrát ve skutečné jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti. Po začátku topné sezóny se kvůli šetření hrát přestal, v dubnu se ale napínavý příběh opět vrací před diváky, a to rovnou dvěma reprízami.

Teror se odehrává přímo v soudní síni

O čem je Teror?

V opravdové jednací síni se koná soudní proces nad vojenským pilotem Larsem Kochem, který neuposlechl rozkaz nadřízených a z vlastního rozhodnutí sestřelil letadlo se 164 nevinnými lidmi na palubě. Letadlo unesené teroristou mířilo na fotbalový stadion, který byl v tu chvíli plný lidí. Je možné zabít desítky lidí, abychom zachránili 70 000 jiných?

Napínavá a nesmírně autentická hra současného německého autora Ferdinanda von Schiracha o tom, na jakých hodnotách chceme stavět svá rozhodnutí, láká diváky po celém světě. Ve Slováckém divadle ji režíroval Petr Smyczek. Roli obžalovaného pilota svěřil mladé naději hereckého souboru Jakubu Zelinkovi, další úlohy pak Josefu Kubáníkovi, Tereze Novotné, Petře Staňkové, Zdeňku Trčálkovi a Pavlu Hromádkovi.

O osudu pilota rozhodují diváci

Teror je výjimečný nejen napětím, ale i prostředím, které vyvolává pocit, že diváci sledují skutečný soudní proces. Navíc také tím, že o vině či nevině obžalovaného pilota v průběhu přestávky rozhodují oni sami. Své přesvědčení o vině či nevině vhazují do volební urny a podle jejich rozhodnutí pak herci volí jeden ze dvou možných konců inscenace. 

„Zajímá mě otázka svědomí, podle čeho budou diváci volit. Mají taky možnost nahlédnout do důkazů, které jsou připraveny v soudní síni, jsou přímo zapojení do rozhodování. Myslím si, že to je velmi zajímavé,“ říká režisér Petr Smyczek.

Kdy na Teror?

Na duben připravilo Slovácké divadlo rovnou dvě reprízy napínavého soudního dramatu, a to ve středu 19. a v pondělí 26.4. v 19.00 hod. Vstupenky jsou už nyní k dispozici na webu a v pokladně Slováckého divadla.