Zemřela herečka Hloužková z Provázku, maskérka v Dobré ráno, Brno!

  14:46
V Brně dnes zemřela Ivana Hloužková, dlouholetá stálice zdejšího Divadla Husa na provázku. Bylo jí 62 let. Dvojnásobná držitelka Ceny Alfréda Radoka účinkovala také v nedávno vysílaném televizním seriálu Dobré ráno, Brno!

Herečka Ivana Hloužková strávila většinu své kariéry v brněnském Divadla Husa na provázku. V pondělí 6.3.2023 ve věku 62 let zemřela. | foto: Kateřina Barvířová

„Dnes ráno nás opustila blízká z nejbližších, naše nenahraditelná kolegyně a přítelkyně Ivana Hloužková. Čas jako by se zastavil. Jak popadnout dech, najít slova? Naše láska i myšlenky plné vděčnosti za společný čas letí v těchto minutách za Tebou, Ivanko. Kéž Tě dostihnou v pokoji. Hlubokou soustrast celé Tvé rodině a všem, jimž jsi byla – a navzdory všemu zůstáváš – blízko,“ napsali její kolegové na webu Divadla Husa na provázku.

Ivana Hloužková na Provázku aktuálně hrála v mnoha představeních, například Hráč, Vitka, Mein Švejk, Raději zešílet v divočině, Čerwuiš. S Dušanem Hřebíčkem ztvárnila zapomenutou filozofku Annu Pammrovou ve hře Pammrová/Březina.

Rodačka z Valtic na Břeclavsku byla herečkou mnoha tváří, z nichž všechny dávala do služeb divadla, i obdivuhodného nasazení, jímž si získala srdce režisérů, hereckých kolegů i diváků.

ČT si utahuje sama ze sebe v komediálním seriálu Dobré ráno, Brno!

Během studia na brněnské konzervatoři toužila po angažmá v Plzni, neboť tam měla babičku, nakonec však v roce 1981 zakotvila v Domě umění a stala se jedním z tahounů Divadla na provázku, později přejmenovaného na Divadlo Husa na provázku, kde působila do posledních chvil.

O tom, čím by byla, kdyby nebyla herečkou, prý nikdy nepřemýšlela. Přestože celý život působila na Moravě, oceňovaná je i mimo Brno. Svědčí o tom dvě Ceny Alfréda Radoka a jedna Cena divadelní kritiky, které získala: tu první v roce 1995 za roli Maryši, druhou v roce 2012 za roli fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan a třetí pak v roce 2017 za roli Emmi v inscenaci Strach jíst duši v brněnské Redutě.

V roce 2021 získala Cenu města Brna v oblasti dramatická umění. „Ivana Hloužková se zařadila k originálním brněnským hereckým osobnostem, jejichž umění i věhlas daleko přesahují hranice města i regionu a zaslouží si obdiv i ocenění,“ zdůvodnilo tehdy vedení města udělení ceny.

Polívka jako génius lži. Jako dnes, kdy se lež vydává za názor, říká režisér

V nedávno odvysílaném televizním seriálu Dobré ráno, Brno! ztvárnila roli maskérky. Hrála také ve filmech Poslední leč, Nuda v Brně nebo Můj strýček Archimedes.

S Bolkem Polívkou hrála v jeho divadle ve hře Kdo sestřelil anděla (Voli slzy nepijí), kterou v premiéře uvedli loni v dubnu.

Objevila se i v Divadle Feste. „Když u nás v roce 2017 zkoušela v režii Filipa Nuckolse finskou hru Ale to je nemilé, měli jsme možnost hřát se ve světle výsostně profesionální, pokorné a lidsky přívětivé a laskavé hvězdy. Paní Hloužková byla vždy milá a práce měla silný mezilidský rozměr,“ zavzpomínal na Facebooku Jiří Honzírek, ředitel brněnského Divadla Feste.

„Oslovil jsem ji potom ještě několikrát, nikdy už neměla čas, ale omlouvala se tak, jak se s tím člověk nesetká. Snad dostane nyní vše nazpátek a její další cesta jí je a bude tak nakloněna, jako byla ona v pozemském čase nakloněna ostatním. Je mi to strašně líto,“ doplnil.