Cílem sítě Enterprise Europe Network (EEN) je zvyšovat konkurenceschopnost malých a středních podniků a podporovat rozvoj podnikání.  V aktuálním projektovém období je významným tématem podpora digitální transformace podniků. Jedná se o proces, jímž musí projít každý podnik, který si chce udržet svou konkurenceschopnost.

BIC Plzeň, partner sítě Enterprise Europe Network, spolupracuje na šíření povědomí o tématu digitalizace se sdružením CzechInno, které poskytuje komplexní služby v oblasti podpory inovací od raného stádia až po podporu na trhu. V loňském roce společně uspořádali webinář na téma financování digitální transformace ve výrobních firmách a odbornou přednášku v Plzni věnovanou šíření dobrých praxí a příkladů implementace digitálních řešení v podnicích. V letošním roce BIC Plzeň podpořil první regionální akci ze série „Digitální transformace 2023 aneb Úspěšná proměna českých firem v podniky budoucnosti“, pořádanou v Českých Budějovicích.

Cílem akce bylo ukázat celorepublikové i regionální příklady dobré praxe a diskutovat environmentální, sociální a ekonomické impulsy k pokročilé digitalizaci. Mezi účastníky debaty z řad regionálního podnikatelského inovačního ekosystému i místních firem padla shoda na tom, že i když se dosud ne všechna řešení podařilo firmám úspěšně dokončit, vyplatí se proces digitální transformace zakomponovat jako stabilní součást do operačního modelu i do strategického plánování podniků. Na akci byla zmíněna i síť Evropských center pro digitální inovace (EDIH) zastoupených v ČR, která od letošního roku budou poskytovat firmám služby, jako je testování před investováním, školení a rozvoj dovedností, podpora při hledání investic, vytváření sítí a přístup k inovačním ekosystémům. 

Na 11. května se připravuje česko – bavorská akce, jejímž cílem bude propojení EDIH a DIH ekosystémů v příhraničních regionech na české straně s nově vzniklým bavorským EDIHem DInO, který bude poskytovat služby také českým firmám. 

Konzultanti EEN v BIC Plzeň se věnují tématu digitalizace hlavně z pohledu možností financování. Připravili základní přehled chystaných programů na podporu digitální transformace firem ZDE.