Sukovská čítanka. Literatura, se kterou žil skladatel Josef Suk

6. březen 2023

Ideály básníků, kteří byli Sukovými staršími současníky, spoluutvářely jeho vlastní umělecké představy. V našem pořadu si připomeneme texty tří z nich: Sukova zasvětitele Julia Zeyera, dále Antonína Sovy, Sukovi blízkého senzitivitou a životními okolnostmi, a konečně Otokara Březiny, jehož kult rostl úměrně s délkou mlčení a u nějž Suk hledal inspiraci pro poslední díl své monumentální tetralogie. Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkují: Lukáš Hlavica, Jonáš Hájek a Dana Černá
Připravil: Jonáš Hájek
Hudba: Jonáš Hájek a Jan Trojan
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 6. 3. 2023

V mládí, na sklonku 19. století, hltal severské autory, například Ibsena či tehdy módního Hamsuna; z knih, které si později půjčoval od malíře Hugo Boettingera, mu učaroval Čapkův Krakatit; a báseň Josefa Václava Sládka „Buď svatý mír v tvých prsou, duše drahá“ zhudebnil popaměti, když se mu v Terstu na zájezdu Českého kvarteta zastesklo po manželce.

autor: Jonáš Hájek
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.