VAK Hradec Králové: Investice 428 milionů

blank

Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové letos navýší investice o 22 procent na 428 milionů. Ke klíčovým projektům patří výměna potrubí do hlavního vodojemu v Hradci Králové a rozšíření kapacity vodojemu v Bohuslavicích. ČTK o tom informoval technicko-provozní náměstek vodáren Pavel Loskot. 

„Obnova a modernizace veřejných vodovodů a kanalizací je nezbytná pro trvalou udržitelnost. Naše společnost proto realizovala v letech 2010 až 2021 investice ročně v průměru ve výši 250 milionů korun. V roce 2022 to bylo 350 milionů korun,“ uvedl ředitel Jiří Šolc.

K dalším významným akcím v roce 2023 patří obnova přívodního potrubí z Orlice do úpravny vody v Hradci Králové, první etapa rekonstrukce přívodního potrubí ze zdrojové oblasti Litá a Polické křídové pánve a rekonstrukce a rozšíření vodojemu v Chlumci nad Cidlinou. Vodárny také rozšíří kapacity čistíren ve Smiřicích a v Libčanech.

Hlavním zdrojem financování investic bude 264 milionů korun z nájemného od Královéhradecké provozní. Dotace od ministerstva zemědělství budou 72 milionů korun a 64 milionů korun pokryje bankovní úvěr. Obce na investice dají ze svých rozpočtů 28 milionů korun.

Scroll to Top