Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nejžádanější profese? Frčí inkluze i řízení kamionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

O některých z pětice těch neprestižnějších jste možná nikdy neslyšeli. Brzy ale z USA dorazí k nám.

Článek

Milionové odměny a plný mail pracovních nabídek. To čeká v tomto roce nejžádanější profese na americkém trhu. Mezi elitními manažery a analytiky překvapivě figurují i řidiči náklaďáků.

Americká CNBC představila nejperspektivnější pozice, tak jak je vidí profesní sociální síť LinkedIn. „Společnosti se nyní nacházejí ve fázi obnovy rovnováhy, narušené pandemií. Zaměřují se na to, jak si udržet zaměstnance a zvýšit příjmy, aby recese nezničila jejich podnikání,“ uvedl Andrew Seaman z LinkedIn. Dodejme, že do Česka tento trend dorazil jen částečně - zatím.

Jaké profese se tedy v USA budou v roce 2023 těšit největšímu růstu?

1. Head of Revenue Operations

Tito manažeři dohlížejí na veškeré činnosti, které firmě generují zisky. Často spolupracují s prodejními a marketingovými týmy. Zjednodušeně řečeno jde o člověka přes finance, který má na starosti rozpočty, prognózy či analýzy s přesahem do cenotvorby. Označují se též jako „Chief Revenue Officer“ či „Head of Revenue Management“. Tyto „hlavy“ budou brát ročně až 300 tisíc dolarů, což máme bratru i sestře šest a půl milionu korun.

2. Manažer pro analýzu lidských zdrojů

Jsou zodpovědní za shromažďování, rozbor a vykazování veškerých údajů o zaměstnancích. Označovaní též jako „People Analytics Manager“ či „Talent Analytics Manager“. Jsou to datoví analytici ve službách personálního oddělení. V Česku zatím obvykle spadá činnost pod ty, kteří mají na starosti odměňování. Platové rozpětí: 41 600 - 122 000 dolarů. Neberte to.

3. Manažer pro diverzitu a inkluzi

Podporují rozmanitost, rovnost, začlenění do týmu, posilují loajalitu zaměstnanců. Navzdory předsudkům a zpolitizování jde v byznysu o zavedený princip. Celá oblast je v USA na vzestupu. A až si bojovníci proti inkluzi přečtou, že si manažer může přijít ročně skoro na 150 tisíc dolarů, uslyšíme asi hlasitý pláč a skřípění zubů.

4. Řidič náklaďáku

Jak se dostali mezi super kvalifikované manažery a odborníky? „Řidiči nákladních automobilů hrají klíčovou roli. Pomáhají společnostem řešit problémy dodavatelských řetězců, které se v důsledku pandemie ještě zhoršily,“ vysvětluje Andrew Seaman z LinkedIn. Podle portálu Glassdoor je platové rozpětí 53 000 - 120 000 dolarů.

5. Employee Experience Manager

Česky lze přibližně přeložit jako „Manažer zaměstnaneckých zkušeností“. V gesci mají zapojení, pohodu a rozvoj zaměstnanců, školicí programy a mentoring. Dá se říct, že se starají o to, aby se lidé měli dobře a ti na oplátku o firmě mluvili hezky. V Americe si dnes přijdou až na 125 tisíc dolarů ročně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz