Dvořákova Praha 2023 bude plná Dvořáka, Brahmse i velkých návratů

Pocta nejen Antonínu Dvořákovi, ale i Johannesu Brahmsovi, jehož 190. výročí narození si letos připomínáme, v podání špičkových interpretů, z nichž mnozí na festivalu zazářili v nedávných letech. K tomu další porce Dvořákových smyčcových kvartetů a oslava životního jubilea. Tak by se dal stručně shrnout program 16. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční od 7. do 25. září 2023. Diváci se mohou těšit například na vystoupení Vídeňských filharmoniků, Izraelské filharmonie nebo Sira Andráse Schiffa. I letos festival pamatuje na nejmladší generaci interpretů, nabízí řadu doprovodných programů a připomene si sto let od zahájení vysílání Českého rozhlasu.

„Jednou z nejvýznamnějších osobností, které lidsky a umělecky ovlivnily Antonína Dvořáka, byl Johannes Brahms. Byl Dvořákovi nejen inspirací, ale nezištně mu pomohl ke světové proslulosti. U příležitosti 190. výročí Brahmsova narození se tak oba skladatelé na festivalu symbolicky setkají v míře větší než obvyklé a programovou osou těchto oslav jsou Brahmsovy instrumentální koncerty,“ uvádí ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Rozhovor s Janem Simonem bezprostředně po tiskové konferenci natočila Zuzana Filípková:

Nejpevněji se Dvořák s Brahmsem propojí 13. září na koncertu Vídeňských filharmoniků, kde pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert se sólistou Igorem Levitem a poté Osmá symfonie Antonína Dvořáka. Navíc si tento koncert vybrali Vídeňští filharmonici ke sdílení prostřednictvím Evropské vysílací unie EBU. Dvořáka s Brahmsem ve vrcholném podání z Dvořákovy Prahy si budou moci společně vyslechnout nejen návštěvníci ve Dvořákově síni Rudolfina, ale i televizní diváci a rozhlasoví posluchači v 50 zemích světa.

IsraelPhil01.jpeg
  • Izraelská filharmonie (©archív festivalu)

Světové orchestry

Programová řada Světové orchestry dále nabídne dvojí vystoupení Izraelské filharmonie s jejím hudebním ředitelem Lahavem Shanim a houslistou Gilem Shahamem. V neděli 10. září vyslechneme Brahmsův Houslový koncert, o den později jeho oblíbený Dvojkoncert pro housle a violoncello, ve kterém se k Shahamovi připojí rakouský violoncellista Kian Soltani. Oba interpreti nadchli publikum Dvořákovy Prahy v roce 2019 a na jednom pódiu se tehdy opakovaně setkali v rámci Komorní řady.

Slavnostní zahájení festivalu, na kterém tradičně zazní dvě erbovní skladby Antonína Dvořáka – Violoncellový koncert a Novosvětská symfonie – obstará orchestr Tonhalle Zürich a jeho hudební ředitel Paavo Järvi, sólový part přednese violoncellistka Anastasia Kobekina. Následující den s orchestrem spojí své síly klavírista Ivo Kahánek.

Sharon Kam3_(c)_Nancy Horowitz.jpg
  • Sharon Kam (©Nancy Horowitz)

Dvořák Collection a Komorní řada

Programová řada Dvořák Collection se již druhým rokem zaměřuje na kompletní provedení smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka, a svou náplní tak splývá s Komorní řadou. Pod kurátorským dohledem členů Pavel Haas Quartetu znějí Dvořákovy skladby v interpretaci české isvětové kvartetní špičky – letos se jí ujme například Belcea Quartet nebo Schumann Quartet. V rámci Komorní řady pak renomovaná kvarteta rozšíří další hvězdní interpreti, jakými jsou klarinetistka Sharon Kam, klavírista Bertrand Chamayou a další.

Paul Lewis8.jpg
  • Paul Lewis (©archív festivalu)

Brahms 190

V rámci řady Brahms 190 si vedle výše zmíněných koncertů vyslechneme ještě Brahmsův První klavírní koncert v podání Paula Lewise, který zazní na závěr letošního festivalu, a partnerem mu bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu se svým šéfdirigentem Petrem Popelkou. Brahmsovo Německé requiem přinese festival 14. září v podání rezidenčního orchestru České filharmonie s dirigentem Sakarim Oramem, sólisty Christianem Sennem a Anu Komsi a Pražským filharmonickým sborem. Dojde i na Brahmse komorního, a to violový kvintet v podání Zemlinského kvarteta s violistou Vladimírem Bukačem.

Sakari Oramo High Res 6 - credit Benjamin Ealovega.jpg
  • Sakari Oramo (© Benjamin Ealovega)

Česká filharmonie

Rezidenčním orchestrem Dvořákovy Prahy je i v této sezoně Česká filharmonie. V jejím čele se vystřídají hned tři dirigenti – výše zmíněný Sakari Oramo a dále hlavní hostující dirigent Tomáš Netopil, ke kterému se v rámci připomenutí 150 let od narození Sergeje Rachmaninova připojí klavírista Boris Giltburg se Třetím klavírním koncertem. Ve dvojroli sólisty a dirigenta s Českou filharmonií vystoupí také Sir András Schiff, který koncert na Dvořákově Praze zahrnul do oslav svých nadcházejících sedmdesátin. Oslavu pojímá opravdu „po Schiffovsku“, tedy ve společnosti děl autorů jemu nejbližších: Bacha, Mozarta a Beethovena.

Pro budoucnost

Jak vyplývá z názvu, programová řada Pro budoucnost se zaměřuje na nastupující hudební generaci. Nabídne finálová kola soutěže Concertino Praga v komorní i sólové kategorii a v neděli 17. září vystoupení stipendistů Akademie komorní hudby s jejím uměleckým vedoucím Tomášem Jamníkem. Ten ke společnému hraní s orchestrem sestaveným z frekventantů Akademie přizval své přátele – houslistu Josefa Špačka a klavíristu Romana Rabinoviche.

Kateřina Kněžíková_(c)(_Marek Olbrzymek.jpg
  • Kateřina Kněžíková (©Marek Olbrzymek)

Opera in Concert

Programovou řadu Opera in Concert na festivalu nenacházíme každý rok. Loni pod její hlavičkou zazněla tři koncertní provedení opery Rusalka, letos se naplní 18. září v poněkud jiné formě. Manželé Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka si ve spolupráci s šéfdirigentem Orchestru Národního divadla Robertem Jindrou vybrali árie, které jsou jim osobně blízké, a tak vedle ukázek z Dvořákových oper zazní i méně hranádíla autorů, kteří společně s Antonínem Dvořákem vytvářeli českou operní historii.

Dvořákova Praha na Bořislavce

Sérií čtyř podvečerních koncertů se po loňské úspěšné premiéře Dvořákova Praha vrátí do foyer CentraBořislavka, tedy sídla hlavního mecenáše festivalu – nadace Karel Komárek Family Foundation. Mezi účinkujícími je například laureát soutěže Concertino Praga 2021, klavírista Jan Schulmeister, nebo otec a syn Klánští. Také letos bude výtěžek ze vstupného věnován do Stipendijního fondu KKFF pro mimořádně talentované mladé hudebníky.

Shaham_1600x900-6-1120x630__c__Chris-Lee-2023.png
  • Gil Shaham (©Chris Lee)

Akademický cyklus

Slavnostní aula ČVUT – Betlémská kaple – bude místem konání koncertů nové programové řady, jež vznikla z iniciativy rektora Českého vysokého učení v Praze profesora Vojtěcha Petráčka. Společným cílem univerzity i festivalu je podpořit v řadách studentů i pedagogů zájem o koncerty klasické hudby. Na programu je například sólový recitál italského klavíristy Giuseppeho Guarrery 20. září nebo vystoupení komorního orchestru New European Strings pod vedením houslisty Dmitryho Sitkovetského s klavíristou Janem Bartošem.

Doprovodný program festivalu zahrnuje výlet Po stopách Antonína Dvořáka, který povede 2. září do Olomouce, Rodinný den a Rodinný koncert 17. září, několik Setkání po potlesku s moderátorem Jiřím Vejvodou a také mistrovské kurzy, jejichž mentory letos budou houslista Gil Shaham, violoncellista Pablo Ferrández a hornistka Berlínské filharmonie Sarah Willis.

Již od založení festivalu v roce 2008 se jeho financování opírá o kombinaci soukromých a veřejných zdrojů. „Hlavním mecenášem Dvořákovy Prahy je tradičně Karel Komárek Family Foundation, ale důležitou roli v našem rozpočtu hraje i ministerstvo kultury a také hlavní město Praha. Velmi náš těší rostoucí zájem mecenášů, kteří nás dlouhodobě podporují, i nový hlavní partner festivalu – tím se letos stala mediální agentura Mind2FLO. Všem patří naše upřímné poděkování,“ uvedl Robert Kolář, ředitel pořádající Akademie klasické hudby.

Předprodej vstupenek začíná 7. března 2023 ve 12 hodin na adrese www.dvorakovapraha.cz.

Foto: Jan Simon, ředitel festivalu Dvořákova Praha (©Profimedia)

Podcast