Hrad akceptuje výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu

foto Ilustrační foto - Hradní kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a prezident Miloš Zeman na snímku z 10. července 2018.

Praha - Kancelář prezidenta republiky (KPR) akceptuje výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na Pražském hradě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pražského hradu Vít Novák. Na webu Hradu zároveň zveřejnil části tří usnesení kolegia NKÚ, ve kterých kontrolní úřad v některých bodech vyhověl odvolání KPR. Konečný výsledek kontroly na Hradě v současné době není veřejně znám. Kolegium NKÚ sice už kontrolní závěr schválilo, protože se ale záležitostí zabývá i policie, nemůže ho zatím zveřejnit, řekla ČTK mluvčí NKÚ Hana Kadečková. Hradem zveřejněné dokumenty dokládají, které námitky Pražského hradu NKÚ přijal. Co vše kontroloři zjistili, z nich ale nevyplývá.

"Výsledky kontroly NKÚ provedené jak u Kanceláře prezidenta republiky, tak u Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány, Kancelář prezidenta republiky akceptuje," uvedl Novák. O objektivnosti kontroly podle něj svědčí to, že kolegium částečně přijalo odvolání Hradu. Vypuštěn tak byl podle Nováka nález, který zpochybňoval kontinuitu mezi právními službami Advokátní kanceláře Pejchal, Nespala a spol. a právními službami Advokátní kanceláře Nespala s.r.o. U Správy Pražského hradu dále NKÚ uznal námitku týkající se nájemního vztahu spolku Přátelé Miloše Zemana.

NKÚ i nadále podle Nováka KPR vyčítá úhradu výdajů za právní zastupování Miloše Zemana jako soukromé osoby. "Tato záležitost byla s AK Nespala s.r.o. finančně vypořádána, takže v konečném důsledku za tuto právní službu Kancelář prezidenta republiky nic neplatila, neboli veřejné prostředky nejsou zkráceny," uvedl Novák. "Dále zůstal nález namítající, že insignie propůjčených státních vyznamenání v podobě řádů nejsou vedeny v účetnictví," doplnil. To podle něj Hrad napravil a insignie budou do účetnictví zaneseny.

Nálezy u Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány se týkají především porušení předpisů o zadávání veřejných zakázek. "K tomu budou přijata organizační opatření k nápravě tak, aby se tyto nedostatky neopakovaly a k zabezpečení účinnosti těchto opatření byla přijata i personální opatření," napsal Novák.

Kontroloři například podle dokumentů zveřejněných Hradem vyčítají lánské lesní správě, že v listopadu 2021 přijala v hotovosti za možnost lovu v Lánské oboře 560.000 korun. Podle zákona ale musí platbu nad 270.000 korun provést bezhotovostně.

Další námitka se například týká příliš nízkého nájemného u služebních domů a bytů lánské lesní správy. Pracovníci této příspěvkové organizace podle NKÚ měsíčně platili za metr čtvereční od 12,46 koruny do 38,95 koruny. Kontroloři uvedli, že to neodpovídá výši nájemného v místě a čase obvyklém.

Pražský hrad v pondělí informoval, že na základě kontroly NKÚ nechal vypracovat další audit. Kvůli zjištěným pochybením majetkové a hospodářské povahy podala KPR prostřednictvím Nespaly trestní oznámení. Podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu. Jde například o krádeže alkoholu nebo poplatků za toaletu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď