Jiří Březina starší: Rovné příležitosti mužů a žen

8. březen 2023

Hodně se teď mluví o rovných příležitostech mužů a žen. Nejsem proti, ale je pro mě těžké si to prakticky představit.

Z jedné strany je čím dál jasnější, že ženy nemají problém s většinou mužských profesí. Slouží u policie i v armádě, řídí autobusy i letadla a některé z nich zvládají podélné parkování daleko líp než já. Pravda, s lopatou a krumpáčem ve výkopech jich moc nevídáme, ale tam už dneska stejně vrčí nějaké kapesní rypadlo.

Myslím, že problém by nastal spíš na opačné straně. Samozřejmě, jsou třeba muži, kteří rádi vaří, a někteří i dobře. Ostatně promítněte si hvězdy kuchyňských seriálů, jeden chlap vedle druhého. Jenže jejich jídla jsou umělecká díla, potřebují pro ně nejlepší suroviny a čas není jejich pánem. Nevím, jak by se tvářili, pokud by měli převzít trvalou starost o výživu větší rodiny s omezeným rozpočtem. Tedy něco, co bez světla reflektorů zvládají tisíce žen každý den, a přitom ještě stihnou chodit do práce.

S péčí o děti je to stejné. Každý normální chlap si rád užívá letní výlety s rozesmátými dětmi, vítr ve vlasech a blbnutí na louce. Když ale léto vystřídá podzim a přijdou nachlazení, čekárny na středisku a prokašlané noci, nenajdete mnoho otců, kteří řeknou „já se o něj postarám, ty se vyspi do práce“. A nejspíš není ani moc matek, které by takovou nabídku s klidem přijaly.

Nechci tedy tvrdit, že všechny ženy jsou andělé a všichni muži nezodpovědní flinkové, ale nemohu se zbavit dojmu, že lidstvo přežívá hlavně díky ženám, zatímco pokud mu přežití někdo komplikuje, většinou je to muž.

Vychází mi z toho ne moc příjemný, ale celkem jednoznačný závěr: pokud by skutečně mělo dojít mezi ženami a muži k důslednému vyrovnání, museli bychom my muži nejspíš zatraceně přidat.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.