facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Moderní systém pro výrobu s tradicí

-PR-

Akciová společnost Tereos TTD je největším výrobcem cukru a lihu v České republice. Ročně ve dvou cukrovarech a čtyřech lihovarech vyrobí až 370 000 tun bílého krystalického cukru a 1 400 000 hektolitrů lihu, ať už pitného, nebo bezvodého.


Již od roku 2008 jí pomáhá informační systém Helios z produkce Asseco Solutions. Od roku 2020, po úspěšně absolvované migraci, pak nový sofistikovaný Helios Nephrite.

Historie společnosti sahá až do roku 1831, kdy kníže Karel Anselm Thurn-Taxis nechal přebudovat zámek v Dobrovici na cukrovar. Cukr se v Dobrovici od té doby vyrábí nepřetržitě, což je evropský unikát. Od roku 1992 je společnost v rukou francouzského kapitálu. Dnešní skupina Tereos navazuje na to nejlepší z bohaté české cukrovarnické tradice.

Jedinou základní surovinou pro produkci je cukrová řepa. Roste na polích více než 550 výhradně českých pěstitelů na ploše téměř 37 000 hektarů. Průměrný výnos, který dosahuje 80 tun cukrové řepy z jednoho hektaru, řadí Česko na úroveň těch nejvyspělejších cukrovarnických zemí v Evropě.

Hladký průběh migrace

Přesto anebo spíše právě proto, že ve společnosti Tereos TTD měli velmi dobrou zkušenost již s předchůdcem systému Helios Nephrite, rozhodl se management cukrovarnické firmy pro migraci na nový, vysoce sofistikovaný Helios Nephrite. Migrace probíhala od června do října 2020 a společnost Tereos TTD byla jednou z vůbec prvních, která Nephrite nasadila. Hladký průběh nasazení nového produktu byl až překvapivý.

„Měli jsme k dispozici všechny informace, které jsme v danou chvíli potřebovali,“ řekl k implementaci nového systému Jan Polách, IT manažer Tereos TTD. „Od společnosti Asseco Solutions byly jasně vymezeny kroky jak postupovat a pomáhali nám při realizaci tak, abychom byli úspěšní.“ Podle jeho slov byla při celém procesu migrace na nový systém největší devizou otevřenost při komunikaci mezi týmem cukrovarnické společnosti a týmem tvůrce informačního systému.

O další krok kupředu

Společnost Tereos TTD byla jedním z prvních zákazníků a uživatelů HELIOS Nephrite. Co tedy vlastně vedlo její management k přechodu na nový systém a jak dnes hodnotí přechod a implementaci nového ERP systému?

„Helios Nephrite nám nabídl možnost posunout se o další krůček vpřed. Přináší inovace, které zefektivní naše činnosti.“

„Tereos TTD je součástí mezinárodní skupiny, jsou na nás kladeny vysoké nároky, a pokud se chceme stát lídry, musíme být otevřeni inovacím ve všech oblastech naší činnosti. Helios Nephrite nám nabídl možnost posunout se o další krůček vpřed právě tím, že přináší inovace, o kterých si myslíme, že zefektivní naše činnosti,“ konstatuje Jan Polách.

Jeho slova doplňuje Jakub Hradiský, PR & CSR manažer Tereos TTD: „Systém nám přináší nové možnosti, jak tento produkt nejen používat pro běžnou agendu, ale i jak jej spravovat pomocí nových nástrojů pro vytváření tiskopisů, sledování výkonu, webového portálu. V případě, že potřebujeme vlastní funkčnost, která je specifická pro naši společnost, máme možnost oslovit síť partnerů společnosti Asseco Solutions nebo si, díky otevřenosti systému Helios Nephrite, dokonce můžeme tuto funkci sami připravit.“

„Vidíme v Helios Nephrite velký potenciál do budoucna. Našim dodavatelům a odběratelům chceme prostřednictvím Nephrite nabídnout online informace, které nebyly běžně dostupné.“

Na otázku, co na novém systému on i ostatní manažeři velké cukrovarské firmy nejvíce oceňují, odpověděl Jan Polách: „Vidíme v novém produktu velký potenciál pro využití v nových oblastech, které chceme integrovat do jeho prostředí. Očekáváme zlepšení v oblasti ergonomie při práci uživatelů a chceme nabídnout prostřednictvím Nephrite našim dodavatelům a odběratelům online informace, které nebyly běžně dostupné.“

Petr Jiras
Autor článku je brand manager HELIOS Nephrite ve společnosti Asseco Solutions a.s.