Nezaměstnanost stagnovala na 3,9 procenta, odborníci nečekají její růst

foto Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Praha - Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282.500, zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu vzrostl přibližně o 2000 na téměř 283.100. Údaje, které zveřejnil Úřad práce ČR, podle odborníků ukazují, že navzdory recesi nepřichází propouštění. Nezaměstnanost podle nich letos nebude znamenat problém pro hospodářství a zůstane po celý rok na nízkých úrovních.

Fotogalerie

Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263.400 lidí a volných míst bylo 363.900. Podle úřadu práce jsou zaměstnavatelé stále ve srovnání s předchozím rokem opatrnější v přijímání nových zaměstnanců, zejména kvůli dražším energiím či surovinám. Současně se ale většina zaměstnavatelů snaží udržet stávající stavy zaměstnanců a neplánuje výrazné propouštění, uvedl úřad.

"Ačkoliv v uplynulých měsících narůstal podíl firem, které hlásily úmysl omezovat zaměstnanost, toto se projevilo pravděpodobně spíše na menší intenzitě nových náborů nežli přímo na propouštění. Pokud k rozvazování pracovních vztahů přece jen docházelo, našli si tito pracovníci evidentně bez větších problémů nové uplatnění. Nyní se trend již začíná pomalu obracet, když počet firem hlásících úmysl snižovat stavy klesá a úměrně tomu se snižují i reportované obavy samotných domácností z možné ztráty zaměstnání," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

"Díky rozběhu sezonních prací bude nezaměstnanost v dalších měsících klesat, i když některé firmy budou pod tlakem propouštět, jak ostatně naznačují průzkumy sentimentu. Vypadá to tak, že ani letos nebude nezaměstnanost nijak vážným problémem české ekonomiky. Spíše i nadále zůstane problémem regionálním," uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru nadále v Ústeckém kraji s 5,8 procenta. Nad pěti procenty se držela dále ještě v Moravskoslezském kraji, kde činil podíl nezaměstnaných 5,2 procenta. Nejnižší byla naopak nezaměstnanost v Plzeňském a Zlínském kraji, kde shodně činila rovná tři procenta.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) očekává v následujících měsících mírný pokles nezaměstnanosti. "Meziměsíčně (v únoru) v absolutní hodnotě klesl počet uchazečů o zaměstnání. A s nástupem jarních měsíců očekáváme každoroční rozjezd sezonních prací, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství," sdělil k dnešním údajům. "Současně už nyní zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací," doplnil.

Vývoj nezaměstnanosti ukazuje, že většina českých firem ustála vysoké ceny energií, soudí expertka PwC na řízení lidských zdrojů Andrea Linhartová Palánová. "Poptávka po kvalitních zaměstnancích bude ze strany firem stále přetrvávat, zaměstnavatele bude spíše než nedostatek lidí trápit tlak na růst mezd kvůli vysoké inflaci. Dlouhodobě má ale český pracovní trh pořád velký prostor ke zlepšení a rozvoji: česká ekonomika například zaostává v automatizaci a digitalizaci, chybí jí sdílené pozice a částečné úvazky," uvedla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď