Vědce zaujaly podivné krátery na Marsu. Může za ně vítr

Mars je jednou z těch planet, které jsou pro lidstvo stále velkou záhadou. K lepšímu poznání Marsu pomáhají četné vesmírné přístroje, jako je například sonda NASA Mars Reconnaissance Orbiter, vybavená mimo jiné kamerou HiRise, uvádí web Mashable.

Kamera HiRise čas od času poskytuje úžasné a poměrně detailní snímky Rudé planety, jako je tento nejnovější, který ukazuje podivné „díry“ v jejím povrchu.

Snímek pořízený kamerou HiRise skutečně ukazuje duny, které se vytvořily na povrchu Marsu. Jak upozornil Alfred McEwen, jeden z členů týmu zodpovědného za data získaná kamerou HiRise, v příspěvku, který lze nalézt na webových stránkách Arizonské univerzity.

„Na Marsu jsou běžné duny mnoha tvarů a velikostí. V tomto případě jsou duny téměř dokonale kulaté, což je neobvyklé,“ řekl McEwen.

McEwen však poznamenal, že stále nejsou dokonale symetrické, zejména na svých jižních koncích. To znamená, že písek má tendenci pohybovat se směrem na jih, ale větry mohou být proměnlivé. Přestože atmosféra Rudé planety je velmi odlišná od zemské, i na této planetě se vyskytují větry, které vytvářejí různé útvary a jevy, jako jsou písečné bouře a takzvaní „prachoví ďáblové“. Další přístroj zkoumající Mars, vozítko Perseverance, vybavené mikrofony dokonce zaznamenalo zvuky větru na rudém povrchu.

Četnost výše zmíněných písečných bouří a „prachových ďáblů“ se zvyšuje, když je Mars nejblíže Slunci, tedy v periheliu. Podle Claire Newmanové, atmosférické vědkyně z arizonské společnosti Aeolis Research, trvá období silného zahřívání povrchu Rudé planety obvykle od začátku jara do poloviny léta. Kamera HiRise ze sondy Mars Reconnaissance Orbiter má tehdy spoustu práce, protože může zachytit více unikátních karet, které pak přenáší na Zemi.

Můžeme tedy očekávat, že sonda Mars Reconnaissance Orbiter v nadcházejícím období poskytne více snímků zobrazujících detaily Marsu. Zejména proto, že kamera této sondy pořizuje snímky, které pokrývají rozsáhlé oblasti marsovského terénu a zároveň jsou schopny zobrazit i objekty tak malé, jako je kuchyňský stůl.

Zdroj: redakce; Mashable