Fulhamem to v Anglii skončit nemuselo a Gecova chtěl i Sheffield Wednesday. Jeho partnerka ale nechtěla na vesnici

Fulhamem to v Anglii skončit nemuselo a Gecova chtěl i Sheffield Wednesday. Jeho partnerka ale nechtěla na vesnici
ČEŠI V ANGLII

V přímém souboji s anglickou reprezentací na šampionátu do 21 let v Dánsku v roce 2011 si urputný záložník Marcel Gecov řekl o angažmá ve Fulhamu FC. Rozjezd slibný, pak ovšem silný úpadek. Podíl na tom měla i jeho partnerka. A celkem zásadní. 

Pro Slavii, která v ročníku 2007/2008 nabírala pod trenérem Karlem Jarolímem dech na dobytí titulu, to vypadalo jako skvělý obchod. Tolik toužila po libereckém levonohém šikulovi Danielu Pudilovi, že součástí jeho příchodu na podzim 2008 do Edenu na hostování s opcí byla hráčská náhrada. 

Na sever Čech zamířil na hostování kreativní Bořek Dočkal a Slovan Liberec nakonec na první pohled drahou a tudíž nevyužitelnou opci na 18 milionů korun uplatnil. Doprovodil ho – už natrvalo – další odchovanec záložník Marcel Gecov, jenž si sice ve Slavii nezapsal ani jednu ligovou minutu, ale v roce 2007 se vracel z Kanady ze světového šampionátu dvacetiletých se stříbrnou medailí.

O jeho zarputilosti v osobních soubojích, ale i velice obstojné technice, se vědělo. A měla to poznat i anglická Premier League. Na mistrovství Evropy týmů do 21 let v roce 2011 v Dánsku opět pod vedením trenéra Jakuba Dovalila zářil a výraznou měrou se podílel na výhře 2:1 proti Anglii.

Trajekt přes kanál La Manche se mu otevíral. Zakotvil v londýnském Fulhamu. „Doporučoval jsem ho, ať si ho vyzkouší, “ potvrzuje český skaut Milan Holub, který tehdy pro Fulham pracoval. Ale všechno proběhlo rychleji, než sám čekal. Agentem nizozemského kouče Martina Jola byl legendární Mino Raiola (zemřel loni ve věku 54 let), jenž shodou okolností zastupoval i českého hráče, zájmy se rychle protnuly. 

Nejstarší, nejbohatší, nejpřitažlivější, nejnáročnější. Anglická nejvyšší soutěž, která byla založena v roce 1888 a od roku 1992 nese název Premier League. Do její kroniky se zapsali i čeští zástupci, hodnotně i epizodně, či se jí aspoň dotkli, na hřišti, na trenérské lavičce, i v zákulisí. Jejich příběhy nabízíme. 

Dne 20. července 2011 vedení Fulhamu oznámilo, že se Gecov upsal na dva roky. Odstupné Liberci podle webu transfermarkt.com činilo 300 tisíc eur, tedy přes sedm a půl milionu korun. Český legionář si počkal na šanci tři měsíce, poprvé se v dresu Fulhamu představil ve středu 21. září v Ligovém poháru proti Chelsea. „Trenér Jol byl moc spokojený,“ prozrazuje Holub. Debut v Premier League proti Liverpoolu zaznamenal 5. prosince, ale spokojenost s jeho formou nenarůstala. 

Na vině bylo i jeho - diplomaticky řečeno - nediplomatické chování. „Přijel autem drahé značky dosti extravagantní barvy, spoluhráči jen zírali,“ upozorňuje Holub. „Něco takového by prošlo Cristianu Ronaldovi, ne neznámému Čechovi,“ dodává. Zvěsti, že trpěl i mazáckými manýry vůči mladším spoluhráčům, přestože mu bylo teprve třiadvacet, byly také hodně intenzivní. 

Navíc na nedobré pověsti měla podíl i partnerka Michaela, která neuměla údajně ani slušně pozdravit. Vedení klubu nechtělo nadějného hráče ztratit, nabídlo mu hostování v Sheffieldu Wednesday. Odmítl. „Trenér Jol mi pak řekl, že partnerka nechtěla opustit Londýn. Nebude prý bydlet někde na vesnici,“ odtajňuje Holub.

Gecov po roce anglickou Premier League vyměnil za belgický Gent. Klub neprodělal, obdržel odstupné ve výši 800 tisíc eur (asi dvacet milionů korun). Hráč se pak vrátil do Slavie do nejsmutnějšího období, kdy zcela finančně vybrakovaná v ročníku 2013/2014 zachraňovala holé přežití. Poté odešel do rumunské (Rapid Bukurešť) a polské ligy (Śląsk Wrocław), v roce 2016 – v šestadvaceti letech – ukončil aktivní kariéru, stal se podnikatelem, založil ateliér Delicode zabývající se architekturou a designem nábytku. 

Vztah s přítelkyní Michaelou se nakonec rozplynul, pouze rok (2017) vydržel další s modelkou Petrou Hrůzovou, která předtím žila s tragicky zesnulým Františkem Rajtoralem.  

V anglické lize má jen dva zápisy. 

Čech? Nádherná realita někdy rozmetá i ten nejkrásnější klukovský sen...