plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.03.2023 09:49:37

Plzeň čerpala nizozemskou cyklistickou inspiraci

Plzeň čerpala nizozemskou cyklistickou inspiraci

Nizozemí si Češi nejčastěji spojují s větrnými mlýny, tulipány a jízdními koly. Právě o cyklistice byl seminář, který zorganizoval spolek Partnerství pro městskou mobilitu spolu s nizozemským velvyslanectvím. Setkání poskytlo inspiraci podloženou zkušenostmi všem krajským a městským cyklokoordinátorům včetně toho plzeňského.

Zdroj foto: Správa veřejného statku města Plzně

Zdroj fotografií: Správa veřejného statku města Plzně

Nárůst zájmu o jízdní kola během covidového období ukázal, že Česká republika má velký potenciál pro budování bezpečné infrastruktury,“ řekl národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek s tím, že pracovní skupina pod hlavičkou Asociace krajů ČR, kde je každý kraj zastoupený svým cyklokoordinátorem, má za cíl vytvoření bezpečné dopravní sítě pro moderní prostředky individuální dopravy. „Z tohoto projektu s názvem CYKLOVIZE 2030 budou mít užitek nejen cyklisté, ale i řidiči. Více cyklostezek a cyklistů znamená zrychlení ostatní dopravy a méně stresu na přeplněných silnicích, které už dnes v mnoha místech kapacitně nestačí,“ doplnil Martinek.

Zdroj foto: Správa veřejného statku města Plzně

Nizozemsko může být v mnohém inspirací pro Českou republiku, a to nejen ohledně investic do stezek. „Nizozemsko má dlouhou tradici v podpoře bezpečné a pohodlné jízdy na kole. Naše zkušenosti ukazují, že se to vyplácí. Cyklistika zachovává lidský rozměr historického městského prostředí a činí města živější a příjemnější pro život. Pohyb vlastní silou prospívá také zdraví,“ zhodnotil velvyslanec Nizozemského království v ČR Daan Huisinga. Dodal, že Nizozemsko je často považováno za zemi s ideálními podmínkami pro jízdu na kole. „Nicméně stejně jako vy máte kopce, my máme protivítr. Rozhodující roli má ve finále infrastruktura a lidský rozměr. Z tohoto pohledu má Česko velký potenciál pro cyklistiku,“ poznamenal.

Nizozemský velvyslanec ocenil také český cykloprůmysl. „Z komerčního hlediska jste na tom už teď docela dobře a překvapilo mě, jak silnou tradici má v Česku výroba jízdních kol,“ uzavřel Daan Huisinga. Podle Radky Žákové, plzeňské cyklokoordinátorky, si přitom i Holandsko prošlo vývojem od „země automobilové“ po „zemi cyklistů“ a právě to, jak přeměna probíhala a co ji nejvíce ovlivnilo, je pro Čechy velkou inspirací. „Klíčová je přitom cyklistická výchova již ve školách. Myslím, že právě díky edukaci malých cyklistů se stalo Holandsko cyklistickou velmocí,“ sdělila Radka Žáková, která se semináře zúčastnila.

Mezi pozvanými účastníky semináře byli zástupci všech českých krajů a členských měst spolku Partnerství pro městskou mobilitu, jehož členem je i město Plzeň.

Editace textu: Barbora Hájková


Zveřejněno: 9. 3. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688