Jediná formanka v Česku rozváží po Plzni pivo na koňském povozu už 17 let

9. březen 2023

Několikrát týdně rozváží plzeňské pivo po městě na koňském povozu formanka Jana Šůsová. Otěže převzala od svého otce a je tak už třetí generací svého rodu.

Plzeňská formanka Jana Šůsová

Jana Šůsová vyrůstala mezi koňmi na statku, kde získala praxi v hospodářství, ale studium na zemědělské škole jí otec rozmluvil. Vystudovala tedy ekonomku. V dospívání si nedokázala představit, že by s koňmi jezdila po městě jako její otec, ale nakonec se tak stalo. Vycvičit koně na provoz ve městě je celkem náročné. Ale postupně si na to při pečlivém tréninku mohou zvyknout.

Řidiči v Plzni jsou ke koňskému povozu na silnici shovívaví. „Musím pochválit plzeňské řidiče, protože jsou ohleduplní. Za ta léta jsme si na sebe vzájemně zvykli,“ pochválila účastníky plzeňské dopravy Jana Šůsová. Pivo rozváží po ulicích Plzně jednou v týdnu. Mimo to ale poskytuje také vyhlídkové jízdy po městě nebo povozy na svatby.

Valník, se kterým koně jezdí, je původní

Formani dříve převáželi zboží. Plzeňský pivovar používal povozy k dopravě od svého založení, po druhé světové válce jezdili do roku 1957 už jen v areálu pivovaru. Následně byl tento provoz zcela přerušen a obnoven byl v roce 1990, kdy pivo začal rozvážet otec Jany Šůsové. „Valník je původní, ale pivovar ho nechal na své náklady zrenovovat. Takže teď má nový lak,“ doplňuje se Jana Šůsová. Na valník se vejde až 25 sudů.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio