Bezplatná právní poradna online

Téma: Délka zkušební doby

10.03.2023 06:31
Uživatel: B6JKO
Věk:  30
0-100
Odpovědí na téma: 1
Text: 

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně platné délky zkušební doby. Moje známá je zaměstnaná od 1.11.2022 v nejmenovaném obchodním řetězci jako prodavačka. Zkušební doba v pracovní smlouvě na HPP je 3 měsíce. Tudíž je od nástupu zkušební doba sjednána do 31.1.2023, ale 16.1.2023 kvůli bolesti zad, obdržela od lékařky neschopenku, která byla ukončena až 7.3.2023.

Známá chtěla dát obratem po skončení neschopenky výpověď ve zkušební době dle paragrafu 66 zákoníku práce, ale ze strany zaměstnavatele ji bylo oznámeno, že už ve zkušební době není a je nutné dát výpověď s 2 měsíční výpovědní lhůtou.

To nás zarazilo, jelikož je v zákoníku práce uvedeno, že se při celodenní překážce v práci, což PN je, zkušební doba o dobu trvání překážky prodlužuje, do kdy zkušební doba v tomto případě z Vašeho pohledu trvá?

Na SÚIP (státní úřad inspekce práce) nám řekli, že by zkušební doba měla stále platit a trvat ještě těch 11 pracovních dní po ukončení pracovní neschopnosti, které v lednu kvůli pracovní neschopnosti neproběhly a nemohlo proběhnotu ověření spolupráce obou stran. Zaměstnavatel však tvrdí, že zkušební doba se prodloužila ihned po 31.1.2023 a skončila 16.2.2023, když ještě byla známáv pracovní neschopnosti.

 

Chci Vás požádat, zda bych mohl znát Váš názor na tuhle problematiku a kdo je v tomto případě v právu. Jelikož zaměstnavatel výpověď nechce uznat a tvrdí, že zkušební doba vypršela, na druhou stranu státní úřad inspekce práce nám potvrdil opak a to že zkušební doba stále běží (stejnou informaci mi potvrdil i personalista ve společnosti, kde jsem zaměstnán já, že jednání obchodního řetězce je špatné a v rozporu se zákoníkem práce). Chtěl bych znát názor dalších, jestli zkušební doba platí a jak prodloužení případně funguje.

 

Předem mockrát děkuji za Váš čas a Vaše odpovědi/názory.

 

Váš e-mail: 

Reakce čtenářů

 
20.12.2023 15:07 Uživatel: Happy
Věk:  38
Téma: Délka zkušební doby
Text uživatele: 

Ahoj, určitě bych se držela informace z úřadu. Personalisti ve firmách nemají vždy potřebné znalosti zákoníku práce. Článek čtu až nyní, takžee v daném případu už je pozdě, ale aspoň pro ostatní. Doporučuji v takovém případě napřed položit dotaz na úřadu práce a pak dát písemnou výpoveď ve zkušební době (tento text musí obsahovat) a nechat si potvrdit. Pokud vám to nebudou chtít potvrdit, tak zašlete doporučeně poštou. Pokud nebudete chodit do práce a zaměstnavatel by vás chtěl vyhodit tzv. "na paragraf", tak hned s papíry na pracák a tam vám pomohou. Nezákonná výpověď může pro vás znamenat i odškodnění. Vše je velmi individuální. Na úřadu popište co nejpřesněji vaši situaci a schovávejte si komunikaci.
Držím palce : -)

Vaše odpověď

 
Reagujete na téma: Délka zkušební doby
Jméno: Věk:  Pohlaví: 
Datum přidání:
V rámci uchování anonymity prosím neuvádějte skutečné jméno, napište přezdívku.
Bydlím ve městě (nepovinný údaj)
Prosím používejte háčky a čárky nad písmeny. Ostatním se bude Váš text lépe číst. Děkujeme :-)
Kliknutím na imgmanager.gif vložíte obrázek  Kliknutím na link.gif vložíte odkaz na web
Napište číslici šestnáct:

10 nejnovějších témat v kategorii:

Hlavní nabídka

Nejčtenější témata za rok

Statistiky

Jsme na Facebooku

MUDr. Zbyněk Mlčoch Alkoholik.cz Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty on-line.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny