Údolí stínů: Válečný snímek, který vás dokonale přenese do války ve Vietnamu

Před 14. listopadem 1965 se americká armáda nikdy nesetkala se severovietnamským nepřítelem ve velké bitvě. To se změnilo, když muži ze 7. jízdního pluku dostali za úkol zajistit údolí la Drang. Takto zní úvodní věta vyprávění v dramatu o vietnamské válce, jehož originální název zní „We Were Soldiers“, česky Údolí stínů.

Scénář vznikl podle vzpomínkové knihy přímých účastníků

Film vypráví o bitvě v údolí la Drang, kde američtí vojáci prožili tři dny těžkých bojů. Byli obklíčeni, nepřítel byl ve velké početní přesile a posily byly daleko. Pod vedením plukovníka Hala Moora, kterého ve filmu ztvárnil Mel Gibson, se tak necelých čtyři sta amerických vojáků mohlo spolehnout pouze samo na sebe.

Předlohou pro scénář Randalla Wallace byla kniha s názvem „We Were Soldiers Once… And Young“, jejími autory byli válečný zpravodaj Joe Galloway a generálporučík ve výslužbě Harold Gregory Moore, oba přímí účastníci skutečné bitvy.

S výjimkou několika svévolných zpomalených scén si válečný film z roku 2002 dává skutečně záležet na tom, aby vyzdvihl často přehlížený příběh z vietnamské války – okamžik, kdy se američtí vojáci poprvé setkali s nepřítelem v plné síle a porazili ho navzdory všemu.

Spojitost se Smrtonosnou zbraní

V akční sérii z 80. a 90. let s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem v hlavních rolích je Gloverova postava Roger Murtaugh veteránem vietnamské války, který se bitvy v údolí la Drang zúčastnil. V jednom okamžiku se zmiňuje o bitvě a o tom, jak mu jeho kamarád zachránil život tím, že „dostal bajonetem do plic“.

Kulisy údolí la Drang

Snímek se natáčel celý pouze ve Spojených státech, replika údolí la Drang tak vznikla v Kalifornii a hlavní podíl na jejím realistickém vyznění má výtvarník Tom Sanders, který k jejímu vytvoření využíval autentické záběry, fotografie i vzpomínky Moora a Gallowaye.

Jeden z původních vojáků zahynul při útoku 11. září 2001

Poručík Rick Rescorla, který se v roce 1965 zúčastnil bitvy v údolí la Drang, pracoval na začátku tisíciletí jako vedoucí bezpečnostního oddělení společnosti Morgan Stanley ve Světovém obchodním centru v New Yorku. Zemřel, když zajišťoval evakuaci zaměstnanců z budovy při teroristickém útoku 11. září 2001.

Schválně špinavé a zničené kostýmy

Jak se bitva ve filmu blíží ke svému vyvrcholení, vojáci na plátně jsou viditelně unavení, špinaví a opotřebovaní. Kostýmní výprava snímku tak zahrnovala různě špinavé sady oblečení pro různé okamžiky natáčení. Například Mel Gibson měl k dispozici celý stojan s uniformami od čistých až po velmi špinavé.

Madeleine Stoweová se na roli připravovala u skutečné Julie Mooreové

Herečka Madeleine Stoweová, která ve filmu hraje manželku plukovníka Moora, se na roli pečlivě připravovala. Aby pochopila, jaké to bylo být manželkou vojáka, který bojuje na druhé straně světa, strávila několik dní se skutečnou Julií Mooreovou.

Herci absolvovali výcvikový tábor

Před začátkem natáčení se herci rovněž zúčastnili dvoutýdenního výcviku, který probíhal na základně Fort Benning, slavném výcvikovém středisku americké armády.

Zdroj: imdb.com, usnews.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu