Michal Koštuřík
10. března 2023 • 11:22

Čaroděj Furch okradl Boleslav. Vytáhl zákrok snů, ocenili ho i soupeři

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Který Dominik? Hašek? Ne, Furch. Ale vyjde to plus minus nastejno. I tento „Dominátor“ je čaroděj. Pro hráče Mladé Boleslavi spíš černokněžník. Někdo, koho fakt nemáte v oblibě. Dva zákroky, které předvedl v poslední půlminutě druhého předkola Generali Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy, spasily Kometu. Ta vede po triumfu 2:1 v sérii 2:0. „Dominik udělal na závěr rozdíl,“ věděl kouč poražených Jiří Kalous.



Útočník Ondřej Roman ze zoufalství padl na kolena. Ruce, které už mířily k nebi jako součást gólové oslavy, svěsil k tělu. Na své hokejce měl devět sekund před koncem vyrovnání na 2:2, jenže najednou byla u tyčky Furchova lapačka a v ní puk. Wow! „Vyčítám si, že jsem nedal gól. Ale udělal bych to stejně, vystřelit co nejrychleji a trefit bránu,“ líčil Roman.

Dlouhá power play, zvýrazněná trestem pro Radka Kučeříka, nabídla hostům šanci dostat bitvu do prodloužení. Mohlo na něj dojít. Kdyby Róbert Lantoši v čase 59:33 trefil puk po sóle mezi Furchovy betony. Kdyby Roman umístil lépe střelu do odkryté branky...

„Pěkně to chytil,“ uznal neúspěšný zakončovatel poslední nadějné akce. „Furch je velká překážka. Ale občas jsme překážkou i my sami sobě,“ dodal výstižně. „Dominik na konci ukradl soupeři tři góly,“ chválil gólmana brněnský trenér Patrik Martinec.

Kometa - Mladá Boleslav: Furch předvedl super zákrok proti střele Romana v závěru zápasu
Video se připravuje ...

Finále dramatu bylo takové, že na domácího hrdinu naskákali spoluhráči a děkovali mu za vše, co pro tým udělal. V obou partiích. Dvaatřicetiletý odchovanec Slavie je zatím nejlepším hráčem vyrovnané série. „Bolka“ není v mezihře horší, jen dává míň gólů. Holá pravda. „Tak to je,“ přitakal Roman.

Prý že to bude stejný zápas jako ten první. Nebyl. „V prvním zápase jsou hráči vždycky víc naspeedovaní,“ vysvětloval Roman. Borci na obou stranách přes noc zklidnili nervy, hon na Kristiána Pospíšila nepokračoval. Na něj neměli hosté myšlenky a prostor. Od 4. minuty totiž prohrávali 0:2 a museli honit výsledek, nikoliv protihráče. Navíc středeční rváč Kelly Klíma zůstal se zdravotním problémem v civilu na tribuně.

Nástup Komety byl famózní. Po klasické přesilovkové kombinaci se trefil bek Tomáš Kundrátek, téměř stejně jako o den dřív. Chvíli nato šikovně tečoval Adam Zbořil nahození Marka Ďalogy a vypadalo to na bezstarostnou jízdu Martincovy party. Tu však ve druhé třetině zastavil Lotyš Maris Bičevskis, jenž okamžitě po návratu z trestné lavice zblízka dokončil Romanovu akci.

84

Tolik střel vypálili hráči Mladé Boleslavi ve dvou zápasech na Dominika Furcha. Kometu pokaždé výrazně přestříleli, přesto prohrávají v sérii 0:2.

Kalousovi hoši vycítili krev, nakopli motory. Soupeř je těžko chytal. Bruslařský klub? Ano, Stránský a spol. dělali názvu organizace čest. Nebýt opět výtečného Dominika Furcha, bylo by s Kometou hůř. Také jeho protějšek se činil, hlavně teenager Eduard Šalé už je z něj nešťastný. „I nás gólman podržel,“ uvedl Kalous.

Na druhou přestávku se šlo dřív. Po krvavém zranění rozhodčího Matěje Sýkory, jehož neúmyslně zasáhl u mantinelu zadák Radek Kučeřík, byly oba týmy odvolány do šaten. Bylo potřeba upravit znečištěný led a na ošetřovně sešít sudímu ret. Hosté z tohoto verdiktu nejásali, neboť zrovna v té době stupňovali tlak a cítili se na vyrovnání. „Nebyli jsme nadšení,“ potvrdil trenér. Stejná slova volil i jeho protějšek. „Jsem rád, když vše probíhá standardně,“ reagoval Martinec.

Pauza nicméně víc uškodila hostům. Vypadli z tempa a už se do něj úplně nedostali. „Snad se nám to bude v Boleslavi lépe odrážet, abychom mohli dávat špinavé góly,“ přál si Roman před smutnou cestou zpátky za stavu 0:2. „Situace není dobrá,“ doplnil kouč Kalous.

Dva rozdíly

pohled Michala Koštuříka

Tak jak na Kometu po dvou porážkách? Mladá Boleslav nic moc měnit nemusí. V obou partiích na brněnském ledě dokázala jít na hranu svých herních schopností, držela se bruslařského stylu. Při hře pět na pět určitě nebyla ve středu ani ve čtvrtek horší než soupeř. Potud v pořádku. Rozdíl udělaly dvě věci. Famózně chytající brankář Dominik Furch a jalová koncovka. Tři góly za dva večery je vzhledem k počtu střel na branku (84) strašně málo na to, aby mohla „Bolka“ pomýšlet na to, že svalí protivníka, který si prakticky pokaždé pomůže přesilovkami. Ty umí Holík a spol. nejlíp v Česku. Kalousovi hoši ještě nejsou na lopatkách, ale pokud se z nich za dvě noci nestanou góloví zabijáci, nemají šanci na zvrat.

HC Kometa Brno Vše o klubu ZDE

BK Mladá Boleslav Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 02:24. Kundrátek, 03:38. Zbořil

Hosté: 32:21. Bičevskis

Sestavy

Domácí: Furch (Čiliak) – Ďaloga, Kundrátek (A), Kučeřík, Holland, Hrbas, Ščotka, Gulaši (A) – Zaťovič (C), Holík, Horký – Flek, Kollár, Pospíšil – Zbořil, Strömberg, Šalé – Vincour, Zembol, Koblížek.

Hosté: Krošelj (Stuchlík) – Pýcha, Lintuniemi, Jánošík, Pláněk (A), R. Jeřábek, Bernad, Štich – Lunter, O. Roman, Lantoši – Söderlund, Fořt, Šťastný – Šmerha, Bičevskis, J. Stránský (C) – Dvořáček, D. Přibyl, Malát.

Rozhodčí

Šír, Sýkora – Gerát, Hynek

Stadion

Winning Group Arena

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud