Jaroslav Šebek: Stát by měl malým farmám nabídnout půdu bez jasného vlastníka

Deník.cz
Sdílejte článek
Jaroslav Šebek: Stát by měl malým farmám nabídnout půdu bez jasného vlastníka

Zemědělská půda je drahá a hlavně nedostupná. Mladí farmáři se proto nemohou věnovat své vysněné profesi. Stát by je proto měl podpořit více než dosud, říká předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Co pro české farmáře aktuální vývoj cen zemědělské půdy znamená?
 
Po několikaletém trvalém růstu cen zemědělské půdy se zdá, že ceny půdy v České republice už narážejí na svůj strop. Důkazem je pokles cen v posledním čtvrtletí loňského roku. Pro zemědělce ovšem není největším problémem cena půdy, ale její nedostupnost. Volná půda prakticky neexistuje, což mimo jiné neumožňuje zahájení činnosti nových zemědělců. To je velký problém do budoucnosti. Jedinou větší nadějí může být, že půda bez jasného vlastníka, která nebyla ani po deseti letech od účinnosti nového občanského zákoníku dořešena, přejde do vlastnictví státu. Naše odhady jsou, že může jít o více než 100 tisíc hektarů. Je třeba, aby byl nastaven takový systém, který tuto zestátněnou půdu znovu nasměruje a zajistí ve prospěch těch, co chtějí v zemědělství začít, pro mladé zemědělce, rodinné farmy a obecně pro mikropodniky.
 
Jak se mění struktura majitelů půdy, a co to pro české zemědělství znamená?
 
Struktura majitelů půdy se v České republice mění zatím jen pomalu, nicméně varující trend skupování a postupné koncentrace vlastnictví půdy je patrný už řadu let. Podle naší asociace to představuje určité riziko pro stát, neboť velký vlastník půdy si může klást mnohé, pro sebe výhodné podmínky, ať už je to samotné využití půdy, opatření týkající se rozvoje venkova, stavebních projektů.
 
Kam ještě cena zemědělské půdy v Česku může stoupnout?
 
Je to těžké odhadovat ve střednědobém výhledu by na straně jedné nějaký výraznější růst cen zemědělské půdy vzhledem k ekonomické situaci nastal neměl, je ale možné, že lokálně může cena půdy vzrůst v případech, kdy bude zemědělská půda kupována za účelem jejího vyjmutí ze zemědělského půdního fondu a následnému využití například na energetické účely prostřednictvím fotovoltaiky. V dlouhodobém měřítku ovšem cena půdy dále poroste.
 
Mění se kvůli dražší půdě také struktura pěstovaných plodin, anebo v tomto ohledu cena půdy nehraje roli?
 
Struktura plodin pěstovaných na zemědělské půdě se zatím příliš nemění, je tu také celá řada environmentálních podmínek, které to zčásti ovlivňují. Obecně ale spíše rostou náklady na zemědělskou produkci růstem pronájmů nebo pachtů zemědělské půdy. Každopádně zemědělské půdy na území České republiky ubývá, i když v předlistopadovém období jí ubývalo, zejména ke stavebním účelům, mnohem víc.
 
Autor: Jiří Janda
Zdroj: Deník.cz
Přečteno: 905x