Hlavní obsah

Chybějící písmena, nefunkční pero i příklon ke kaligrafii. Takto se podepisovaly prezidentské sliby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inaugurace nové hlavy Česka Petra Pavla zahrnovala i podpis slavnostního archu s prezidentským slibem. Zatímco jeho text se časem nemění, grafická podoba změn doznala. O jaké změny šlo? Kterému prezidentovi při podpisu nepsalo pero? A kdo se musel po ceremonii podepsat znovu? Připomeňte si v článku.

Prezidentské sliby: Chybějící písmena, nefunkční pero i příklon ke kaligrafiiVideo: Novinky

 
Článek

Malá Strana, budova Poslanecké sněmovny a v ní archiv s regulovanou teplotou. Tady jsou mezi nejrůznějšími dokumenty uložené i podepsané listy se sliby československých a českých prezidentů.

„Zde vidíme třeba slib prvního českého prezidenta Václava Havla z 2. února 1993,“ ukazuje nám vedoucí archivu Petr Dvořáček, co obsahuje jedna z tenkých složek, kterou z polic vytáhl.

Foto: Novinky

Slib V. Havla v roce 1993

„Slib je na ručním papíře, s běžným dobovým tiskem, bez další úpravy co se týče kaligrafie nebo typografie,“ shrnuje jednoduchou vizuální stránku archiválie.

A velmi podobně vypadaly i ty následující. „V novodobé české historii po roce 1993 se podoba prezidentského slibu dochovala ve velice strohé, úřední podobě,“ potvrzuje Dvořáček.

Pero selhalo, písmena chyběla

O grafickou stránku sice příliš dbáno nebylo, zato o dlouhodobé uchování dokumentu ano.

„Sliby jsou tištěné na ručním papíru a zpravidla jsou podepisovány dokumentním inkoustem,“ doplňuje šéf archivu. Díky odolnosti proti vlhkosti a světlu je právě dokumentní inkoust ideální na psaní například kronik či archivních dokumentů.

Foto: Česká televize ČT24

Chybička se vloudila

Jak připomíná Dvořáček u dalšího z archů, který si společně prohlížíme, ne vždy však připravené psací potřeby splní svou roli. „Slib prezidenta Klause z roku 2003 je zajímavý i proto, že ho podepsal vlastním perem. To připravené protokolární v daném okamžiku selhalo, pravděpodobně v důsledku chladu ve Vladislavském sále,“ vzpomíná.

V roce 2013 zase z textu slibu vypadlo několik písmen a ze spojení „svého nejlepšího vědomí“ na papíře zůstalo „svého nejlepší vědomí“. Chyba se našla až po podpisu a tehdejší prezident Zeman pak musel signovat ještě druhou, opravenou verzi, kterou tady mají k dispozici.

Špaček: Havel dnešním inauguracím vtiskl svůj ráz

Domácí

Umělecké provedení

„Jistá změna nastala v roce 2018, částečně v souvislosti s oslavou sta let Československa,“ připomíná dál Dvořáček. Při druhé inauguraci dostal prezident Zeman k podpisu slib v uměleckém, kaligrafickém provedení. Realizace byla tehdy svěřená do rukou restaurátorky Veroniky Šteflové.

Foto: Novinky

Arch se slibem z roku 2018

A nejnovější kus, který přibude do archivu Poslanecké sněmovny? „Provedení prezidentského slibu Petra Pavla se liší v tom, že je to set. Samotný slib je zasazen do duralových desek, které mají mechanické části z mosazi,“ popisuje Dvořáček.

Za návrhem ceremoniálního setu stojí designér Karel Matějka a typografka Petra Dočekalová. „Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce,“ vyjádřila se na sociálních sítích předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pavel vrátil na Hrad ukradenou standartu

Domácí

Podle vedoucího archivu jde o nové pojetí slavnostní události a snahu vytvořit artefakt, který bude odrážet váhu a důstojnost prezidentského úřadu. „Vytvořili jsme, doufáme, umělecký kus, který bude vyčnívat z řady předchozích slibů,“ přejí si jeho autoři.

„Písmo je ručně psané a jedná se o kaligrafii, nikoliv o font,“ vysvětlila Dočekalová. Celé znění slibu je psáno svižným, nakloněným rukopisem s výraznější vrchní částí. „Inspirovala jsem se v kaligrafii svých předchůdců, typografů a kaligrafů, zejména z Jaroslava Bendy,“ doplňuje typografka.

Nově pojaté provedení budilo u veřejnosti emoce, bylo chváleno, ale i kritizováno. „Osobně čteme a vnímáme názory a komentáře ode všech, pozitivní i negativní, a určitě je neignorujeme, ale snažíme se z nich poučit pro příště,“ říká dvojice.

„Jsme nadšení, nečekali jsme takovou vlnu zájmu, o ledačem vypovídá. České publikum je velmi náročné a má smysl kultivovat vizuální i designový smog kolem nás,“ uzavírají.

Kancléř Sněmovny: Podepsaný slib prezidenta vystavíme

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám