Nastavení cookies

Agnieszka Holland natočí Kafku, mezi podpořené filmy se dostala Vejdělkova komedie a debuty mladých filmařů

08.03.2023 17:25|příspěvkové organizace

Radní Státního fondu kinematografie podpořili ve velké výzvě na výrobu celkem sedm celovečerních hraných filmů, mezi které rozdělili celkem 60,8 mil. Kč. Do výzvy se přihlásilo celkem 24 projektů, celková částka, o kterou žádaly, přesahovala 250 mil. Kč. 

 

Mezi sedm podpořených projektů se dostala tři dramata, jedna biografie, dva snímky na pomezí žánru dramatu a komedie a jedna divácky atraktivní komedie. Potěšující byla tendence řady filmařů sloučit umělecké ambice a originalitu s potenciální diváckostí výsledného filmu,“ uvedla místopředsedkyně Rady Státního fondu kinematografie Marta Švecová. „Mezi projekty jsme podpořili tři debuty režisérů mezinárodně oceňovaných krátkých filmů,“ dodala Marta Švecová.

Nejvyšší podporu, celkem 22 milionu Kč., dostal film Franz oscarové režisérky Agniezsky Holland (Šarlatán, Pan Jones, Hořící keř, Přes kosti mrtvých). Film se bude skládat z fragmentů ze života a tvorby Franze Kafky, mozaika, která přesahuje jeho život do současnosti, ale prezentuje také dramatický svět Kafkovy fantazie. Producentem filmu je společnost Marlene Film Production, na projektu se bude koprodukčně podílet i Německo, Irsko a Polsko. 

Druhým podpořeným filmem je Tanec s medvědem režisérky a scenáristky Jitky Rudolfové (Hodinářův učeň, Rozkoš). Drama ze současnosti podpořili radní částkou 10 mil. Kč. Mladá hlavní hrdinka řeší dilema, zda porodit dítě, které může mít vrozené postižení, nebo jít na potrat, jak ji doporučují lékaři a rodina. Vír událostí přiživuje i otázka profesního konce kariéry a odhalení rodinné minulosti. Producentem je Luminar Film a projekt má slovenské a polské koproducenty. 

Domácí zabijačka je mizející rituál, v jehož mikrokosmu se vyjevují dobré i špatné vlastnosti lidí a stala se předlohou pro celovečerní debut režiséra Adama Martince, autora oceňovaného krátkého filmu Anatomie českého odpoledne. Film nazvaný Mord podpořila Rada SFKMG částkou 7,4 mil. Kč a producentem je společnost Breathless Films. 

Nový film režiséra a scenáristy Šimona Holého (Zrcadla ve tmě, A pak přišla láska…) nazvaný Chica Checa podpořil Fond částkou 7 mil. Kč. Hlavní hrdinka „sendvičové“ generace řeší na jedné straně starost o svoji starou a nemocnou matku, vyrovnává se vnitřně se synovou homosexualitou a jeho netradičním povoláním na Kanárských ostrovech a trápí ji i nedostatek peněz na opravu domu. Sílí v ní pocit, že nedokáže prožít zbytek života, tak jak by opravdu chtěla. Producentem snímku je společnost Silk Films a projekt našel zahraniční koproducenty v Maďarsku a ve Španělsku. 

Druhým debutem mezi podpořenými projekty je film Na druhé straně léta režiséra Vojtěcha Strakatého (krátký film Zabouchnutá). Dvě kamarádky tráví prázdniny na chatě u rybníka, nudí se a chtěly by zažít něco velkého. Jednoho dne objeví zajímavost na ostrově a jejich nečekané dobrodružství začíná. Fond podpořil snímek o dívčím přátelství částkou 6,4 mil. Kč a producentem je společnost Beginner´s Mind. 

Třetím celovečerním debutem je Daleko / Blízko režiséra Ondřeje Erbana (krátký film Sto dvacet osm tisíc). Mladý herec řeší svoje lidské i pracovní vyhoření útěkem z civilizace. Na samotě uprostřed lesů ho zastihne zpráva o smrti jeho bývalé ženy a nutnosti postarat se o jejich jediného syna. Film o sebepoznání a ochotě či neochotě změnit chování i celé nitro podpořili radní částkou 6 mil. Kč. Producentem je společnost Shore points, koprodukční zemí je Slovensko. 

Posledním podpořeným filmem ve výzvě je nová komedie režiséra a scenáristy Jiřího Vejdělka (Tátova volha, Ženy v pokušení, Václav) Aristokratka ve varu. Rada podpořila pokračování divácky úspěšného snímku z roku 2019 Poslední Aristokratka o rodině Čechoameričanů Kostkových, kterým bylo navráceno jejich rodové sídlo, částkou 2 mil. Kč. Producentem je Evolution Films a koproducent bude ze Slovenska. 


Kontakt:
Jiří Vaněk

koordinátor komunikace
Státní fond kinematografie
T: 777 501 624
E: jiri.vanek@fondkinematografie.cz
W: www.fondkinematografie.cz

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi