Takzvané chytré opce jsou technologií robotizace a automatizace, které umožňují robotům pracovat s ještě vyšší efektivitou a produktivitou. Přinášejí totiž robotům schopnost učit se a plnit komplexnější úkoly, aniž by musely být řízené lidskými zásahy. V tomto článku si přiblížíme, jaké jsou funkce chytrých opcí robotů, co jsou jejich výhody a jaké najdeme příklady jejich využití v průmyslových aplikacích.

Chytré opce a jejich funkce

Chytré opce jsou inteligentní technologie, které robotům umožňují robotům „programovat“ samy sebe a plnit tak úkoly bez lidského dohledu. Tento typ automatizace je založený na počítačových algoritmech a softwarech (i s přispěním umělé inteligence neboli AI), které robotům umožňují učit se z jejich okolí a samostatně reagovat na konkrétní situace. 

Příklady chytrých opcí

Jak to vypadá v praxi a na konkrétních příkladech? Společnost FANUC nabízí sadu chytrých řešení pro roboty, které zlepšují jejich přesnost, nezávislost a bezpečnost. Některá z těchto řešení jsou doplňkovými systémy, ale mnohá jsou již integrována přímo do robota nebo jeho řídící jednotky. 

Například funkce LVC (Learning Vibration Control) umožňuje robotům identifikovat charakteristiku vibrací pomocí akcelerometru a optimalizovat svou dráhu pro plynulý vysokorychlostní pohyb s minimálními vibracemi. 

Sekundární enkodéry snímající pohyb na nástrojích a koncových efektorech zase zlepšují tuhost a absolutní přesnost velkých robotů u kritických procesů. 

Snímače Force Sensor umožňují robotům detekci síly a momentu působícího na koncový efektor v šesti stupních volnosti, což jim dodává citlivost odpovídající hmatovému smyslu téměř na úrovni člověka. Díky tomu jsou roboty schopné vykonávat operace, které byly dřív prováděny pouze lidským personálem.

Další příklady?

Možná jste už slyšeli o metodě bin picking, které jsme se věnovali v jednom z našich článků. Jde o technologii, která umožňuje automatizovanou manipulaci s volně umístěnými předměty. Tato metoda se často používá v průmyslových aplikacích, kde roboty musí vybírat náhodně uspořádané součástky z kontejnerů nebo krabic.

Aby byl bin picking proveditelný, využívá se k němu systém strojového vidění 3D Vision, což je kompaktní obrazový senzor s vysokým rozlišením, který se připojuje přímo k robotu. Systém rozpoznávání předmětů umožňuje robotům vybírat náhodně umístěné předměty přímo ze zásobníku díky tvorbě 3D map pomocí strukturované světelné projekce. A nová čidla, jako je například 3D Area Sensor, dokážou rychle rozpoznat i obtížně detekovatelné objekty (lesklé, vícebarevné a poloprůhledné předměty či objekty bez jasných obrysů). 

Za zmínku rozhodně stojí také vizuální detekční systém iRVision, který podporuje více než 20 typů vidění a umožňuje připojení až sedmi kamer. Díky rozpoznávání 2D nebo 3D dokáže lokalizovat součástky bez ohledu na jejich velikost, tvar nebo polohu. Tento systém přečte čárové kódy a třídí podle barvy, což umožňuje flexibilní plnění součástek a vysokorychlostní vizuální sledování linky.