Arboristé obcházejí kolem stromu s mobilem. Díky tomu snadněji získají data a pak i jeho 3D model

11. březen 2023

Posouzení toho, jestli stromy ve městech vydrží například silný vítr, by mohlo být jednodušší. Mladí brněnští vývojáři totiž vyvíjejí speciální software pro arboristy. Těm tak v terénu stačí chytrý mobil. Díky němu dokáží stromy nafotit a naskenovat. Následně získají potřebná data a také 3D model dřevin. V praxi už systém používají první odborníci.

„Když jsem to dělal před tím bez softwaru, tak jsem musel přijít domů a všechno si to spočítat ručně. Teď jednoduše posbírám data a pak už se o nic nestarám,“ říká brněnský arborista Jiří Poulík.

Chytrý mobil jako pracovní nástroj

Stromy posuzuje dlouhé roky. Nově teď při práci hodně používá chytrý mobil. Právě díky němu potřebné rozměry a další údaje získá. To pak vyhodnotí speciální software.

„Už dělám jen tu interpretaci. Dostanu výsledky a na základě svých zkušeností řeknu, jestli je vhodné strom nechat, ošetřit nebo pokácet,“ přibližuje Jiří Poulík.

Čtěte také

Za tímhle usnadněním stojí start-up mladých brněnských vývojářů Arbo Technologies a jeho zakladatel Ondřej Kolařík.

„Potřebujeme fotky i celého stromu. V podstatě vyhovuje začít kousek dál. Tohle je kaštan. Chceme co nejpřesněji zjistit geometrii stromu, abychom mohli spočítat jeho odolnost vůči zatížení větrem,“ drží Ondřej Kolařík v ruce mobilní telefon a otevřenou aplikaci TreeScanner. V mapě přesně vidíme, kde stojíme a vybereme prstem, který strom chceme měřit.

Několikrát kolem stromu

Pomocí digitálního dálkoměru měříme, jak daleko od stromu stojíme. Potom stačí udělat několik fotek z různých vzdáleností, jako třeba detail kmene. Pro přesnější výsledky ale můžeme ještě strom celý naskenovat.

„Otvírám si jinou aplikaci, ta není přímo naše, naštěstí je tak přesná, že jsme schopni zjistit i geometrii kmene,“ popisuje Ondřej Kolařík. 

Obcházíme strom, a to až do chvíle, dokud nezmizí všechna červená místa na displeji. V tom okamžiku je sběr kompletní a na řadu přichází software Adbian.

„Spojíme body do reálné plochy, víme, jaký tvar strom má,“ ukazuje mi už v kanceláři David Štěpán. Na monitoru jeho počítače je už 3D model stromu, který si můžeme různě otáčet.

„Když to celé postavím do prostoru, tak za pomoci vzorců, dostaneme reálný výsledek všech proměnných.“

Algoritmus v akci

Ony proměnné jsou kromě rozměrů třeba druh stromu a přesné místo kde roste. A vyhodnocuje je algoritmus.

Čtěte také

„Víme zhruba, jakých maximálních rychlostí dosahuje vítr v dané lokalitě, takže známe velikost koruny, jsme schopni říct, jakou má náporovou plochu, to znamená, jakou silou se do ní může vítr opřít, a následně říct, jestli je strom stabilní v dané lokalitě, kde roste. Pokud zjistíme, že stabilní není, jsme schopni doporučit redukci koruny o jeden, dva nebo tři metry, a dopočítat různé scénáře,“ dodává zakladatel start-upu Arbo Technologies Ondřej Kolařík.

Z toho pak můžou arboristé následně vycházet a rozhodnout, co přesně s dřevinou udělat.

autoři: Marie Hošťálková , Ondřej Vaňura , aka
Spustit audio

Související