Dvacet let jsem měla tvrdé a drsné ručníky. Pak mi snacha ukázala, jak se to má dělat. To je úplně něco jiného

Když si koupíte nové ručníky a osušky, jsou v prvních dnech krásně měkké a hebké a je radost se do nich po horké sprše zabalit. Jenže pak je párkrát vyperete a ony ztvrdnou, stanou se na dotek hrubé a někdy dokonce začnou zapáchat. Jak prodloužit jejich životnost?

Aviváž?

Televizní reklamy nám často ukazují ručníky a osušky, které jsou nádherně měkoučké a zároveň překrásně voní poté, co je vyperete v aviváži. Pravda je však taková, že právě různé aviváže ručním příliš nesvědčí. Aviváž totiž obalí jednotlivá vlákna osušky, která pak bohužel ztvrdnou a už s tím půjde máloco udělat.

Lepší je prát pouze v kvalitním pracím prášku, případně takovém, který si vyrobíte sami doma.

Použijte jedlou sodu

K osuškám a ručníkům se doporučuje přidávat do bubnu pračky také pár lžic jedlé sody. Pomůže odstranit všechny nežádoucí skvrny, zápachy, ale také ručníky změkčí, takže je vytáhnete z pračky stejně hebké, jako byly na začátku.

Foto: Shutterstock

Ručníky a osušky perte zvlášť, pračku nepřeplňujte

Vyplatí se ručníky a osušky prát zvlášť – jde o velké a těžké kusy prádla, které mají obvykle zcela jinou texturu než ostatní prádlo, proto byste je měli poctivě třídit. Pračka by neměla být přeplněná – ať se voda i prášek (případně jedlá soda) může pořádně dostat ke každému záhybu prádla a ať se jednotlivé kousky zbytečně nemačkají.

Ručníky a osušky také ztrácejí na kvalitě, když je perete na příliš vysokou teplotu. Je to však dilema: prát na šedesát se doporučuje z hygienických důvodů, abyste měli jistotu, že v osuškách nezůstaly žádné bakterie nebo zárodky plísní. V tomto případě doporučujeme upřednostnit spíše hygienické hledisko před šetrným praním. Střídáte-li však ručníky hodně často, zřejmě se nic nestane, když je občas vyperete na čtyřicet nebo na třicet, a tím jim lehce prodloužíte životnost.

Recyklujte!

Když už zjistíte, že ručníky opravdu chcete vyhodit, protože ztratily své nejlepší vlastnosti, využijte je i jinde. Můžete je například nastříhat na hadry a ještě s nimi uklízet, nebo je třeba používat jako podložku v létě u vody – nevadí, když se zašpiní nebo poničí, ale zároveň budou ještě sloužit.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments