Ve vsetínském zámku jsou k vidění stavby z kostiček stavebnice Cheva

foto Muzeum regionu Valašsko zahájilo na zámku ve Vsetíně výstavu Svět kostiček: Cheva, 11. března 2023. Výstava děl ze stavebnice potrvá do 28. května.

Vsetín - Tradiční roubenky, funkcionalistické stavby i stavby v historizujícím stylu a další modely postavené z kostiček české stavebnice Cheva jsou ode dneška k vidění ve vsetínském zámku. Muzeum regionu Valašsko tam s autorem modelů a sběratelem Petrem Šimrem připravilo výstavu Svět kostiček: Cheva. Výstava potrvá do 28. května. Lidé si mohou prohlédnout modely staveb i si vyzkoušet stavění z kostiček v herně, řekla ČTK kurátorka výstavy Olga Méhešová.

Fotogalerie

Vystaveny jsou tři desítky modelů, které Šimr vytvořil, některé jsou až půl metru vysoké. "Pan Šimr je architekt, jde tedy o stavby různého druhu - roubenky, bungalovy, funkcionalistické stavby, zahraniční stavby v historizujícím stylu, řadovou výstavbu připomínající holandskou architekturu, francouzskou ambasádu, italský pavlačový motel s točitým schodištěm. Nechybí diorama vesnických staveb," uvedla Méhešová.

Vystaveny jsou Šimrovy autorské modely a také modely inspirované reálnými stavbami, jako je Cífkova vila z Loděnice u Prahy. U modelů je vždy uvedeno, z kolika kostiček jsou postavené a jak dlouho je trvalo postavit. Například u modelu Cífkovy vily bylo použito 2320 dílů a stavba trvala 12 hodin.

Součástí výstavy je i herna pro návštěvníky různého věku. Nechybí tovární sety stavebnice Cheva včetně tahače, který Šimr pro výrobce Chemoplast navrhl a designoval. K dispozici jsou i další hračky, které Chemoplast vyrábí, a to včetně didaktických hraček.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď