Zbavte hrob mechu, špíny a vosku. Tohle si namíchám, párkrát přetřu a je jako nový

Nejvíce se hroby uklízejí a čistí před Dušičkami a na zimu, nicméně i po zimě potřebují péči. Často na nich během zimních měsíců ulpěla spousta nepořádku a kvůli mrazu se pevně přichytila. S přicházejícím jarem je čas vyrazit na hřbitovy a o pomníky našich blízkých se postarat.

Pozor na chemické prostředky

K čištění hrobů lidé často používají chemické prostředky – dávejte si však pozor na to, aby vám nepoškodily povrch náhrobku. Pořídit kvalitní kámen na hrob nebo pomník dneska vyjde pořádně draho a určitě si ho nechcete nechat rozežrat nějakým chemickým prostředkem. Vždy byste se měli při pořízení nového náhrobku poradit s výrobcem, jak ho správně čistit, a tento postup pak dodržovat.

Vosk ze svíček i přirostlý mech

Bez zapálených svíček, které vnášejí na místo plné smutku trochu světla, bychom si snad hřbitovy ani nedovedli představit. Hlavně o Dušičkách či Vánocích jsou hřbitovy plné plápolajících světýlek.

Bohužel to někdy – hlavně u méně kvalitních svíček – vede k tomu, že se vosk rozteče, nalepí se na kámen a znehodnotí ho. Dostat potom vosk dolů dá pořádnou práci. Podobnou neplechu dělá i mech, který často kámen porůstá.

Nejprve zkuste použít obyčejnou dřevěnou špachtli. Někdy jde vosk i mech snadno odštípnout. Jindy bude potřeba nůž – ale pozor na to, abyste kámen pod ním nepoškrábali. Další variantou je zkusit ztuhlý vosk zahřát třeba zapalovačem nebo horkou vodou a poté ho seškrábat. Když povolí, půjde to snáz.

Foto: Shutterstock

Horká voda

Obecně je dobré vzít si sebou na hřbitov nádobu s teplou vodou. Všechny nečistoty půjdou dolů mnohem rychleji, když povrch polijete horkou vodou. Když chcete povrch dobře odmastit, nastrouhejte do horké vody trochu obyčejné kostky mýdla nebo s tímto mýdlem potřete kámen.

Co nezapomenout

Vzhledem k tomu, že hřbitov obvykle míváme dál od domova, je důležitá příprava, abyste doma nic nezapomněli a nemuseli se vracet. Vezměte si sebou košťátko, hadr, houbičku na nádobí, případně i kartáček na zuby nebo nůž. Voda se dá většinou nabrat někde v areálu hřbitova, chcete-li však teplou, musíte si ji vzít sebou také z domu. Pokud se chystáte zapalovat nové svíčky, nezapomeňte přibalit i je a sirky nebo zapalovač.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments