Mostecké děti o víkendu v tvořivých dílnách vyráběly ze dřeva nebo programovaly roboty

12. březen 2023

Tvořivé dílny pro děti o tomto víkendu připravily Centrum volného času a průmyslová škola v Mostě.

Děti na nich mohly vyřezávat ze dřeva nebo se naučit, jak naprogramovat robota. Zatímco polytechnické stavebnice nabízí přímo Centrum volného času, za vůní dřeva museli zájemci do mostecké průmyslové školy. Strávit tam mohly zdarma i několik hodin.

U pracovního stolu má ve svěráku upnutý kus dřeva sedmiletý Ludvík. Budoucí velikonoční vajíčko brousí smirkovým papírem: „Až to dobrousím, stačí to už jen vyvrtat, provléknu provázky a bude to hotové,“ popisuje pracovní postup. U vedlejšího stolu opracovává jiný kus dřeva Ludvíkův tatínek Jan Novák, který vyrábí kuchyňskou obracečku. Na dílničky prý se synem chodí pravidelně.

Lektorem tvořivých dílen a práce se dřevem je Jiří Tourek, učitel mostecké průmyslové školy. Podle něj může přijít o tomto víkendu doslova každý, nejen děti, ale i dospělí: „Dílny pořádáme pravidelně, dnes nabízíme výrobu velikonočního vajíčka. Používají k tomu rašpli, pilníky, vrtá se to a nakonec se to doladí pentličkami,“ říká.

Zatímco v dílně na průmyslové škole to vonělo dřevem, v polytechnické učebně Centra volného času byl slyšet zvuk skládání kostiček. Zkusit si naprogramovat robota přichází se svou maminkou Lukáš, který prý tento typ stavebnic už viděl.

Lektorka klubu polytechnických stavebnic a programování je Veronika Baštová: „Děti si u stavebnic rozvíjejí logické myšlení, učíme je taky programovat. Věnujeme se dětem od mateřských školek až po středoškoláky.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související