Premier League - souhrn 27. kola: Arsenal upevnil vedení

11.03.2023, 15:25, aktualizováno 12.03.2023, 19:26
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Arsenalu (© AFP)

Manchester City pokračuje ve stíhací jízdě a zvládl těžký duel proti Crystal Palace, Arsenal každopádně v neděli nezaváhal v derby s Fulhamem. Tottenham zdolal Nottingham a upevnil si čtvrtou příčku před Liverpoolem, jenž nečekaně padl na hřišti Bournemouthu. Chelsea veze body z Leicesteru, naopak Brentford nejtěsnějším poměrem prohrál s Evertonem...

Newcastle United - Wolverhampton Wanderers 2:1

12.03.2023 17:30

Góly: 26. Alexander Isak, 79. Miguel Almirón - 70. Hee-chan Hwang

Newcastle United dokázal ve vyrovnaném utkání přetlačit Wolverhampton a zvítězil 2:1. Rozhodující branku vstřelil v 79. minutě Miguel Almirón.

Střetnutí mezi Wolverhamptonem a Newcastlem se rozjíždělo poměrně pomalu. Oba týmy se snažily o rychlé přechody do útoku, nicméně mnohé nepřesnosti v útočné třetině hřiště prakticky znemožnily brankové příležitosti na obou stranách hřiště. Ve 20. minutě se dopustil obrovské chyby Nick Pope, kdy mu vypíchnul míč mexický útočník Raúl Jiménez. Ten po kontaktu s anglickým brankářem padl k zemi a neúspěšně se dožadoval penalty.

O pět minut později přišla na řadu první příležitost domácích a Aleksandr Isak ji dokázal využít. Po faulu Jiméneze zahrával přímý kop Kieran Trippier, který milimetrovým centrem našel ve vápně švédského vysokého útočníka. Ten hlavou usměrnil balón přesně k pravé tyči soupeřovy branky a otevřel skóre.

Aktivita Newcastlu po úvodní brance začala nabírat na obrátkách. Zmatků v obraně Wolves ovšem nedokázal využít Joe Willock, střely Saint-Maximina a Isaka byly zblokovány a ve 35. minutě nastřelil Bruno Guimarães jen břevno branky Josého Sá.

Pět minut před koncem první půle zahrozili také hosté, skrytá střela Daniela Podenceho byla velmi nebezpečná, avšak skončila pouze na tyči.

V 57. minutě zahrávali Wolves nadějný přímý kop. Ke střele se dostal Pedro Neto, který vystřelil prudce do šibenice, nicméně Nick Pope se předvedl nádherným zákrokem, a tak držel těsné vedení Newcastlu. O pět minut později pak skvěle zakročil proti nepříjemné střele Moutinha k tyči.

Hosté tlačili i nadále a v 69. minutě se dočkali zaslouženého vyrovnání. Střídající Hwang po pár vteřinách pobytu na hřišti využil podklouznutí Trippiera a doklepl míč do odryté branky - 1:1.

Vyrovnané skóre ale vydrželo jen takřka deset minut. Pak se totiž dostal k míči na hranici vápna Miguel Almirón, který potvrdil svoji skvělou letošní formu a přesnou střelou na zadní tyčku vrátil Newcastlu vedení.

To si následně domácí udrželi až do závěrečného hvizdu a snížili ztrátu na čtvrtý Tottenham na 4 body. Wolves jsou po prohře třináctí.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Arsenal FC 0:3

12.03.2023 15:00

Góly: 21. Gabriel Magalhães, 26. Gabriel Martinelli, 45+2. Martin Ødegaard

Fulham nestačil v zápase 27. kola Premier League na Arsenal a v Creven Cottage s ním prohrál 0:3. Gunners rozhodli v prvním poločase, když se postupně trefili Gabriel Magalhaes, Gabriel Martinelli a Martin Ödegaard.

V šestnácté minutě ještě Cottagers ochránil od inkasování VAR. Gabriel Martinelli se před bránou snažil najít Leandra Trossarda, jenže Bernd Leno vyrazil balon jen do svého spoluhráče Antoneea Robinsona, jenž už nestihl zareagovat, a dal si vlastní gól. Ten ale nakonec neplatil právě kvůli těsnému ofsajdu Martinelliho.

Bezbrankový stav však vydržel jen dalších pět minut, kdy už Arsenal vstřelil gól platný. Leandro Trossard odcentroval od rohového praporku na malé vápno, kde našel stopera Gabriela Magalhaese. Ten i přes zatáhání za dres dokázal přesně zakončit.

Domácí se ani nestačili vzpamatovat a ve 26. minutě už měli v síti druhou branku. Granit Xhaka vyvezl balon na útočnou polovinu a poté hru přenesl doleva na Leandra Trossarda. Ten obloučkem na zadní tyči našel Gabriela Martinelliho, z jehož pozice už se snad nedalo neskórovat. O deset minut později mohl po Trossardově přihrávce zacílit Trossard, ale balón si ukopl až k domácímu gólmanovi.

Tlak Arsenalu byl vytrvalý, a tak zanedlouho po pobídce od Saky pálil z první Leandro Trossard jen těsně vedle tyčky. Před koncem prvního poločasu měl ojedinělou šanci Fulhamu Pereira, když v rozehrávce chyboval Ramsdale. Domácí záložník ale mezi tři tyče nemířil.

Před přestávkou pak ještě Leno vytasil výtečný zákrok proti hlavičce Martinelliho do protipohybu, na ránu Martina Ödegaarda už ale nestačil. Robinson podskočil centr Trossarda, míč si zpracoval norský reprezentant a přesnou ránou k zadní tyči navýšil vedení Gunners.

Po přestávce se na hře příliš nezměnilo a Ramsdale měl minimum práce, za zmínku stojí rána Decordovy-Reida ke vzdálenější tyčce. Po zranění se pak na hřiště za velkého jásotu vrátil v 77. minutě Gabriel Jesus a zanedlouho se mohl zapsat mezi střelce. Brazilec si narazil s Fábiem Vierou, pak však mířil jen do dobře postaveného brankáře. S chutí hrál rovněž jeho spoluhráč Ödegaard, jeho halfvoleji z konce duelu ale chyběly centimetry.

Více informací k zápasu

Manchester United - Southampton FC 0:0

12.03.2023 15:00

Góly: -

Southampton vybojoval ve 27. kole Premier League na Old Trafford bod. Výsledku hodně napomohlo vyloučení Casemira, který ve 34. minutě musel po tvrdém zákroku do sprch. Pro brazilského středopolaře se jednalo o druhou červenou kartu v dresu Rudých ďáblů. Utkání bylo plné šancí na obou stranách, ale ani jeden z týmů branku vstřelit nedokázal.

V 6. minutě si za obranu naběhl Wan-Bissaka, ale jeho pohotovou přihrávku na malé vápno zblokoval jeden z pozorných obránců Southamptonu. V 16. minutě selhal ve vyložené šanci Rashford, který v ideální pozici nechal vyniknout Bazunu. Na druhé straně mohl otevřít skóre Walcott, proti jeho hlavičce zblízka ovšem bravurně zasáhl de Gea. Ve 27. minutě se dostal kousek za vápnem ke střele Fernandes, svůj pokus ovšem poslal nad. Ve 31. minutě Shaw našel přesným centrem Weghorsta, ten však v ideálním postavením hlavičkoval pouze doprostřed brány.

Ve 32. minutě Casemiro nešetrně zajel do protihráče a po shlédnutí videa mu rozhodčí udělil rovnou červenou kartu. Hra se poté zrychlila a na obou stranách bylo k vidění několik možností. Ve 39. minutě se ujal rozehrávky volného přímého kopu Fernandes, krásný centr našel Varana, francouzský stoper však v obrovské šanci selhal a trefil pouze brankáře.

V 54. minutě dostal Southampton příležitost rozehrávky přímého kopu ze slibné vzdálenosti. K míči se postavil Ward-Prowse, jeho dobře mířená střela ale pouze lízla břevno. V 64. minutě se v samostatném úniku ocitl Walcott, avšak s jeho následným lobem si bez problému poradil de Gea. V 68. minutě skončila Fernandesova střela z hranice vápna na pravé tyči. O tři minuty napodobil protihráče hostující Walker-Peters a pro změnu orazítkoval levou tyč. V posledních 20 minutách se hrál atraktivní fotbal stylem nahoru dolů, nicméně ani jeden z týmů branku vstřelit nedokázal.

Více informací k zápasu

West Ham United - Aston Villa 1:1

12.03.2023 15:00

Góly: 26. Saïd Benrahma (pen.) - 17. Ollie Watkins

West Ham remizoval ve 27. kole Premier League s Aston Villou 1:1. Hostující tým poslal v 17. minutě do vedení Watkins. Domácí odpověď byla rychlá, ve 26. minutě vyrovnal z pokutového kopu Benrahma. Kladiváři měli ve druhém poločase blíže k dalšímu gólu, ale vyložené šance nedokázali proměnit. Ti tak i nadále krouží kolem sestupových vod, po dalším nezdaru jsou na 17. místě.

Domácí si první příležitost vypracovali v 8. minutě, kdy Aguerd v malém vápně nebezpečně vystřelil, jeho pokus však o kousek minul levou tyč. Ve 14. minutě si na centr ze strany šikovně naskočil Benrahma, ale hlavou mířil nad. O čtyři minuty nato udeřili hosté. Přesný balón ze strany si našel Watkins a hlavičkou k pravé tyči otevřel skóre utkání. Ve 25. minutě se provinil nedovoleným zákrokem v pokutovém území Bailey a rozhodčí okamžitě pískl penaltu. Tu bezpečně proměnil Benrahma a srovnal na 1:1.

Ve 43. minutě Aston Villu podržel skvělým zákrokem Areola, který zlikvidoval prudkou střelu Watkinse. V nastaveném čase prvního poločasu ještě nebezpečně pálil Benrahma, ale jeho pokus na poslední chvíli srazil obránce.

Hned ve 47. minutě se do vyložené šance dostal aktivně hrající Benrahma, jeho střelu však fantasticky vychytal Martínez. O pět minut později si v dobré pozici zpracoval balón opět Benrahma a na bránu vyslal střelu, která jen těsně minula pravou tyč. Do třetice to zkusil alžírský křídelník v 57. minutě, kdy v obrovské šanci vypálil z hranice vápna, Martínez nicméně již poněkolikáté v zápase předvedl výborný zákrok a nepřipustil změnu skóre. V 71. minutě zajel ostře do protihráče Paquetá a za svůj zákrok viděl žlutou kartu. Do konce zápasu už se diváci další vyložené šance nedočkali, a tak utkání skončilo 1:1.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Manchester City 0:1

11.03.2023 18:30

Góly: 78. Erling Haaland (pen.)

Orli bránili své hnízdo pevně, obranu prolomil Haaland a zařídil další 3 body v boji o titul.

V Selhurst parku se v posledním sobotním zápase představil Manchester City a domácí Crystal Palace. Souboj jediným gólem rozhodl Erling Haaland, když v 78. minutě proměnil penaltu. Manchester potřeboval vyhrát, aby mohl vytvořit tlak na Arsenal, který hraje až zítra. Crystal Palace do zápasu šlo s tím, že Manchester bude celý zápas tlačit. Podle toho taky vypadal průběh. Taktika bránění jim téměř vyšla, nebýt penalty, Orli by si odnesli vybojovanou remízu.

Hosté z Manchesteru do zápasu doslova vlítli. Už ve 3. minutě musel brankář Guaita vytáhnout fantastický zákrok proti dělovce Rodriho. Po několika odrazech ve vápně se nakonec Orlům povedlo dostat míč mimo nebezpečí.

Jen o minutu Jack Grealish dokázal protančit mezi obránci a vystřelit. Střel jen těsně minula cíl.

Citizens ovládali míč a byla otázka času kdy zase dojde k nějaké obrovské příležitosti. K té došlo ve 28. minutě a na jejím konci nebyl nikdo jiný než Erling Haaland. Krásnou průnikovku do pokutového území poslal Foden Akému. Ten vyslal centr na jehož konci našel Haalanda, který v tutovce přestřelil.

Do konce poločasu se nic nezměnilo. Hráči Manchesteru celou dobu byli na míči, avšak nic vážného nevymysleli, proto odcházejí o poločase do kabin s bezgólovou remízou.

V 57. minutě byl zahráván přímý kop z hrance šestnáctky po faulu na Jacka Grealishe. Přímého kopu se ujal Phil Foden. Jeho střela obešla zeď a mířila do brány. Vincentovi Guaitovi se to nelíbilo, proto vytáhnul světový zákrok a nepropustil míč za svá záda.

v 77. minutě došlo k faulu v pokutovém území Crystal Palace, když po rozehraném rohu Michael Olise došlápl jenoho z hráčů Manchesteru. Kopal se tedy pokutový kop, ke kterému se postavil Erling Haaland. Nor nedal brankáři šanci a poslal jej na druhou stranu. Manchester se po trápení ujímá vedení.

V závěru zápasu se Crystal Palace dostali více k míči a měli pár možností, kdy mohli pohrozit gólem. Nakonec však nic velkého nevymysleli a Manchester si z Orlího hnízda odvezl 3 body a přiblížil se zase k Arsenalu na 1. místě. Momentálně je dělí pouze 2 body, ale Arsenal může zítra proti Fulhamu získat zpět svůj pětibodový náskok. Porážka pro Crystal Palace znamená stále 12. místo.

Více informací k zápasu

Everton FC - Brentford FC 1:0

11.03.2023 16:00

Góly: 1. Dwight McNeil

Everton vyhrál ve 27. kole Premier League nad Brentfordem 1-0. Toffees se ujali vedení již v 1. minutě, kdy se prosadil McNeil. Zbytek zápasu se nesl ve vyrovnaném duchu a ani jeden z týmů už se nedokázal prosadit. Hosté tak přišli o svou ligovou neporazitelnost, která trvala od konce října.

Hráči se nestačili ani pořádně rozkoukat a už se v zápase měnilo skóre. V 1. minutě Doucoure našel krásnou přihrávkou McNeila a ten střelou k pravé tyči nedal brankáři šanci. V 10. minutě poprvé zahrozil Brentford, Toney se kousek za vápnem odhodlal ke střele, ale jeden z domácích obránců pokus zablokoval. O osm minut později mohli přidat další gól domácí, Onana se v malém vápně dostal k dorážce, v ideální pozici však mířil nad. Ve 25. minutě spálil tutovku hostující Mbeumo, který vypálil z hranice vápna, v bráně byl ovšem připravený Pickford a předvedl výtečný zákrok.

Ve 33. minutě se zase na druhé straně předvedl Raya, jenž zneškodnil prudkou střelu Graye. Vzápětí to zkoušel střelou doprostřed Iwobi, nicméně Raya opět tým podržel. Ve 43. minutě zvýšil na 2-0 Gray, video ale následně odhalilo hru rukou, a tak branka nemohla být uznána.

Ve 47. minutě si na centr ze strany naskočil hostující Henry, Pickford však velkou šanci zlikvidoval jistým zákrokem. V další minutách oba týmy hlavně bojovaly a k vidění bylo několik ostřejších zákroků. V 62. minutě poslal Thomas Frank do hry dvě nové tváře. V utkání skončili Damsgaard a Jensen a místo nich přišli Dasilva a Schade. V 71. minutě zabránil jasnému gólu jeden z domácích obránců, jenž na za minutu dvanáct vykopl střelu Pinnocka.

Toffees si už těsný náskok pohlídali a na svém stadionu porazili Brentford 1-0, čímž se odpoutali od sestupových míst.

Více informací k zápasu

Leeds United - Brighton & Hove Albion 2:2

11.03.2023 16:00

Góly: 40. Patrick Bamford, 78. Jack Harrison - 33. Alexis Mac Allister, 61. Jack Harrison (vl.)

Hráči Brightonu si ve 27. kole Premier League nedokázali poradit s předposledním Leedsem a po remíze 2:2 si odnesli pouze bod. Domácímu celku pomohly k remíze branky Patricka Bamforda a Jacka Harrisona, který přesnou trefou napravil vlastní gól z předchozího průběhu duelu. Oba hráči se přitom ke klubu připojili už v roce 2018. Pro Racky znamenal nerozhodný výsledek trhlinu v boji o pohárovou Evropu, na kterou však díky zaváhání Liverpoolu momentálně ztrácejí pouhé tři body.

Fotbalisté Brightonu stále nepřestávali předvádět skvělé výkony, kterými se pod Robertem De Zerbim prezentovali. Racci v tomto kalendářním roce padli pouze jednou, a to v předminulém kole s Fulhamem. Zaváhání ale napravili čtyřgólovým debaklem West Hamu v předchozím klání. V tabulce se sice nacházeli na osmém místě, stále však měli zápasy k dobru a matematicky mohli pomýšlet na příčky zajišťující pohárovou Evropu. Zato Leeds na druhé straně bojoval zuby nehty o záchranu.

Zápas začal ze strany Brightonu poměrně vlažně, míč sice drželi na svých kopačkách většinu času, z rychlých protiútoků ale více hrozili hráči domácího celku. Při tom nejnebezpečnějším ale poslal nepřesnou finální přihrávku do vápna Brenden Aaronson. Nakonec to tak byli přece jen hosté, kteří otevřeli skóre utkání. Ve 33. minutě poslal vysoký míč do vápna Pascal Gross, ten následně naservíroval Kaoru Mitoma na hlavu Alexise Mac Allistera, který jednoduše z bezprostřední blízkosti poslal Albion do vedení. Radost hostů ale netrvala dlouho. Ve 40. minutě poslal milimetrově přesnou dělovku zpoza vápna Bamford a i s odrazem od břevna srovnal skóre utkání.

Ve 49. minutě střílel z obtížné pozice Aaronson, jeho pokus sice měl přesnost, ale ne dostatečnou razanci, a gólman ho tak zvládl vytěsnit. V 61. minutě poslal Mitoma přihrávku do malého vápna, ta sice nenašla spoluhráče, ale při snaze odvrátit nebezpečí se míč několikrát odrazil od domácích obránců, až skončil za zády Illana Mesliera. Ani druhé vedení ale Brightonu nevydrželo, v 78. minutě rozehrál Wilfried Gnonto roh nakrátko na Harrisona, který z ostrého úhlu trefil naprosto přesně vzdálenější horní roh branky.

Leeds tak dokázal na domácí půdě vybojovat velmi cenný bod v boji o záchranu. Další ligový zápas jej bude čekat 18. března, kdy se střetne s Wolves. Brighton sehraje už ve středu dohrávku osmého kola, ve které se utká s Crystal Palace.

Více informací k zápasu

Leicester City - Chelsea FC 1:3

11.03.2023 16:00

Góly: 39. Patson Daka - 11. Ben Chilwell, 45+6. Kai Havertz, 78. Mateo Kovačić

Lišky přes bojovný výkon odchází poraženy, Blues zvítězili 3:1.

Ve 27. kole Premier League přivítal Leicester na domácí půdě modrý tým z Londýna Chelsea. Chelsea se úspěšně povedlo navázat na výhru z minulého kola, zatímco Leicester, který pomýšlel na body, nakonec skončil s prázdnou. Celý zápas byl otevřený, na každé straně excelovali brankáři, zatímco obrany propouštěly spousty šancí. Nejdříve se ve 12. minutě prosadil prudkou volejí Chilwell. Ve 38. minutě srovnal Patson Daka střelou spoza šestnáctky. Posledním kopem prvního poločasu dal Kai Havertz lobovanou střelou na 1:2. V 78. minutě Mateo Kovačič upravil svou volejí na 1:3.

K první větší šanci se dostala ve 12. minutě Chelsea. Bývalá Liška Ben Chilwell zahrál rohový kop do malého vápna. Obránce Leiceteru míč prodloužil až téměř k opačnému rohu, kde si ho našel Kalidou Koulibaly a nádherným přetaženým centrem vybídnul Bena Chilwella na zadní tyči k voleji. Ten se do míče opřel a ránou po zemi překonal brankáře Warda.

Ve 25. minutě přišla další velká šance. Joao Felix si zpracoval přihrávku, vběhl do vápna a vystřelil. Střela pouze orazítkovala pravou tyč.

O 2 minuty později zazněla branková konstrukce také na druhé straně a to po střele Kiernana Dewsbury-Halla z 20 metrů, kterou ještě tečoval Koulibaly a změnil její trajektorii na spojnici. Odražený míč již měl pod kontrolou Kepa Arrizabalaga.

Ve 35. minutě se po pravé lajně protáhnul Ruben Loftus-Cheek a z úrovně šestnáctky poslal merunu po zemi na penaltu, kde si ji našel Félix a uklidil ji do levého spodního růžku brány. Hráči Chelsea se neradovali dlouho. Videorozhodčí odhalil ofsajd portugalského mladíka a gól byl odvolán.

Ve 38. minutě se naopak radovaly Lišky. Střelec neuznané branky byl obrán o míč před vlastní bránou Ricardem Pereirou, ten posunul na Patsona Daku, který si míč navedl na střelu a spoza šestnáctky parádní střelou na přední tyč překonal brankáře Kepu.

Dakův gól nakopnul hráče Leicesteru. během následujících 5 minut měli 2 velké šance. nejdříve si James Maddison navedl balón do pokutového území a vystřelil na zadní tyč, střelu však Kepa zneškodnil. Chvíli na to se k opuštěnému míči u půlkruhu dostal Kelechi Iheanacho, který prudkou střelou ohrozil bránu. Španělský brankář byl opět pozorný a vyrazil míč zpět do hry.

V 6. minutě nastavení prvního poločasu Enzo Fernández lobovanou přihrávkou našel Kaie Havertze, který z 10 metrů přeloboval brankáře. Chelsea poslala Leicesteru gól do šatny a vzala si zpět vedení.

Hned po začátku druhého poločasu měl obrovskou příležitost Wesley Fofana, který se dostal k zakončení hlavou po rohovém kopu. Výborně postavený brankář prudkou hlavičku vyrazil nad břevno.

Obrovskou šanci srovnat tento zápas měl Dewsbury-Hall. Kepa nedosáhnul na centr a pouze jej zpomalil. Bohužel na hlavu Barnese, který pohotově vrátil míč před prázdnou bránu, kde Dewsbury-Hall mohl poslat míč do brány. Hall však špatně trefil míč a ten skončil v zámezí.

V 75. minutě byl poslán Mykhailo Mudryk do duelu s brankářem. Ukrajinec přízemní střelou duel vyhrál, avšak pomezní rozhodčí signalizoval ofsajd.

Další break měla Chelsea v 78. minutě kdy Kai Havertz po náběhu z pravé strany nacentroval míč na zadní tyč. Mudryk na zadní tyči vrátil míč zpět do pětky kde si jej našel Kovačič a volejí překonal bezmocného Warda.

Do konce zápasu už se toho moc neudálo. v 86. minutě po nebezpečném skluzu na Cairneyho Chukwuemeku si Wout Faes vysloužil druhou žlutou kartu a následně červenou kartu a musel hřiště opustit. Chelsea i přes nebezpečnost Leicesteru udržela výhru 1:3 a připisuje si druhé 3 body v řadě. I přesto zůstává desátá. Leicester i přes porážku zůstává nad sestupovými příčkami na 16. místě.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Nottingham Forest 3:1

11.03.2023 16:00

Góly: 19. Harry Kane, 35. Harry Kane (pen.), 62. Heung-min Son - 81. Joe Worrall

Tottenham zvítězil v duelu 27. kola Premier League nad Nottinghamem 3:1. Diváci na novém stadionu týmu ze severu Londýna byli svědky střeleckého představení Harryho Kanea, jenž se v první půli prosadil nejdříve hlavou a poté z pokutového kopu. Zejména jeho zásluhou se tak Spurs po třech nepodařených soutěžních duelech dočkali nejen prvního vítězství, ale také první vstřelené branky.

Špatně rozehraná sezona Tottenhamu dostala před několika dny další trhlinu. Bezzubá ofenziva Kohoutů v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů proti AC Milán znamenala postup italského celku. Výrazný neúspěch navíc znamenal i vzrůstající nervozitu uvnitř kádru Londýňanů, kterou dal rozhovorem do médií znát nespokojený Richarlison. Brazilcem kritizovaný kouč Antonio Conte musel vymyslet plán, jak vyzrát na Nottingham. Ten byl ovšem na hřištích soupeřů nejhorším celkem ligy.

I přes ofenzivní nezdary domácích se fanoušci Spurs dočkali úvodní branky hned po čtyřech minutách hry. Nádherná rána Richarlisona, která skončila v pravé šibenici, však nemohla být uznána kvůli milimetrovému ofsajdu. Útok Kohoutů se ale nenechal rozhodit a v 19. minutě udeřil už naprosto regulérně. Pedro Porro naservíroval povedený centr přímo na hlavu nejlepšího střelce klubu Kanea a ten bez zaváhání poslal míč mimo dosah Keylora Navase do pravé části branky. Ve 35. minutě dal domácí legendě příležitost k navýšení statistik nevybíravým zákrokem v pokutovém území na Richarlisona Joe Worrall. Nabídnutou penaltu pak Kane tvrdou ranou pod břevno bezchybně zužitkoval.

V úvodu druhého dějství se hra přelévala dynamicky ze strany na stranu a zdálo se, že Nottingham pomalu nachází recept na pevnou defenzivu domácích. Ve správný čas však přišla gólová akce, na níž měl lví podíl skvěle hrající Richarlison. Brazilský reprezentant nejprve vybojoval míč a následně ho připravil do slibné pozice Heung-Min Sonovi. Tato ofenzivní opora ukázala svou genialitu a po vynikajícím zpracování si poradila i se střelou k pravé tyči, která dostala Tottenham už do tříbrankového vedení. Za hosty mohl snížit bývalý kolega svých dnešních soupeřů Serge Aurier, jeho hlavičku ale pohotově lapil Fraser Forster. Na 1:3 z pohledu hostů nakonec hlavou korigoval Worrall. V samotném závěru se mohl o drama postarat André Ayew, jehož penaltu ale zneškodnil Forster.

Tottenham tak vyhrál i druhý vzájemný ligový duel sezony a přiblížil se ke splnění současného cíle, tedy umístění v elitní čtyřce anglické soutěže. V příštím kole se 18. března představí na hřišti Southamptonu, Nottingham o den dříve přivítá Newcastle.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Liverpool FC 1:0

11.03.2023 13:30

Góly: 28. Philip Billing

Bournemouth porazil ve 27. kole Premier League Liverpool 1:0. Domácí šli do vedení ve 28. minutě po brance Billinga. V druhém poločase hosté dostali výhodu pokutového kopu, ale Salah v obrovské příležitosti selhal a bránu vůbec netrefil. Cherries tak oplatili Reds porážku ze srpna a díky třem bodům poskočili na 17. místo.

Hosté začali utkání aktivně a v první šanci zápasu se objevil Van Dijk, který si ve vápně naskočil na přesný centr z rohového kopu, jeho následnou hlavičku však zlikvidoval pozorný obránce soupeře. Na druhé straně spálil v 10. minutě obrovskou tutovku Ouattara, jenž v ideální pozici minul odkrytou bránu. Ve 13. minutě už Liverpool vstřelil branku, ale ta vzápětí nemohla být uznána z důvodu ofsajdového postavení. Ve 28. minutě nečekaně udeřili domácí, Ouattara našel volného Billinga a ten střelou doprostřed brány poslal Bournemouth do vedení.

Ve 34. minutě se rozhodl pro střelu ze střední vzdálenosti Fabinho, jeho pokus ovšem mířil vysoko nad. O několik minut později si centr z přímého volného kopu našel Van Dijk, ale razantní hlavičku poslal jen těsně vedle levé tyče. Ve 43. minutě selhal ve slibné příležitosti Solanke, jehož střela mířila nad. Hráči odcházeli do kabin za stavu 1:0 pro domácí.

Do druhého poločasu naskočil Jota, který vystřídal Elliota. Vzápětí střílel portugalský útočník kousek za vápnem, s jeho zakončením si však bez problému poradil Neto. V 61. minutě se do vyložené šance dostával opět Jota, ale jeden z obránců na poslední chvíli zasáhl a šanci zneškodnil.

V 65. minutě sáhl Jürgen Klopp k dalším třem změnám. V zápase skončili Núñez, Fabinho a Alexander-Arnold a na jejich místo přišli Milner, Henderson a Firmino. V 67. minutě zahrál v pokutovém území rukou domácí Smith a rozhodčí po konzultaci s VARem nařídil pokutový kop. Toho se ujal Salah, ale v obrovské šanci na vyrovnání selhal a vůbec netrefil branku.

Do konce utkání už si hosté žádnou vyloženou šanci nevypracovali, a tak ve 27. kole překvapivě prohráli na hřišti Bournemouthu 0-1.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
27
21
3
3
62 : 25
66
2
Manchester City
27
19
4
4
67 : 25
61
3
Manchester United
26
15
5
6
41 : 35
50
4
Tottenham Hotspur
27
15
3
9
49 : 37
48
5
Newcastle United
25
11
11
3
37 : 18
44
6
Liverpool FC
26
12
6
8
47 : 29
42
7
Brighton & Hove Albion
24
11
6
7
45 : 31
39
8
Fulham FC
27
11
6
10
38 : 37
39
9
Brentford FC
25
9
11
5
40 : 33
38
10
Chelsea FC
26
10
7
9
27 : 26
37
11
Aston Villa
26
10
5
11
32 : 39
35
12
Crystal Palace
26
6
9
11
21 : 33
27
13
Wolverhampton Wanderers
27
7
6
14
20 : 37
27
14
Nottingham Forest
26
6
8
12
21 : 47
26
15
Everton FC
27
6
7
14
20 : 38
25
16
Leicester City
26
7
3
16
37 : 46
24
17
West Ham United
26
6
6
14
24 : 34
24
18
AFC Bournemouth
26
6
6
14
25 : 51
24
19
Leeds United
26
5
8
13
31 : 42
23
20
Southampton FC
26
6
4
16
20 : 41
22

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (576)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele