Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Matouš Ruml promluvil o svých dětech: Dcera a dva synové mají zvláštní jména

+ Dalších 5 fotografií

Divadlo Na Fidlovačce představí 16. března premiéru divadelní hry Rain Man, kde hlavní roli ztvárňuje Matouš Ruml (37). Pro eXtra.cz se herec svěřil, jaké pro něj bylo vcítit se do člověka trpícího autismem a co je pro něj v divadelní hře nejtěžší. 

Herec Matouš Ruml (37) získal roli v divadelní hře dojemného oscarového příběhu Rain Man. Jako Raymond se Matouš představí na premiéře 16. března, která se uskuteční v Divadle Na Fidlovačce.

Na tiskové konferenci se pro eXtra.cz svěřil, jaké pro něj bylo hrát roli, kterou ztvárnil Dustin Hoffman (85), a také to, jaké má zkušenosti s osobami, které postihl autismus. "Mám pocit, že nedělám Dustina Hoffmana, jelikož na divadle je to jiný typ role, než jakou ztvárnil legendární Dustin. Dělám to zkrátka jinak a jsem za to rád. Samozřejmě asi se tomu nevyhneme, že diváci, co uvidí představení, budou herecký výkon porovnávat. Já se můžu utěšovat tím, že jsem mu aspoň trošku podobnej," usmál se Ruml.

Role byla výzva

Ačkoli Matouš má zkušenost s hraním specifické postavy jako Lexa v seriálu Comeback, hrát osobu, která je výjimečná svým handicapem, je mnohem těžší. "Nikdy jsem nehrál osobu s podobnou diagnózou, hodně jsem se díky tomu naučil. Ani my, ani film Rain Man neznal přesnou diagnózu. Dnes tyto osoby říkají, že mají poruchu autistického spektra, nesnažíme se o nějakou osvětu, řešíme spíše ty vztahy. Pro mě jako pro herce je těžké, že mě ta role nepustí nikam," svěřil se Matouš.

Jako Raymond vnímá na světě několik vlivů, které ho rozptylují a neumožňují běžný život. "Neumím se standardně pohybovat po jevišti, vadí mi herci, rekvizity i světla. Lidem s autismem všechny tyto faktory vadí, mají určité rituály, tudíž jsem si musel nastavit mantinely a rituály. Musel jsem se naučit v tom pohybovat a šlo to těžko," dodal představitel.

"Myslím si, že se autistou člověk trošku stane, protože se naučí přijímat ty rituály. Stalo se mi, že na jevišti někdo rozsypal kytky a mě to rozhodilo, tak jsem to musel jít srovnat, než jsem začal říkat repliky. V tom jsem se do těch autistických mantinelů lehce vcítil, ale úplně to nelze," ​svěřil se Ruml.

Rodinný život

Matouš je otcem tří dětí, které má se svou ženou Terezou. Společně vychovávají syny Nathanaela a Liama, ale také dceru Miu. Společně také podporují organizaci pro rodiče, o čemž se zmínil na sociálních sítích. Čas s rodinou je pro něj vzácný a společně si užívají každé chvíle.

Jeho role Raymonda má zálibu v hraní karet, v čemž se ztotožňuje s rodinou Rumlů. "My jsme milovníky stolních her, nejenom karetních, to všechny moje děti milujou a já také, takže si to hodně užíváme," ​svěřil se v rozhovoru pro eXtra.cz, který si můžete pustit v náhledovém videu.
V rodinných herních soubojích začínají potomci bodovat. "Před pár lety jsem vyhrával já, ale teď, jak rostou a jsou chytřejší a lstivější, tak to umí daleko lépe a už prohrávám," usmál se Matouš. Se svou ženou mají pohádkový vztah, jak sám přiznal. "Mám za to štěstí v lásce, má žena mě velmi podporuje," dodal herec.



Související články

Další články

Nejnovější kauzy