Oděv jako architektura, surové šperky nebo zdravotní pomůcka, za kterou se není třeba stydět. Nejlepší designéři získají Ceny Czech Grand Design

Za zdravotní pomůcky se lidé často stydí, nebývají to nejkrásnější věci, říká designérka Alena Konečná

Má výrazně růžovou barvu, tvarem připomíná francouzskou makronku a dá se využít jako noční stolek. Že i takto může vypadat zdravotnická pomůcka, dokázala designérka Alena Konečná. Vyrobila fototerapeutické svítidlo, které ji vyneslo nominaci v kategorii Objev roku.

„Vzniklo jako moje diplomová práce nazvaná Hledání světla. Teď ho mám u postele a doufám, že jednoho dne se z něj stane sériově vyráběný produkt,“ směje se loňská absolventka Ateliéru produktového designu na pražské UMPRUM.

A proč má svítidlo podobu nočního stolku? „Fototerapie, která je určena především pacientům trpícím sezónní afektivní poruchou, má probíhat hned ráno po probuzení. Proto je svítidlo zakomponované do konstrukce nočního stolku, ze které se dá vytáhnout a položit přímo do postele,“ popisuje Alena Konečná a ukazuje, jak nastavit teplotu i intenzitu světla.

Designérku, která aktuálně pracuje v architektonickém DL studiu, zajímá propojení designu a zdravotnického průmyslu. „Díky diplomové práci jsem si uvědomila, co bych chtěla dělat do budoucna, cítím v tom díru na trhu. Osobně neznám nikoho, kdo by se přímo zabýval designem zdravotnických pomůcek,“ dodává.

Spustit audio

Související