Dnes Úterý - polojasno 13°C
Zítra Středa - skorojasno 14°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Koncert pro život. Benefiční koncert v Rock Café podpoří dárcovstí kostní dřeně
27 březen
Koncerty
Dárce kostní dřeně Ivo Plčič. Foto: ČNRDD

Koncert pro život. Benefiční koncert v Rock Café podpoří dárcovstí kostní dřeně

27. 3. 2023
Velká benefice na podporu dárcovství kostní dřeně za účasti mnoha osobností českého kulturního a společenského života se uskuteční v pondělí 27. března od 18 hodin do půlnoci v pražském klubu Rock Café na Národní třídě. Informovala o tom mluvčí Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) Klára Conková.

Několik desítek osobností České republiky se účastní velkého benefičního Koncertu pro život, jehož cílem je přivést do registru dárců dřeně co nejvíce lidí, kteří jsou ochotni darovat život. 

„V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí včetně malých dětí chorobami krvetvorby, které vážně ohrožují jejich životy. Poslední nadějí pro těžce nemocného je dobrovolník, který se zapsal do Českého národního registru dárců dřeně a jehož transplantační znaky jsou zcela náhodně podobné znakům pacienta. Najít toho pravého dárce pro konkrétního pacienta je jako hledání jehly v kupce sena. Čím víc nás ale v registru bude, tím větší šanci dostanou všichni pacienti,“ uvedl Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň. 

Koncert bude velkou beneficí, během které bez nároku na honorář vystoupí a dárcovství kostní dřeně/ krvetvorných buněk podpoří operní pěvkyně Dagmar Pecková se studentským sborem Gut!, kapely Švihadlo, Terne Čhave, Vasilův Rubáš, Jump Into The Field, muzikanti Xavier Baumaxa, Barbora Poláková, Anna Julie Slováčková, Lucie Redlová, Bára Zmeková a mnozí další.

O mluvené slovo se postarají stand up komici Adéla Elbel, Kateřina Hašková, Dominik Heřman Lev, youtubeři MenT, Tomáš Šedivý, Rady, Janek Rubeš, biskup Církve československé husitské Pavel Pechanec a další. 

Společně s primářem Pavlem Jindrou dorazí i patron registru herec Ondřej Vetchý. Benefici na dálku podpoří i zpěvák Tomáš Klus, který s registrem dlouhodobě spolupracuje. Koncert pro život bude moderovat Jan Tuna, který s nápadem přišel a společně se svým youtubovým pořadem Tuna versus, Českým národním registrem dárců dřeně a Rock Café ho pořádá. 

Vstupenky na koncert stojí v předprodeji 200 korun, na místě 250 korun. Lidé zaregistrovaní u vstupu do klubu budou mít vstup zdarma. „Když jsem se dozvěděl, že lidí, kteří mohou darovat život, není dostatek, nebylo co řešit. Sám jsem v registru už od svých sedmadvaceti let. „Spousta lidí netuší, že registrace, ani darování kostní dřeně, tedy krvetvorných buněk nejsou vůbec náročné a není třeba se vůbec bát. Při registraci si pouze vatovou tyčinkou vytřete ústa, nebo vám odeberou dva až tři mililitry krve. Krvetvorné buňky lze pak darovat také separací z krve, což je něco jako darování plazmy,” uvedl Tuna. 

„Stále se nám nedaří najít vhodného dárce zhruba pro každého čtvrtého pacienta, nebo ho najdeme příliš pozdě a nemoc je rychlejší. Jediné, jak to můžeme změnit, je neustále rozšiřovat registr o mladé zdravé dobrovolníky ochotné v případě shody s pacientem darovat své krvetvorné buňky.

Šance, že zrovna vy budete shodní s pacientem a budete reálně darovat, je bohužel pouze jedno procento. Právě proto potřebujeme registr co největší,“ sdělila Conková. 

Zaregistrovat se může každý zdravý člověk bez vážných nemocí, kterému je více než 18 a méně než 36 let a váží více než 50 kilogramů. S sebou je nutné mít občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny. Všechny potřebné informace zájemci najdou na www.kostnidren.cz 

O velké rozšíření potenciálních dárců kostní dřeně se podle Conkové postaral prezident Petr Pavel. Ten jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky navázal spolupráci s Českým národním registrem dárců dřeně a sám se jí jako zapsaný dobrovolný dárce aktivně účastnil. Za 10 let spolupráce se tak registr rozšířil zhruba o 10 000 vojáků a vojaček z celého Česka, což statisticky odpovídá zhruba 83 zachráněným lidským životům.


Autor: puc

Mladí budou ladit jazz na Karlově náměstí už posedmé

27. dubna 2024 v 10:30

Přijďte 30. dubna oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa.

Ilustrátor Jindřich Čapek v improvizační talkshow 321Jedem!

27. dubna 2024 v 08:09

Večer v pondělí 13. května v Malostranské besedě nabídne vhled do uměleckého procesu Jindry Čapka, od kresby tuší po fresku pro zámek v Kestřanech na Písecku. Můžete se těšit na zážitky z jeho fascinující kariéry a také osobního života, plného nevšedních momentů u nás i ve...

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

24. dubna 2024 v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Festival Praha žije hudbou opět zaplní ulice metropole

21. dubna 2024 v 09:50

Veřejná prostranství hlavního města opět po roce rozezní a roztančí festival Praha žije hudbou. Na více než dvaceti místech v centru i v přilehlém okolí se 7. a 8. června představí hvězdy rapu, folku, jazzu a popu, písničkáři, dechové bandy i soubory oživující odkaz lidové...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Hostivařský session v Karolíně

17. dubna 2024 v 08:24

Hostivařský session v Karolíně se koná ve čtvrtek 18. dubna.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Další články
Nahoru