Válka na Ukrajině výrazně zvýšila zájem lidí o vstup do aktivních záloh české armády

13. březen 2023 14:30

Ve 40 letech se dal Ústečan Martin Mata na vojnu. Patří mezi lidi, které válečný konflikt na Ukrajině přiměl nebo utvrdil v plánu přihlásit se do aktivních záloh české armády. V Ústeckém kraji se zájem zvedl desetinásobně. Aktuálně je v republice 4200 lidí v aktivních zálohách.

„Ve 40 jít do aktivních záloh nebyla úplně legrace,“ shrnuje při posezení v pohodlných křeslech ředitel inovačního centra ústeckého kraje Martin Mata. Krize na Ukrajině jeho rozhodnutí jen potvrdila.

Jeho původní plány se ale po návštěvě armádního doktora změnily. „Člověk jde na nějaké vyšetření a dostane klasifikaci od vojenského doktora. Já dostal, tuším, B-, takže bylo jasné, že ze mě paragán asi nebude. Navíc jsem měl i nějakou váhu, takže bylo jasné, že i skákat s padákem je nesmysl, protože ten je do 90 kilogramů hmotnosti člověka,“ popisuje Mata.

Nejen u výsadkářů může při výcviku lidem chybět fyzička

Nakonec se tak stal součástí ústecké pěší roty. Jak ale sám přiznává, před výcvikem měl víc trénovat.

„Říkal jsem si, že po Novém roce lehce začnu – nějaký ten výšlap, posilovna… O tom to ale není – to sakra bolelo. Kolegové mé rozhodnutí brali s nadhledem, ale všichni mě v tom také podporovali – vždyť to dělám pro svou ji zem, to je ta zásadní motivace. Ten můj příběh ale také dokázal motivovat další lidi,“ dodává Martin Mata.

Nesouhlasí navíc s tím, že aktivní zálohy jsou určené primárně pro boj. Jejich hlavním úkolem je například ochrana různých objektů nebo při krizových situacích v rámci Česka – podobně jako třeba při tornádu na Moravě.

Zájem o vstup do aktivní zálohy za poslední rok výrazně vzrostl

Krize na Ukrajině ale i v ústeckém regionu zájem o aktivní zálohy zvedla. „Zájem se zvedl desetinásobně – po začátku konfliktu na Ukrajině se ta křivka zvedla exponenciálně. To byla pro většinu váhajících lidí ta chvíle, kdy se rozhodli pro vstup do aktivní zálohy,“ shrnuje Roman Kutílek z krajského vojenského velitelství.

V Ústeckém kraji je mezi zájemci o aktivní zálohy většina mužů. Podle Romana Kutílka se ale postupně zvyšuje i počet žen v jejich řadách.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související